Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Έξι «εργαλεία» στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία

Πολύτιμη στήριξη μέσα από μία «βεντάλια» προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μπορούν να βρουν όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. 
Αρκετά από αυτά τα προγράμματα είναι σε εξέλιξη, ενώ ορισμένα αναμένεται να ξεκινήσουν τις πρώτες μέρες του 2021...

ΤΕΠΙΧ ΙΙ – Επιδότηση επιτοκίου


Δάνεια για κεφάλαιο κίνησης από 10.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ, ανά επιχείρηση, με επιδότηση επιτοκίου για δύο χρόνια. Το ποσό του δανείου φτάνει έως το 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης. Η συμμετοχή στο δάνειο είναι 5% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και 95% από τις τράπεζες. Η διάρκεια των δανείων είναι από 24 – 60 μήνες με περίοδο χάριτος 6 – 12 μηνών. Πρόκειται για την 4η τροποποίηση του Προγράμματος που τρέχει από τον Σεπτέμβριο και μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν τον κύκλο τόσο επιχειρήσεις που είχαν πάρει έγκριση για τους προηγούμενους κύκλους αλλά εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός και δεν πήραν χρήματα, όσο και επιχειρήσεις που έλαβαν κάποιο δάνειο, αλλά ήταν χαμηλότερο από τα όρια που προβλέπει το Πρόγραμμα. Βασική προϋπόθεση είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, τουλάχιστον για τα δύο χρόνια της επιδότησης του επιτοκίου.

Εγγυοδοτικό πρόγραμμα



Με την ολοκλήρωση του υφιστάμενου εγγυοδοτικού προγράμματος, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη προαναγγείλει ότι εντός του Ιανουαρίου θα τρέξει ένα νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας ύψους 450 εκατ. ευρώ, το οποίο με την απαραίτητη μόχλευση θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Η εγγύηση, θα είναι αυξημένη σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα και θα φτάνει το 80% του δανείου, που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα ζητούν μικρότερες εξασφαλίσεις και συνεπώς περισσότερες επιχειρήσεις θα θεωρηθούν πιστωτικά επιλέξιμες και θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Το πρόγραμμα θα αφορά δάνεια έως 50.000 ευρώ κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιδότηση τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων

Πρόκειται για μία δράση μέσω ΕΣΠΑ, η οποία έτρεξε μέχρι το τέλος Αυγούστου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ήδη έτοιμο το διάδοχο σχήμα, το οποίο, εκτός από την επιδότηση των τόκων για 3-5 μήνες, είναι πολύ πιθανό να καλύπτει και μέρος της δόσης των υφιστάμενων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται το άνοιγμα της πλατφόρμας για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, η οποία αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το δεύτερο lock down τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Το ποσό της ενίσχυσης θα είναι κατά 50% επιδότηση, δηλαδή δεν θα πρέπει να επιστραφεί στο κράτος. Πηγές του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, αφού τελειώσει η πανδημία, να υπάρξει μεγαλύτερο «κούρεμα» ή και πλήρης διαγραφή των ενισχύσεων που έχουν δοθεί ή πρόκειται να δοθούν μέσω των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Επιδότηση για e-shop

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την επιδότηση επιχειρήσεων του λιανεμπορίου με έως 5.000 ευρώ για την δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος e–shop. Ο προϋπολογισμός της δράσης φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ, με ανοικτό το ενδεχόμενο ν’ αυξηθεί. Παράλληλα, τρέχει μέχρι τις 31/1/2021 το πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς τους, μέσω της επιδότησης δαπανών σε ποσοστό 50% έως 65%, εφόσον οι δαπάνες αυτές αφορούν στην εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανημάτων για τυποποίηση ή συμμόρφωση της παραγωγικής διαδικασίας, στην προμήθεια εξοπλισμού για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ή εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος, ψηφιακή προβολή, αγορά μεταφορικών μέσων κ.ά.

Κεφάλαιο κίνησης για νεοφυείς επιχειρήσεις

Μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ για χρηματοδότηση του Κεφαλαίου Κίνησης, μπορούν να λάβουν νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο «Elevate Greece». Το συνολικό κόστος του προγράμματος υπολογίζεται σε 60 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση ανέρχεται σε τουλάχιστον 50% του Κεφαλαίου Κίνησης που αναλώθηκε το 2019.


φωτ. unsplash

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου