Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Ζητούν από τον Τσίπρα να πάρει… κεφάλια απείθαρχων

Οι «προεδροφύλακες» εισηγούνται μέτρα κατά των απείθαρχων και «πυροβολούν» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο 
– Τέλος στις δημόσιες διαφωνίες επιχειρεί να θέσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκροτεί πειθαρχικό όργανο
Να γίνει… «Ανδρέας Παπανδρέου» και να προχωρήσει σε διαγραφές προτρέπουν ουσιαστικά τον Αλέξη Τσίπρα αρκετά κεντρικά στελέχη της προεδρικής φρουράς στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Στο στόχαστρο πλέον σύσσωμης της προεδρικής ομάδας είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που αμφισβητεί την κεντρική στρατηγική επιλογή του κ. Τσίπρα για την προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ με τον χαρακτηρισμό «πολιτικοί απατεώνες»... 

Οι σχέσεις των κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτου, μετά και τον εσωκομματικό ανασχηματισμό, είναι σε οριακό σημείο και ουδείς δύναται να προβλέψει πότε θα φθάσουν σε οριστική ρήξη. Εξάλλου ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με την επισήμανσή του (κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Κυριακή) ότι διαφωνούν καμιά φορά, αλλά δεν γίνεται αυτό για να βάλει ο ένας τρικλοποδιά στον άλλον.
Διάρρηξη σχέσεων

Και μόνο η αναγνώριση της ύπαρξης διαφωνιών, γεγονός που ήταν κοινός τόπος στην αξιωματική αντιπολίτευση, δίνει άλλη διάσταση στη σχέση του πρώην πρωθυπουργού με τον «τσάρο» της οικονομίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά την επισήμανσή του ότι είναι βασικός του σύμβουλος επί των οικονομικών. Επί της ουσίας τίθεται θέμα διάρρηξης των σχέσεων εμπιστοσύνης στο εσωτερικό του κόμματος, άποψη που φέρεται να υποστηρίζει ο κ. Τσακαλώτος, που πλέον είναι πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής του αρμόδιου κοινοβουλευτικού τομέα. Ειδικά, όταν διαπιστώνει ένα μπαράζ επιθέσεων – οι πιο μυημένοι μιλούν για οργανωμένο σχέδιο των «προεδρικών» – να τον εξωθήσουν είτε στην έξοδο είτε να διαμορφώσουν κλίμα διαγραφής του.
Διαγραφές

Το έδαφος για την προοπτική διαγραφών είχε καλλιεργηθεί εδώ και καιρό και «Το Βήμα» είχε αποκαλύψει στα μέσα του περασμένου Αυγούστου ότι υπήρχαν εισηγήσεις στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε πειθαρχικά μέτρα με συνοπτικές διαδικασίες. Πολλοί τότε παρασκηνιακά μειδιούσαν στο άκουσμα περί πειθαρχικών μέτρων και σχολίαζαν πικρόχολα, ενίοτε και ειρωνικά: «Δεν θα στήσουμε »Δίκες της Μόσχας» το 2020». Η αντίδραση στο ενδεχόμενο να υπάρχουν κυρώσεις για όσους έβγαιναν εκτός γραμμής θορύβησε πολλούς, καθώς δεν είναι στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ ο πειθαρχικός έλεγχος και οι κυρώσεις για πολιτικές απόψεις ή πράξεις στελεχών. Η προσθήκη όμως, δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ, του όρου Προοδευτική Συμμαχία παραπέμπει στην «πασοκοποίηση» που ουσιαστικά φέρνει και άλλες αντιλήψεις και διαφορετική κοσμοθεωρία. Δεν είναι τυχαίο ότι μονίμως ο κ. Τσίπρας διαμηνύει εσχάτως ότι «εγώ είμαι ο πρόεδρος», μια φράση που παραπέμπει ευθέως σε αρχηγοκεντρικό κόμμα, μια εξέλιξη που απωθεί τους «53+», τάση που ηγείται άτυπα ο κ. Τσακαλώτος, αλλά στην οποία μετέχουν και άλλα κεντρικά στελέχη, όπως οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης.


«Θέλουμε συλλογικές αποφάσεις»

Οχι στο αρχηγοκεντρικό κόμμα λένε και οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης που σε αυτό το ζήτημα ταυτίζονται με τον κ. Τσακαλώτο. Ολοι ζητούν καλύτερη λειτουργία των οργάνων και συλλογικές αποφάσεις, ενώ ο κ. Σκουρλέτης εμμένει – έναντι της ηγεσίας – στη γραμμή ότι υπάρχουν «δυο ισότιμα μπλοκ», και όχι «πλειοψηφία και μειοψηφία».

Προς έγκριση


Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του «αρχηγικού ιμπέριουμ» που πλήττεται, κατά τους «προεδρικούς», με παρεμβάσεις όπως αυτή του κ. Τσακαλώτου, συγκροτείται πειθαρχικό όργανο που τυπικά αύριο αναμένεται να λάβει και την έγκριση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Αυτή η πρόταση θυμίζει κατά τους αρνητές του αρχηγοκεντρικού κόμματος και θιασώτες μιας ανεκτικής Αριστεράς μια παραλλαγή στη σύγχρονη συριζαϊκή εκδοχή των «Δικών της Μόσχας». Η πρόταση είναι του κ. Τσίπρα και τίθεται προς έγκριση, όχι από το αμιγώς συριζαϊκό κομματικό όργανο της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά από το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία είναι «προεδρικοί» και «πασοκογενείς» που εντάχθηκαν στο πλαίσιο της διεύρυνσης. Τα περί «Δικών της Μόσχας» θεωρούνται για τους «προεδρικούς» αστειότητες και ανάξια σχολιασμού, ενώ επιμένουν ότι πρέπει το ανανεωμένο κόμμα να κινηθεί με άλλους όρους και διαφορετική λογική. Ως εκ τούτου, όπως λένε, δεν νοείται οποιαδήποτε δημόσια διαφοροποίηση, παρά μόνο κατάθεση αυτής στα όργανα.
Προειδοποίηση

Για τον λόγο αυτόν επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να στείλει μια τελευταία προειδοποίηση κατά τη συνεδρίαση του διευρυμένου πολιτικού κέντρου (μέλη που συμμετέχουν στον «πρωινό καφέ» και το προεδρείο της ΚΟ) σε όσους θολώνουν με τις κινήσεις και τις δηλώσεις τους το κεντρικό μήνυμα του κόμματος. Ηταν η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ευθέως σε κυρώσεις και μίλησε και για το πειθαρχικό όργανο που όμως έχει ψηφιστεί από προηγούμενα συνέδρια, αλλά ποτέ δεν ετέθη σε εφαρμογή.

Ακόμα και η σύνθεση της επιτροπής που θα αποφασίζει τις κυρώσεις είναι χαρακτηριστική και δείχνει ότι θα επιχειρηθεί «να σφίξουν τα λουριά», καθώς αυτή είναι η εντολή του κ. Τσίπρα. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν, κατόπιν εισήγησης του πρώην πρωθυπουργού που δεν δέχεται συζήτηση επ’ αυτού, ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η γραμματέας της ΚΟ Ολγα Γεροβασίλη, ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος και ο διευθυντής της ΚΟ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η Ζανέτ Τσίπρα


Πλέον ήρθε η ώρα για πιο δυναμικές κινήσεις και μένει να φανεί ο τρόπος αντίδρασης – εάν θα είναι οργανωμένος ή όχι – της τάση των «53+» και κυρίως του ίδιου του κ. Τσακαλώτου που δεν θεωρεί ότι αμφισβήτησε τον πρώην Πρωθυπουργό, αλλά εξέφρασε προσωπική άποψη, έχοντας το απόλυτο δικαίωμα ως κεντρικό στέλεχος.

Μόνο που αυτό το αναφαίρετο – κατά τον ίδιο – δικαίωμα αμφισβητείται από τους «προεδρικούς» που μιλούν για «φραξιονισμούς» που δεν έχουν τύχη στο κόμμα. Είναι ενδεικτική η προτροπή της αδελφής του προέδρου του κόμματος, της Ζανέτ Τσίπρα, προς τον κ. Τσακαλώτο να παραιτηθεί από τη θέση ευθύνης του εάν διαφωνεί. «Τέλος και έλεος» έγραψε στο Facebook, και αυτή η φράση απηχεί τις απόψεις πολλών, κάτι που φάνηκε από την παρέμβαση, μετά την επίθεση Παύλου Πολάκη στον κ. Τσακαλώτο, του Χρήστου Σπίρτζη. Ο «πασοκογενής» πρώην υπουργός, η συμμετοχή του οποίου στα κομματικά όργανα λήψης των αποφάσεων μπλοκαρίστηκε από τους «53+», χαρακτήρισε απαράδεκτη την αναφορά του κ. Τσακαλώτου. Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον έχει αποφασιστεί να είναι στην πρώτη γραμμή «οι Ηρακλείς του στέμματος» που θα επιχειρήσουν να προστατεύσουν τον κ. Τσίπρα από τις όποιες κινήσεις οι ίδιοι θεωρούν υπονομευτικές.

Βόμβες Καλογρίτσα κατά Παππά


Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βάρυνε και άλλο, πέρα από την εσωστρεφή σύγκρουση των τάσεων, από τις νέες «βόμβες» του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα που στράφηκε και πάλι κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά.

Με το υπόμνημα-«φωτιά» που κατέθεσε στον εισαγγελέα ο κ. Καλογρίτσας επιτίθεται στον κ. Παππά – τότε στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα – για τον περιβόητο διαγωνισμό σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, στρέφεται κατά της λιβανέζικης οικογένειας Χούρι (κατέχει τον κατασκευαστικό κολοσσό CCC), ενώ επιφυλάσσεται και για άλλες αποκαλύψεις που αφορούν πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Στο υπόμνημά του, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για να προχωρήσει περαιτέρω η εισαγγελική έρευνα και λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών να σταλεί ο φάκελος στη Βουλή, ο κ. Καλογρίτσας αναφέρει ότι τον πρόδωσαν αντί να τον προστατεύσουν.

Υποστηρίζει ότι «…υπέστην στην κυριολεξία πλήρη οικονομική και επιχειρηματική καταστροφή και ανεπανόρθωτο διασυρμό, αποδίδοντας εμπιστοσύνη προς διόλου τυχαία πρόσωπα, ήτοι προς τα αναφερόμενα ανώτατα στελέχη (White House, όπως στις μεταξύ τους επαφές και mail αποκαλούνταν), των οποίων εκτελούσε πιστά εντολές λόγω των γνωστών τοις πάσι στενότατων σχέσεών του με την Αριστερά και ειδικά με το κόμμα τους».

To άκρως ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Καλογρίτσας (επιμένει πως δεν είχε σχέση με το κανάλι) επιβεβαιώνει για πρώτη φορά κάτι που είχαν πει δημόσια οι επιχειρηματίες Βαγγέλης Μαρινάκης και Δημήτρης Κοντομηνάς, ότι δηλαδή μετά την υπαναχώρηση των Χούρι, τα στελέχη του White House με μέριμνα του Νίκου Παππά τον έστειλαν να τους ζητήσει λεφτά για να στήσει το κανάλι.

Παράλληλα, ο κ. Καλογρίτσας αποκαλεί «συνεταίρους» τα στελέχη του White House , τον Νίκο Παππά και τους Χούρι, και υπογραμμίζει πως του ζητούν πίσω τα χρήματα (τρία εκατομμύρια ευρώ), ενώ γνωρίζουν, όπως λέει, πού διατέθηκαν αυτά αφότου ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Ο φλεγματικός «Βρετανός» δεν σιωπά


Με το γνωστό φλεγματικό βρετανικό χιούμορ ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιήσει την αγγλική παροιμία «το λάδι και το νερό δεν ανακατεύονται» (oil and water don’t mix) για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο ίδιος, προφανώς θεωρεί ότι πολλά που γίνονται δεν «ανακατεύονται», δεν συνταιριάζουν, καθώς επιχειρείται να ενοποιηθούν αντίθετα στοιχεία και χαρακτηριστικά που δεν συνάδουν με το ήθος και το ύφος της Αριστεράς. Και σε αυτό το πλαίσιο είναι οι παρεμβάσεις του, όπως και η τελευταία που προκάλεσε την έκρηξη των προεδρικών λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών που θεωρείται για το ευρύτερο αστικό σύστημα (πολιτικό, οικονομικό, κ.ά.) ένας αξιόπιστος και σοβαρός συνομιλητής, έχει αποφασίσει να κινηθεί στη γραμμή της μη προσωποποίησης της πολιτικής σύγκρουσης, αλλά θεωρεί πως πρέπει να προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τα ιδεολογικά ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες», καθώς «από τη μια μεριά, αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες».

Εμμένει σε αυτή την άποψη και ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν άλλαξε γραμμή στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε – ορισμένοι «προεδρικοί» λένε σε έντονο ύφος με τον κ. Τσίπρα.

Παράλληλα θα βρίσκεται απέναντι σε επιλογές των προεδρικών με τη γραμμή: «ο σκοπός σε καμία περίπτωση δεν αγιάζει τα μέσα και το ηθικό πλεονέκτημα είναι κάτι που πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε μέρα». Στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή, μεγάλο τμήμα των «53+», κατά την ψηφοφορία για την εκλογή του κ. Τζανακόπουλου στη θέση του γραμματέα, επέλεξαν το «λευκό» ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Αρης Ραβανός30 Σεπτεμβρίου 2020, 06:10
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ

Τελευταία ενημέρωση

Ο Τσίπρας πήρε πίσω το Πειθαρχικό: «Έκανες λάθος Ευκλείδη»


Σε κίνηση αποσυμπίεσης της εσωκομματικής πίεσης αποφάσισε να προβεί ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας πίσω την πρόταση για τετραμελές πειθαρχικό συμβούλιο.
Στην εισήγηση του στην πεντάωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε οι Δημήτρης Τζανακοπουλος και Ολγα Γεροβασίλη -ως γραμματείς του κόμματος και της ΚΟ - να αναλαμβάνουν να καλούν σε εξηγήσεις όποιο στέλεχος θεωρείται ότι βγαίνει εκτός γραμμής. Οι δυο γραμματείς θα μπορούν να εισηγούνται και πιθανές κυρώσεις οι οποίες όμως θα πρέπει να εγκρίνονται από το πολιτικό συμβούλιο.
Σημειώνεται ότι, οι δύο γραμματείς έχουν ούτως ή άλλως αυτή την αρμοδιότητα. Αλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν, ο προηγούμενος γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης, είχε καλέσει τον τότε βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, σε εξηγήσεις όταν είχε συναντηθεί με τον Αμβρόσιο.
Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας παρέκαμψε τις οποίες αντιδράσεις είχαν δημιουργηθεί σχετικά με την αρχική του πρόταση για σύσταση πειθαρχικού συμβουλίου.

Τσίπρας σε Τσακαλώτο: Έκανες λάθος

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως έκανε λάθος που δημοσιοποίησε την αντίθεσή του για τον χαρακτηρισμό "πολιτικός απατεώνας" που επιφυλάσσει η ηγεσία της Κουμουνδούρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, άφησε αιχμές πως πριν να αξιοποιηθεί η παρέμβασή του από την αξιωματική αντιπολίτευση ως αμφισβήτηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη αρχίσει να "σηκώνεται" το θέμα από συγκεκριμένα εσωκομματικά κέντρα. Επανέλαβε εξάλλου ότι αυτή είναι η πάγια θέση του για το πώς πρέπει να δομείται ο αντιπολιτευτικός λόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου