Νέο αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης διεκδικεί η Ελλάδα, ακολουθώντας συγκεκριμένη στρατηγική με χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και ταυτόχρονη αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων σε πολιτικό επίπεδο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσεγγίζει ολιστικά τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής: από τη μία πλευρά αντιμετωπίζει με αυστηρότητα την τουρκική προκλητικότητα, ενώ από την... άλλη, τηρεί πολιτική ανοιχτών θυρών για τη διεξαγωγή διαλόγου με τους γείτονες, υπό προϋποθέσεις.
Σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός κινείται στους εξής άξονες:
-Κλείνει τα μέτωπα και ενισχύει το ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή: Στην κατεύθυνση αυτή, ανοίγει διάλογο με την Αλβανία για την επίλυση διμερών διαφορών, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογο του.
-Συνάπτει στρατηγικές συμμαχίες με Ισραήλ, Αίγυπτο και αραβικό κόσμο: Οι στρατηγικές επιλογές για την σύσφιξη των σχέσεων σε οικονομικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη θέση της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο.
-Θωρακίζει την άμυνα της χώρας: Οι πρόσφατες ανακοινώσεις στη Θεσσαλονίκη καταδεικνύουν τη βούληση της Κυβέρνησης να ενισχύσει αποτελεσματικά την άμυνα της χώρας με νέας τεχνολογίας όπλα και με την περαιτέρω αξιοποίηση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
-Υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα: Τα αυστηρά μηνύματα που εστάλησαν στην Τουρκία ήταν σαφή, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε μέσο.
- Ενεργοποιεί τους Ευρωπαίους συμμάχους: Η Αθήνα πέτυχε με συντονισμένες κινήσεις να ενεργοποιήσει τα ευρωπαϊκά αντανακλαστικά και τους Θεσμούς, οι οποίοι τηρούν πλέον αυστηρή στάση απέναντι στην Άγκυρα και εκφράζουν τη στήριξη, η κάθε χώρα με διαφορετικό τρόπο, στην ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα των ευρωβουλευτών της κυβερνητικής παράταξης διαδραματίζει έναν σημαντικό και πολυσχιδή ρόλο στην ενημέρωση της κοινής γνώμης στο εξωτερικό, αλλά και στην προβολή των ελληνικών θέσεων μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα.
Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση στέλνει σήματα ετοιμότητας για τη διενέργεια διαλόγου με την Τουρκία, εφόσον βέβαια ο κ. Ερντογάν σταματήσει τις συνεχείς προκλήσεις απέναντι στη χώρα και απεγκλωβιστεί από τη στρατηγική της διαρκούς έντασης.
Κοντολογίς, η Κυβέρνηση απορρίπτει διαρρήδην λογικές περιχαράκωσης και εσωστρέφειας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα κατάλληλο διπλωματικό περιβάλλον όπου θα βρίσκεται σε θέση υπεροχής.
Του Σπύρου Καπράλου
Θεωρωντας τον Ερντογαν μεγαλο ευεργετη τηςΕλλαδας[φαντασου να ηταν καποιος τυπου Τσιλερ],που με την αμετροεπεια του εχει εκνευρισει τους παντες,πιστευω οτι απολαμβανουμε ελαχιστα ωφελη εξ αιτιας της ανικανοτητας και υποχωρητικοτητας του σημερινου Πθ.Αλλωστε δεν εχει να επιδειξει την προσηκουσα ικανοτητα.
ΑπάντησηΔιαγραφή