Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Η συμφωνία της Κορσικής πιέζει Ερντογάν και Γερμανία

Η συμφωνία της Κορσικής πιέζει την Γερμανία να μην θυσιάσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο βωμό των ακραίων επιδιώξεων του προέδρου Ερντογάν. 
Έχοντας τις υπογραφές των πρωθυπουργών επτά ευρωπαϊκών χωρών αποτελεί ένα ισχυρό κείμενο, το οποίο αναγκάζει την Αν. Μέρκελ να πάρει πιο σαφή θέση, σημειώνει μέσω liberal.gr ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, εξηγώντας και τον εκνευρισμό της Τουρκίας, η οποία την εβδομάδα που πέρασε δέχτηκε και τα πυρά της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου.
Εκτιμά ότι ο Ερντογάν έχει ακόμη χρόνο να αντιληφθεί την ζημιά που θα υποστεί αν... δεν αλλάξει στρατηγική και συνεχίσει την επιθετικότητα, ενώ θεωρεί πως εφόσον εκδοθεί νέα NAVTEX, το Οruc Reis θα κινηθεί κοντά στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, χωρίς να τα υπερβεί.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Κάντε μας μια αποτίμηση ως προς το πού βρισκόμαστε αυτή την στιγμή στον απόηχο και της πλήρους σύμπλευσης Ελλάδας-Γαλλίας έναντι της Άγκυρας, όπως αποτυπώθηκε στην Κορσική.

Την εβδομάδα που πέρασε φάνηκαν καθαρά οι δύο τάσεις που υπάρχουν. Η μία είναι αυτή του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος χάνει σταδιακά τους συμμάχους που είχε. Το κοινό ανακοινωθέν των «7» της Κορσικής αποτελεί ένα πολύ ισχυρό κείμενο στο οποίο συμφώνησαν και οι πρωθυπουργοί δύο χωρών, της Ισπανίας και της Μάλτας, οι οποίοι είτε κρατούσαν τις ισορροπίες με τη Τουρκία (Ισπανία) είτε βρίσκονταν πολύ κοντά στην Τουρκία(Μάλτα).Αυτό δεν έγινε συμπτωματικά. Επιπλέον, η Τουρκία πέρασε πολύ άσχημες ημέρες κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου, όπου με πρωτοβουλία της Αιγύπτου, με την οποία υπογράψαμε και την συμφωνία για την ΑΟΖ, η Άγκυρα δέχθηκε ένα σφυροκόπημα. Τα κείμενα του Αραβικού Συνδέσμου είναι εξίσου σημαντικά με το σημαντικό κείμενο της Κορσικής, υπό την Προεδρία του Προέδρου Μακρόν.

Στην παρούσα λοιπόν συγκυρία, στην μία πλευρά βρίσκεται η Τουρκία και κάποιες χώρες οι οποίες είναι της άποψης ότι αυτή δεν πρέπει να απομονωθεί περισσότερο (Γερμανία). Στην άλλη όμως πλευρά βρίσκεται μια τάση που ισχυροποιείται συνεχώς υποστηρίζοντας ότι αν μέσα στις δέκα ημέρες που απομένουν, η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία ή δεν δώσει αποδείξεις ότι προτάσσει την ειρήνη και το διάλογο, τότε θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών της.



- Τι δείχνει το γεγονός ότι χώρες, αμφιταλαντευόμενες ως προς τι θα πράξουν, όπως η Ιταλία, έχουν βάλει την υπογραφή τους στο κοινό ανακοινωθέν των «7»;

Η Ιταλία τηρούσε πάντοτε ισορροπίες σε σχέση κυρίως με την τουρκική παρέμβαση στην Λιβύη, καθώς πίστευε ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να βρει με την Άγκυρα έναν κοινό τόπο στην Λιβύη.. Πρόκειται για μια ουτοπία. Ο επόμενος μεγάλος χαμένος της Τουρκικής επέμβασης στην Λιβύη θα είναι η Ιταλία.

Εκτός της Ιταλίας, είναι πολύ σημαντικό ότι το ανακοινωθέν της Κορσικής υπογράφουν επίσης η Μάλτα, η οποία έμοιαζε να έχει κάποιες κοινές θέσεις με την Άγκυρα στις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και η Ισπανία, η οποία έχει πολύ ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Και οι 19 παράγραφοι του κειμένου είναι πολύ σημαντικές για την Ελλάδα. Η συμφωνία της Κορσικής εξωθεί και πιέζει την Γερμανία να μην θυσιάσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο βωμό των ακραίων επιδιώξεων του Προέδρου Ερντογάν.

- Επομένως λέτε ότι το κοινό αυτό ανακοινωθέν λειτουργεί ως ένας μοχλός πίεσης και προς την Γερμανία;

Επρόκειτο για μια πολύ καλή κίνηση του προέδρου Μακρόν, δεν ήταν αυτός ο λόγος για τον οποίο συγκλήθηκε η διάσκεψη του ΜΕD7, ωστόσο η σύμπτωση ήταν εξαιρετική. Η Γερμανία θα πρέπει να το σκεφτεί δύο φορές, προτού θυσιάσει την ΕΕ ως πολιτική οντότητα στο βωμό των επιδιώξεων του Προέδρου Ερντογάν. Αυτό εκτιμώ ότι αποτυπώνεται και στην σημερινή δήλωση του κυρίου Στ. Ζάιμπερτ. Από μόνη της αυτή η δήλωση δεν μας λέει κάτι παραπάνω ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 22-23 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο επιμένω ότι το Βερολίνο θα σκεφτεί πολύ για το πως θα κινηθεί, όσο η Γαλλία και πολλοί άλλοι στέλνουν ολοένα και πιο αποφασιστικότητα μηνύματα. Έχει απέναντι μια ολοένα και πιο δυναμική παρέμβαση των Γάλλων και ενώ υπάρχει πλέον ένα κοινό ανακοινωθέν με τις υπογραφές των Αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των επτά ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Επομένως βασική αυτή την στιγμή μέριμνα του Βερολίνου είναι να μην κόψει ο κ. Ερντογάν το σχοινί που ούτως ή άλλως τραβάει συνεχώς.



- Ενόψει και της επίσκεψης στην Κύπρο του Μ. Πομπέο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, επανέλαβε χθες ότι είναι ανάγκη να αποσυρθούν τα πολεμικά πλοία και να επιλυθεί η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο, χωρίς να πάρει θέση κατά την γνωστή αμερικανική θέση. Τι να περιμένουμε από την επίσκεψη Πομπέο;

Αυτή είναι όμως και η ελληνική θέση, αυτή είναι η θέση του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη που αντανακλά νομίζω τη θέση κάθε λογικού Έλληνα. Δηλαδή ότι αν αποσυρθούν τα τουρκικά πλοία, το Oruc Reis και σταματήσουν οι προκλήσεις, τότε αναμφίβολα θα αναδιπλωθεί και ο ελληνικός στόλος.

Όπως βλέπετε, η Κύπρος βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο μιας πρωτοφανούς διπλωματικής κινητικότητας. Έχουμε τις συνεχείς συναντήσεις του Προέδρου κ. Αναστασιάδη με τον πρόεδρο Μακρόν, την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ κ. Λαβροφ και σήμερα την επίσκεψη του κυρίου Μάϊκ Πομπέο.

- Είναι προφανές ότι η Άγκυρα είναι εκνευρισμένη από όλες αυτές τις κινήσεις και την σύμπλευση Ελλάδας-Γαλλίας, ωστόσο το ερώτημα είναι τι θα φρενάρει τον Ερντογάν. Κάποιοι θεωρούν ότι ακόμη και αν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία και πάλι ο Ερντογάν θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή…

Χρόνος υπάρχει προκειμένου η Τουρκία και ο κ. Ερντογάν προσωπικά να αντιληφθούν την ζημιά που θα υποστούν αν δεν αλλάξει η στρατηγική της Άγκυρας και επιβληθούν εναντίον τους οικονομικές κυρώσεις. Θα είναι ένα μεγάλο προσωπικό πλήγμα για το ήδη λαβωμένο γόητρο του Προέδρου της Τουρκίας. Υπάρχει χρόνος. Όσο για την NAVTEX, θα αποτελούσε πολύ θετική έκπληξη και ο κ. Ερντογάν δεν μας έχει συνηθίσει σε κάτι τέτοιο, να μην ανανεωθεί. Εφόσον ανανεωθεί, εκτιμώ ότι το Οruc Reis ίσως κινηθεί στα διεθνή ύδατα κοντά στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, χωρίς όμως να τα πλησιάσει. Οι συντεταγμένες της νέας NAVTEX θα μας επιτρέψουν σε κάθε περίπτωση να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου