Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Ένα ιδιότυπο Game of Thrones εξελίσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέγει να σηκώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους για να κρύψει κάτω από το χαλί τα εσωκομματικά προβλήματα, αλλά και στελέχη που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να επηρεάσουν την πολιτική αλλά και την επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου, να συγκρούονται ανοικτά.
Οι τρεις συν μια “φυλές” που διαγκωνίζονται για να λάβουν θέση δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος έχουν βγάλει τα… μαχαίρια χρησιμοποιώντας και φίλα προσκείμενα μέσα... ενημέρωσης.
Αν και η σύγκρουση κινείται στο προσκήνιο γύρω από την τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα ακολουθήσει τη γραμμή των «σκληρών» και όχι των παλαιοκομματικών που προκρίνουν θεσμική αντιπολίτευση και τήρηση αποστάσεων από τα, εκ του ΠΑΣΟΚ, προερχόμενα στελέχη, τα αίτια είναι βαθύτερα.
Τα ανέδειξε άλλωστε το «πόρισμα» για τα αίτια της ήττας που παρουσιάστηκε πριν την πανδημία του κορονοιού αλλά και οι παρεμβάσεις της ομάδας των 53+.

Διαρροές σε φίλα προσκείμενα μέσα αλλά και παρεμβάσεις εκδοτών και δημοσιογράφων όπως οι Κώστας Βαξεβάνης και Γιώργος Λακόπουλος, εκατέρωθεν κατηγορίες και καταγγελίες καθώς και ευθείες επιθέσεις, συνθέτουν το παζλ της εσωκομματικής σύγκρουσης που με τη σταδιακή λήξη των περιοριστικών για την πανδημία μέτρων, «απελευθερώθηκε» βγαίνοντας στο προσκήνιο.
Η επίθεση κατά του Πάνου Σκουρλέτη αλλά και των Νίκου Βούτση, Νίκου Φίλη, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Ανδρέα Ξανθού από τον Κώστα Βαξεβάνη και τον Γιώργο Λακόπουλο ήταν η αρχή. Και μπορεί μέν, μετά την απάντηση Σκουρλέτη, να έπεσαν, κατ εντολή Αλέξη Τσίπρα, οι τόνοι, ωστόσο ο υπόγειος αυτός πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τις “φυλές” του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν «ξεθάψει» όπως λένε οι γνωρίζοντες, «το τσεκούρι» του πολέμου.

Η “φυλή” του σκληρού ροκ


Οι Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Χρήστος Σπίρτζης αλλά και ο παραγκωνισμένος «προεδρικός» Δημήτρης Τζανακόπουλος, που αναζητεί στέγη έχοντας βρεθεί στο περιθώριο, αποτελούν τη “φυλή” που φαίνεται να προκρίνει το σκληρό ρόκ και την πόλωση.
Έχοντας στις τάξεις τους τον Θανάση Καρτερό αλλά και τον Κώστα Βαξεβάνη «πυροβολούν» κατά το δοκούν όσους αντιδρούν, αν και μεταξύ τους δεν συμφωνούν σε όλα. 
Παράδειγμα η στάση του Θανάση Καρτερού έναντι της διεύρυνσης με κάθε τρόπο. Η εν λόγω… φυλή αποδέχεται μόνον τον Γιάννη Ραγκούση που σηκώνει υψηλούς τόνους στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να εμφανιστεί βασιλικότερος του Βασιλέως.


Η ομάδα Σκουρλέτη


Από την άλλη πλευρά η ομάδα των Πάνου Σκουρλέτη, που προς το παρόν έχει και τα κλειδιά της Κουμουνδούρου ως γραμματέας, καθώς επίσης των Νίκου Βούτση, Νίκου Φίλη, Ανδρέα Ξανθού και άλλων λεγόμενων παραδοσιακών του ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται υπέρ της κατάρτισης ενός προγράμματος με το οποίο θα κινηθεί το κόμμα στην αντιπολίτευση.
Μάλιστα φέρονται να διαμηνύουν στον Αλέξη Τσίπρα ότι ακόμη και στην περίπτωση που επιλεγεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο δρόμος των πρόωρων εκλογών στο πλαίσιο μιας νέας εντολής διαχείρισης της κρίσης στην οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει προτάσεις.
Ακόμη και το πρόγραμμα των 37 δισ ευρώ το οποίο θύμισε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ήταν τόσο αδύναμο, που όπως υποστηρίζουν όχι μόνο δεν βρήκε ανταπόκριση στους πολίτες αλλά και έτυχε αρνητικής κριτικής ακόμη και από ψηφοφόρους τους ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη “φυλή” δεν διαθέτει τον συγκρουσιακό χαρακτήρα της ομάδας Παππά- Πολάκη και λοιπών συνεργατών έχει όμως δυναμική στη βάση του κόμματος και κυρίως στο ιδεολογικό κομμάτι.
Είναι χαρακτηριστικό πως η ομάδα Σκουρλέτη έχει κατ’ επανάληψη τονίσει τις αδυναμίες του σκληρού ρόκ και της πόλωσης. Υπενθυμίζει, δε, τι συνέβη πριν τις ευρωεκλογές και κυρίως τις εθνικές εκλογές του 2019 από τους υψηλούς τόνους που ακολουθήθηκαν, ενώ βάλουν σε μόνιμη βάση κατά του Παύλου Πολάκη, στηλιτεύτοντας το ήθος του στενού συνεργάτη και συνομιλητή του Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας διάθεσή σύγκρουσης.

Η περίπτωση Τσακαλώτου και οι “53”


Περιφερειακά της εν λόγω ομάδας κινείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο φερόμενος και ως επικεφαλής της κίνησης των 53+ αποφεύγει τις συγκρούσεις. Δηλώνει την αριστεροσύνη του και τάσσεται κατά της αλόγιστης διεύρυνσης. Επιθυμεί ένα είδος ιδεολογικής καθαρότητας, αλλά αποφεύγει τις συγκρούσεις με τους σκληρούς προεδρικούς αν και έχει δεχτεί επιθέσεις και μέσα από την εφημερίδα Documento του Κώστα Βαξεβάνη.
Οι 53+ επιδιώκουν να παραμείνουν οι «καθοδηγητές» του ΣΥΡΙΖΑ. Χτυπούν συνήθως με αρθρογραφία και αμφισβητούν ευθέως επιλογές του Αλέξη Τσίπρα εκφράζοντας το φόβο της «πασοκοποίησης» του κόμματος με τον τρόπο που επιχειρείται το άνοιγμα σε μεμονωμένα πρόσωπα, τα οποία κουβαλούν σοβαρά προβλήματα από την πάλαι ποτέ ενεργό δράση τους.

Η “φυλή” που προστίθεται στις τρεις παραπάνω είναι των εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενων στελεχών που αναζητούν ρόλο αλλά και λόγο στις εξελίξεις απαιτώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο της συμμετοχής τους και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό.
Εκτιμούν πως η «ανταπόκριση» τους στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα του επιτρέπει να διεμβολίζει το κέντρο και να πλαγιοκοπεί το ΚΙΝΑΛ και συγκρούονται είτε με τους σκληρούς της πόλωσης είτε με τους παλαιοκομματικούς και τους 53+ που αντιδρούν στην παρουσία τους και κυρίως στην ενεργό τους δράση εντός του κόμματος.

Οι πρώτες βολές που έπεσαν τις τελευταίες ημέρες, το μήνυμα των “σκληρών” μέσα από το πάρτυ γενεθλίων του Παύλου Πολάκη και τις φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν, η απάντηση Σκουρλέτη στον Κώστα Βαξεβάνη και οι διαρροές ότι θα υπάρξει δυσκολία στην αντικατάστασή του από τη θέση του γραμματέα του κόμματος δείχνουν πως θα υπάρξει συνέχεια.
Πολύ δεν περισσότερο όταν πρόσωπα όπως ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης ακόμη και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που κινείται σε αντίθετη γραμμή από τη σύντροφό του Εφη Αχτσιόγλου, δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν το ρόλο των προεδρικών σωματοφυλάκων χωρίς μάχη. Αλλωστε από τη στενή αυτή σχέση εξαρτάται και το μέλλον τους, όχι μόνο το πολιτικό.

Το άγχος τους για διάφορες υποθέσεις και εκκρεμότητες είναι τέτοιο που εκτιμούν πως αν ο Αλέξης Τσίπρας κρατήσει αποστάσεις, θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ημέρες και μήνες αποκτούν ενδιαφέρον για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο στο παρασκήνιο, όσο και στο προσκήνιο. Η γραμμή που θα επικρατήσει θα σηματοδοτήσει εν μέρει και το πολιτικό σκηνικό αλλά και την προσπάθεια της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μια επανάληψη του φαινομένου της περιόδου 2012-2014 θα εντείνει τα πάθη και θα δυσκολέψει την ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα. Ήδη η τακτική του Αλέξη Τσίπρα με τη στήριξη κάθε ομάδας και τάξης που διαμαρτύρεται και αντιδρά στέλνει λάθος μηνύματα κυρίως στο εξωτερικό.

Η πλήρης αποδοχή των αιτημάτων για παράδειγμα των εκπαιδευτικών, το μήνυμα στήριξης των κινητοποιήσεων, οι φωνές με το «λεφτά υπάρχουν» οι καταγγελίες για κάθε πράξη ή παράλειψη, απέχουν της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης που απαιτούν οι εξελίξεις και η επερχόμενη κρίση.

Η εξαγωγή των εσωκομματικών προβλημάτων δείχνει και την ένδεια προτάσεων. Όσο υπάρχει ο φόβος των πρόωρων εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας δύναται να κρατά χαμηλά τους τόνους των εσωτερικών διαφωνιών. Όμως το καζάνι που βράζει στην Κουμουνδούρου κινδυνεύει να εκραγεί και μάλιστα σε χρόνο συντομότερο από τον προβλεπόμενο δεδομένου ότι η συνδετική ουσία της εξουσίας έχει εκλείψει.


Τάσος Ευαγγελίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου