Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Το πρεσάρισμα των «9» ηγετών -και του Μητσοτάκη- στη Μέρκελ για το ευρωομόλογο του κορωνοϊού - Γιατί χτύπησε συναγερμός στα Πομακοχώρια

Ο covid 19 τινάζει στον αέρα τις οικονομίες. 

Αναμένεται σκληρή μάχη στην τηλεδιάσκεψη με την οποία θα συνεδριάσει η Σύνοδος Κορυφής στις 5μμ.

Με πρωτοβουλία του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε που ξεκίνησε την Δευτέρα και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης με τις υπογραφές στο τελικό κείμενο εννέα πρωθυπουργών, ανάμεσα στους οποίους είναι ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπαίνει στο τραπέζι... της σημερινής Συνόδου Κορυφής το αίτημα για το corona- ομόλογο.
Ο covid 19 τινάζει στον αέρα τις οικονομίες. Αναμένεται σκληρή μάχη στην τηλεδιάσκεψη με την οποία θα συνεδριάσει η Σύνοδος Κορυφής στις 5μμ. Η Ιταλία με την Ισπανία να ακολουθεί, βιώνουν το μεγαλύτερο δράμα μέχρι στιγμής από την θανατηφόρα επέλαση του κορωνοϊού. Το Βερολίνο και η Χάγη διαχρονικά αντιδρούν στο ευρωομόλογο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάϊερ, σχολιάζοντας την κίνηση των «9» μίλησε στην Handelsblatt για «διάλογο -φάντασμα». Η θέση αρχής της Μέρκελ είναι η μη κοινοτικοποίηση των χρεών των κρατών-μελών της ευρωζώνης αν και δεν αρνείται παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να ανακόψουν μια νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Απαιτούνται γενναίες λύσεις» δήλωσε στο Newpost κυβερνητική πηγή. «Εάν δεν βρεθεί φάρμακο για τον covid 19 και να υπάρξει μια υποχώρηση της μετάδοσης από τον Μάιο, είναι πολύ πιθανόν να επανέλθει το Φθινόπωρο» συνέχισε. «Δεν υπάρχουν αντισώματα. Το εμβόλιο πάει για το 2021 όπως φαίνεται. Οι οικονομίες συγκλονίζονται συθέμελα. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ευρωπαϊκό δανειακό εργαλείο με ίση πρόσβαση για τις όλες τις χώρες της ΕΕ.»

Οι εννέα Ευρωπαίοι ηγέτες προτείνουν ένα κοινό χρεόγραφο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona» και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε. Αποστολή του θα είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων -στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων προκειμένου να εξασφαλισθεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από αυτή την πανδημία, όπως τονίζουν οι «9» στην επιστολή τους στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Η ισπανική εφημερίδα El Mundo επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που παίρνουν μια τέτοια πρωτοβουλία εννέα χώρες των οποίων ο πληθυσμός είναι ο μισός υης Ευρώπης, ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια και ανάμεσα τους είναι οι τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία). Η τέταρτη είναι η Γερμανία.
Οι άλλοι πέντε πρωθυπουργοί που υπογράφουν το αίτημα είναι ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, η Βελγίδα Σόφι Βίλμες, ο Ιρλανδός Λίο Βαράντκαρ, ο Λουξεμβούργιος Ξαβιέ Μπέτελ, και ο Σλοβένος Γιάνεζ Γιάνσα. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια υπόθεση του Νότου.

Ευρωπαϊκός «πόλεμος» για ιατρικό εξοπλισμό


Στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής θα βρεθεί και ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη για τον δυσεύρετο ιατρικό εξοπλισμό και τα άλλα ιατρικά αναλώσιμα. Η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές. Έστειλε μια μικρή βοήθεια μόνο στον Κόντε. Η Ιταλία ακολούθησε τον ίδιο δρόμο το ίδιο και η Γαλλία. Επομένως στην ουσία θα είναι ένα διάλογος ...κωφών.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση διότι δεν παράγει σχεδόν τίποτα και ελπίζει στις ασιατικές εισαγωγές. Λείπουν αναπνευστήρες, μάσκες, αντισυπτικά.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα μπει και η δυνατότητα να υπάρξει ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε για τις δαπάνες που προκαλεί η επιδημία τουλάχιστον για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 και την προστασία των εθνικών οικονομιών και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας που βγήκε από 10 χρόνια μνημονίων και δέχεται το τεράστιο πλήγμα του κορωνοϊού την ώρα που πήγε να ορθοποδήσει.


SOS για τα Πομακοχώρια


Στο εσωτερικό συνεχίζεται η μάχη κατά του covid 19. Σε ειδική επιχείρηση με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση προχώρησε η Πολιτική Προστασία μετά τις πρώτες υποψίες και την διερεύνηση που έγινε με επίκεντρο το χωριό Εχίνος του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη, που μπήκε σε καραντίνα από χθες το απόγευμα και για δύο εβδομάδες.

«Καλούμε τους κατοίκους των χωριών του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη να παραμείνουν στα σπίτια τους» δήλωσε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς. «Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι υψηλότατος» τόνισε.

Ενας 66χρονος που έχασε τη ζωή του ήταν κάτοικος του Εχίνου ενώ καταγράφηκαν συνολικά εννέα κρούσματα κορωνοϊού στην περιοχή. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την τροφοδοσία των κατοίκων. Το συγκεκριμένο χωριό κατοικείται από Πομάκους και λόγω των στενών σχέσεων μεταξύ τους, η καραντίνα κρίθηκε αναγκαία.

Όπου χρειάζεται, η Πολιτική Προστασία έχει εξουσιοδότηση από τον πρωθυπουργό να προχωράει σε ότι μέτρο θεωρείται απαραίτητο.


Τα καλά νέα του 13033


Μέσα στις αρνητικές ειδήσεις του κορωνοϊού υπάρχουν και επιτυχίες. Το 13033 στο οποίο στέλνουν sms οι πολίτες πριν βγουν από τα σπίτια τους και ενημερώνουν το λόγο της εξόδου τους (σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, γιατρός κλπ), ήταν μια ιδέα του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνη Τζωρτζακάκη όπως αποκάλυψε στο Newpost ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης. Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα του Σαββάτου - την προηγουμένη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας - και υλοποιήθηκε σε 15 ώρες! 

Μέσα σε 24 ώρες, από τις 6πμ της 24 Μαρτίου μέχρι τις 6πμ της 25, καταγράφηκαν 1,8 εκατομμύριο έγκυρα μηνύματα. 

Χωρίς τον ψηφιακό έλεγχο θα χρειάζονταν πολλαπλάσιες αστυνομικές δυνάμεις και μεγάλο μπέρδεμα και ταλαιπωρία τους πολίτες και τις αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου