Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Νέες διώξεις για τις ΜΚΟ - Το σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο τις παράνομες και ύποπτες οργανώσεις

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για εμπλοκή έξι-επτά ατόμων και ίσως δύο ή τριών ακόμα ΜΚΟ στο σοβαρό σκάνδαλο με την παράνομη δράση μιας μεγάλης «εθελοντικής» οργάνωσης για το Προσφυγικό. 
Οι ύποπτοι είχαν δημιουργήσει μέχρι και site όπου ενημέρωναν για την πορεία των βαρκών με τους πρόσφυγες και τις κινήσεις τους, για τις οποίες δεν ενημέρωναν το Λιμενικό και τη Frontex. 
Στην παρούσα φάση, άλλωστε, η εξέγερση των... Αφγανών, που διαφαίνεται ότι οργανώθηκε με την ενεργό συμμετοχή και την καθοδήγηση συγκεκριμένων στελεχών ΜΚΟ -με ευρωπαϊκά διαβατήρια-, εξελίχθηκε με οδηγίες και συντονισμό μέσω όχι μόνον Διαδικτύου, αλλά και ραδιοφωνικού σταθμού που βρίσκεται εγκατεστημένος στο νησί και μεταδίδει εκπομπές στα αραβικά.

Όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν δείγμα της δράσης περίπου 400 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Προσφυγικό, από τις οποίες υπολογίζεται ότι ποσοστό 20%-30% έχουν νόμιμη δράση.
Πολλές από αυτές εμποδίζουν τις διαδικασίες έκδοσης ασύλου ή υποκινούν -σύμφωνα με τη Λεωφόρο Κατεχάκη- ταραχές στη Μυτιλήνη και σε άλλα hot spots. 
Μάλιστα, παρατηρούνται στελέχη τέτοιων ΜΚΟ που δρουν σήμερα στο συγκεκριμένο νησί να έχουν εντοπισθεί παλαιότερα σε άλλα σημεία της Ελλάδας, όπως, για παράδειγμα, στα επεισόδια που είχαν συμβεί με μετανάστες στην Ειδομένη
Ελληνες αξιωματούχοι δεν διστάζουν να μιλήσουν για οργανώσεις που λειτουργούν ως «αδίστακτοι κερδοσκόποι, βοηθοί δουλεμπόρων ή ακόμα και ως βοηθοί τζιχαντιστών».

72 Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις φαίνεται ότι δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, πολλές εκ των οποίων με ασαφή δράση

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε, μάλιστα, για «σκοτεινές ρίζες ενός μεγάλου δικτύου συμφερόντων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που ουσιαστικά λειτουργούσαν ως βδέλλες»
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μυτιλήνη το 2016 είχε καταγραφεί η παρουσία 115 ΜΚΟ με περίπου 8.000 εθελοντές, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζονται να δίνουν το «παρών» περίπου 17 ΜΚΟ εντός του Κέντρου της Μόριας και 55 σε όλη τη Λέσβο, δηλαδή σύνολο 72 ΜΚΟ, ενώ φαίνεται να υπάρχουν πολλές άλλες διάσπαρτες, με ασαφή δράση.

ΜΕΣΩ INTERNET


Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. και τις υπηρεσίες ασφαλείας, υπάρχει μια ομάδα περίπου 20 ισχυρών ΜΚΟ από Ελλάδα και εξωτερικό, από ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν διαφανή παρουσία και αναγνωρισμένη δραστηριότητα. Επιπλέον, υπάρχουν 60-80 ΜΚΟ πιο περιορισμένου βεληνεκούς, που στοχεύουν ουσιαστικά μόνο στις δωρεές φιλανθρώπων, με «ψηφιακά»... τεράστιο έργο.
Τρίτη ομάδα είναι οι ΜΚΟ που λειτουργούν ως πωλητές προϊόντων στους μετανάστες, από σύνδεση Internet έως ασκήσεις γυμναστικής ή και είδη μικρεμπορίου. 
Ιδιαίτερης προσοχής και έρευνας τυγχάνουν οι ΜΚΟ που φέρεται να χρηματοδοτούνται από την Τουρκία, από χώρες της Μέσης Ανατολής και ορισμένες από αυτές έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με στρατολόγηση για χρηματοδότηση του ISIS και σαν «βιτρίνα» μετακίνησης Ευρωπαίων ισλαμιστών στη Μέση Ανατολή. 
Στην παρούσα φάση, πάντως, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις MKO που ουσιαστικά φαίνεται ότι -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- παίζουν ρόλο δουλεμπόρων!

30 μέλη ΜΚΟ βρέθηκαν στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ., καθώς τον Σεπτέμβριο του 2018 σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους


Χαρακτηριστική αυτής της δράσης είναι η δικογραφία που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ. τον Σεπτέμβριο του 2018 σε βάρος 30 μελών ΜΚΟ (6 Ελλήνων και 24 αλλοδαπών, κυρίως από χώρες της Βόρειας Ευρώπης), που δρούσε στη Μυτιλήνη. 
Οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη τους μετά τη σύλληψη δύο μελών της εγκληματικής ομάδας, που εντοπίστηκαν να οδηγούν τον Φεβρουάριο του 2018 τζιπ που παρέπεμπε σε στρατιωτικό όχημα, στο οποίο κάτω από τις κανονικές πινακίδες εντοπίστηκαν πλαστές πινακίδες του Ελληνικού Στρατού. 
Τότε είχαν συλληφθεί ένας 24χρονος Γερμανός και μια 23χρονη από τη Συρία. Από την περαιτέρω έρευνα είχε προκύψει ότι τα μέλη της οργάνωσης από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 συμμετείχαν σε κλειστές - κρυπτογραφημένες ομάδες στο Faceboοk και σε άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και λάμβαναν πληροφορίες και στοιχεία για τους μετανάστες -σε τουλάχιστον 11 περιπτώσεις- που έρχονταν από την Τουρκία. Ακόμα, προχωρούσαν σε παρακολούθηση επικοινωνιών της Frontex και του Λιμενικού Σώματος, ενώ κατόπτευαν τις ακτές και τις γύρω θαλάσσιες περιοχές με διόπτρες. 
Απώτερος σκοπός ήταν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η κερδοσκοπία, ενώ φαίνεται να βοηθούσαν οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

ΣΥΝΕΡΓΟΙ

Από πρόσφατη δικαστική έρευνα φέρεται να εντοπίστηκαν κι άλλοι συνεργοί, μέλη άλλων ΜΚΟ, που επικέντρωναν τη δράση τους σε παρόμοιες παρακολουθήσεις των κινήσεων των προσφύγων και προχωρούσαν σε σχετικές αναρτήσεις για... ενημέρωση και άλλων ύποπτων ΜΚΟ που παρεμβάλλονταν στη λαθραία διακίνηση ανθρώπων από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι δικογραφίες έχουν σχηματισθεί σε βάρος άλλων δύο-τριών ΜΚΟ για υποβοήθηση δουλεμπόρων ή για δημιουργία παράτυπων τζαμιών. Στις αρχές Δεκεμβρίου, εξάλλου, η ΕΛ.ΑΣ. είχε εξαρθρώσει εγκληματικό δίκτυο στη Μυτιλήνη, αποτελούμενο από πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων δύο δικηγόροι και ένας ψυχολόγος, οι οποίοι εφοδίαζαν με υψηλό αντίτιμο αιτούντες άσυλο με γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες» για να χαρακτηριστούν ως «ευάλωτα πρόσωπα», να τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης και να μην επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Δημήτρης Γιαννακόπουλος
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου