Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Σκληρή γραμμή από Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Πάνω του παίρνει το ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Με επιλογές που θα έχουν αναφορά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ένα θέμα που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις για την κυβέρνηση.
Οι πρωτοβουλίες λοιπόν αυτές θα κινηθούν σε δύο επίπεδα:...
- Πρώτον, στο εσωτερικό ακροατήριο: 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα επιχειρήσει να καταστήσει συμμέτοχους όλα το κομματικό δυναμικό της ΝΔ επιμένοντας στην λογική τόσο της αλληλεγγύης όσο και στην φιλοσοφία που αποτυπώνεται στη φράση «οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις»
Για το λόγο αυτό την ερχόμενη Κυριακή στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για το μεταναστευτικό από τους κυρίους Μηταράκη και Χρυσοχοΐδη προς τα «γαλάζια» στελέχη.
Την ερχόμενη Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, όπου μέσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και η κατάσταση στα νησιά υποδοχής. 
Το επόμενο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής. Μπορεί η συνεδρίαση αυτή να εκκρεμεί αρκετές εβδομάδες άρα να μην συνδέεται ευθέως με το μεταναστευτικό όμως είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σχετικές αναφορές. 
«Δεν μπορείς να ζητάς υποστήριξη από το εξωτερικό, όταν στο εσωτερικό δεν υπάρχει αλληλεγγύη από μία περιοχή σε μία άλλη» έχει ακουστεί να λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες, θέση που αναμένεται να διατυπωθεί σε κάθε αφορμή. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει συστράτευση των στελεχών και καλή επικοινωνία των κυβερνητικών θέσεων προς τις τοπικές κοινωνίες.

- Δεύτερον, στο εξωτερικό της χώρας. 
Ο κ.Μητσοτάκης προγραμματίζει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες όπου ανάμεσα στα ζητήματα που θα τεθούν θα είναι και αυτό του επιμερισμού των βαρών. 
Είναι γνωστή άλλωστε η θέση του πρωθυπουργού ότι δεν μπορεί ένα ευρωπαϊκό κράτος να απολαμβάνει την σιγουριά της συνθήκης Σένγκεν και να παραμένει αμέτοχο μπροστά στην κρίση των ροών. 
Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουν «κλείσει» με την Άνγκελα Μέρκελ στις 9 Μαρτίου στο Βερολίνο με τον Σεμπάστιαν Κουρτς αμέσως μετά στην Βιέννη, ενώ ακολουθεί και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου.
Αυτό που αναμένεται να τονιστεί σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του πρωθυπουργό εντός των συνόρων είναι ότι η κυβέρνηση τους τελευταίους δύο μήνες έχει αναπτύξει το σχέδιό της για κλειστές δομές. Όλο αυτό το διάστημα έγιναν συζητήσεις με όλους τους τοπικούς φορείς και τις δημοτικές Αρχές, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι. 
Δεν μπορεί, όμως, ο διάλογος να διαιωνίζεται και να χρησιμοποιείται σαν άλλοθι αδράνειας, όπως επιμένει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη που συμπληρώνει με νόημα: 
«Δεν είναι η περίοδος των διαπιστώσεων, αλλά των λύσεων. Κάποια στιγμή, η Κυβέρνηση έπρεπε να πάρει αποφάσεις. Και πήραμε την απόφαση να γίνουν οι κλειστές δομές σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία, μάλλον απαξιωμένες».

Γιάννης Τρουπής
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου