Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Μαζί με τους πρώτους μετανάστες ήρθαν και οι «ορδές» των ΜΚΟ

«Όταν κάποια διωκτική αρχή, όπως το Λιμενικό ή η Αστυνομία χρειαζόταν μισή ώρα για να κατέβουν σε κάποιο απόκρημνο μέρος όπου έφταναν βάρκες και έβρισκαν εκεί άτομα από ΜΚΟ, όλοι καταλαβαίνουν τι γινόταν» 
τονίζει ο πρώην ταξίαρχος στο Βόρειο Αιγαίο της ΕΛΑΣ και νυν δημοτικός σύμβουλος Λέσβου, Παναγιώτης Βάλεσης.
Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο μεταναστευτικό προσφυγικό και κυρίως σε ό,τι αφορά τη δράση των ΜΚΟ ο... Π. Βάλεσης, ένα πρόσωπο που έζησε από την πρώτη στιγμή το 2015 το κύμα που έφθασε στα νησιά, σημειώνει ότι οι περισσότερες λειτουργούν με περίεργους τρόπους και μεθόδους
«Όχι όλες οι ΜΚΟ, υπάρχει η Ύπατη Αρμοστεία και άλλες 4 ή 6 που συνεργάζονται μαζί της κάτω από ένα πλαίσιο» διευκρινίζει για να προσθέσει όμως πως «οι υπόλοιπες είναι ότι να' ναι. Καθοδηγούσαν τον κόσμο. Ήταν στημένοι και περίμεναν τους απέναντι. Συλλαμβάνονταν και οδηγούνταν στον Εισαγγελέα και μετά αφήνονταν ελεύθεροι».
Ο ίδιος ήταν εκεί από την ώρα που έφτασε η πρώτη βάρκα, αν και μετά αποστρατεύθηκε και αποκαλύπτει τι έγινε τότε:
«Το 2015 ξέραμε όλοι τι θα γίνει. Ήταν όμως να γίνουν εκλογές και στις αναφορές μας πήραμε σήμα ότι μετά από αυτές (σσ. τις εκλογές) ξεκινάτε. Μετά τους στέλναμε σήματα ότι αυξάνονται οι ροές, θα μπλοκάρουμε το καλοκαίρι» αναφέρει και προσθέτει ότι «δεν παίρναμε απαντήσεις»

Η επόμενη εικόνα που περιγράφει είναι να έρχονται, εκείνη την περίοδο, κάποια ανώτερα στελέχη της ΕΛΑΣ που είχαν αναλάβει τη διαχείριση του μεταναστευτικού και μαζί μία ορδή ΜΚΟ.

«Θυμάμαι τότε σε δύο ημέρες διώξαμε κάπου 30.000 άτομα χωρίς να ξέρει κανείς ποιοι ήταν. Έτσι στήθηκε τότε το θέμα με τις ΜΚΟ. Έτσι στήνεται και το τωρινό» υπογραμμίζει. Όπως λέει, το πρόβλημα με τις ΜΚΟ είναι χρόνιο.
«Τον Νοέμβριο του 2015 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας είπε να προχωρήσει σε καταγραφή των ΜΚΟ. Ουδέποτε έγινε κάτι τέτοιο. Η σημερινή κυβέρνηση έχει καλή πρόθεση να τις καταγράψει» λέει, ωστόσο εκτιμάει πως απαιτούνται παράλληλα μέτρα για να σταματήσουν και τη δράση των αμφιλεγόμενων Οργανώσεων.
«Θα έπρεπε να γίνει αποσυμφόρηση για να δοθεί ανάσα στα νησιά και μετά να μπορέσει η κυβέρνηση να τρέξει αυτό που θέλει να κάνει», επισημαίνει και προσθέτει: «Δεν θεωρώ, βέβαια, την αποσυμφόρηση ως το ιδανικό μέτρο. Γιατί είναι γνωστό ότι φεύγουν 10.000 και θα σου έρθουν 11.000».
Μιλάει, για μία εκρηκτική κατάσταση νησιά τονίζοντας πως «Όταν η δομή της Μόριας δημιουργήθηκε για 2.800 άτομα και βρίσκονται εκεί και περιμετρικά αυτής 22.000- 23.000 άτομα ανακύπτουν θέματα υγιεινής, παραβατικότητας. Κυκλοφορούν μετανάστες και πρόσφυγες μέσα στην πόλη. Οι κάτοικοι, τα παιδιά δεν τολμάνε να βγουν έξω κάποιες ημέρες και ώρες».
«Το 2015 ο κόσμος πιάστηκε απροετοίμαστος. Τώρα πλέον είναι κατεξοχήν μετακίνηση πληθυσμού. Δεν λέω πολλοί από τους κατοίκους των νησιών εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση, πολλοί “κονόμισαν” από αυτούς, αλλά η κατάσταση έχει ξεφύγει» υποστηρίζει.
Και φέρνει παράδειγμα: 
«Όπως πριν από χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, αλλοδαποί άρχισαν να το κατακλύζουν και να νοικιάζουν διαμερίσματα και οι Έλληνες αναγκάζονταν να φύγουν γιατί ασφυκτιούσαν και ένοιωθαν ανασφάλεια. Σιγά- σιγά υποβαθμίστηκε. Το ίδιο γίνεται και στα νησιά».

Φύλαξη συνόρων


Βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος χαρακτηρίζει ο κ. Βάλεσης την φύλαξη των συνόρων.
«Αν δεν ελέγχεις ροές, αν δεν μπορείς σε 25 ημέρες να δεις το δικαίωμα ασύλου χωρίς να στερείς την ελευθερία τους, όσο και καλές προθέσεις να έχεις δεν υπάρξει λύση» σημειώνει, θεωρώντας πως και οι νέες δομές μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα χωρίς συνδυασμό άλλων μέτρων.
«Σε πόσες ημέρες θα είναι υπερπλήρεις;» αναρωτιέται.

Της Νικολέττας Μουτούση
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου