Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Βόρεια Μακεδονία: Η «Μακεδονική Ακαδημία», τα Επιμελητήρια και οι «πληγές» της Συμφωνίας

Ένα χρόνο μετά την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών ,μια ακόμη αρνητική πτυχή των εκκρεμοτήτων που κληροδοτεί η Συμφωνία αναδεικνύεται με την διατήρηση της ονομασίας «Μακεδονική» στο κορυφαίο Ακαδημαϊκό και Πνευματικό Ίδρυμα της γειτονικής χώρας ,την «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών» , την γνωστή ως MANU, αλλά και σε άλλους θεσμούς της γειτονικής χώρας.
Όμως και το κρίσιμο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την... εξεύρεση λύσης στο θέμα των εμπορικών σημάτων , αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς τα Επιμελητήρια της χώρας που θα αναλάβουν την διαπραγμάτευση έχουν στον τίτλο τους τον όρο «Μακεδονικό»…
Η Αθήνα έχει επιδείξει μέχρι στιγμής αδράνεια η οποία επιτρέπει στην άλλη πλευρά να κατοχυρώνει τις παραβιάσεις ή την ελαστικοποίηση των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών, δημιουργώντας τετελεσμένα και ενώ εκκρεμεί η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο μετά τις εκλογές του Απριλίου να έχει απέναντι μια εθνικιστική κυβέρνηση η οποία θα επιχειρήσει ακόμη πιο πιεστικά να αλλοιώσει και τα ελάχιστα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας.

Η MANU αποτελεί τον πιο σκληρό πυρήνα του μακεδονισμού και στις εργασίες της στηρίχθηκε τόσο η δημιουργία της Μακεδονικής γλώσσας στην οποία θεμελιώθηκε και η «μακεδονική εθνική ταυτότητα»..
Η «Μακεδονική Ακαδημία» διατήρησε στον τίτλο της τον όρο «Μακεδονική» παρά το γεγονός ότι είναι θεσμός που συνδέεται με το κράτος και αυτό μπορεί να αποτελεί μια ακόμη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα της η «Μακεδονική Ακαδημία» ενώ στην «μακεδονική» γλώσσα αποφεύγει να αναφέρει στην διεύθυνση της έδρας της την χώρα με την νέα ονομασία «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας»( Северна Македонија)και αναφέρει ως έδρα της απλώς τα Σκόπια, στην αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας υπάρχει πλήρης η διεύθυνση με την διαφορά ότι η χώρα αναφέρεται ως …«Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η «Μακεδονική Ακαδημία» εξέδωσε διακήρυξη για την «Μακεδονική γλώσσα» η οποία επιδιώκει να υπογραμμίσει την επιστημονική διάσταση της μοναδικότητας της γλώσσας καθώς βρίσκεται υπό πίεση στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την Μακεδονική Εθνική ταυτότητα . Η Βουλγαρία γενικά θεωρεί τη μακεδονική γλώσσα διάλεκτο της βουλγαρικής και αυτό αποτελεί σημείο διαφωνίας στις συνομιλίες που γίνονται από το 2017 για την «μακεδονική Ιστορία». Καθώς επίσης θεωρεί ότι η «μακεδονική γλώσσα» δέχεται επίθεση από την διγλωσσία που εφάρμοσε ο Ζ. Ζαεφ υιοθετώντας την Αλβανική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα, η Ακαδημία επεξεργάζεται συγκεκριμένες προτάσεις για την διάδοση της «Μακεδονικής γλώσσας»

Η «Μακεδονική Ακαδημία» μάλιστα εκτός των άλλων παρουσιάζει και χάρτη με τις ομιλούμενες διαλέκτους της «μακεδονικής» γλώσσας οπου ολόκληρη η Μακεδονία μέχρι σχεδόν την Θεσσαλία εμφανίζεται με σλαβικά τοπωνύμια και εμφανίζεται ως να ομιλεί την «μακεδονική» γλώσσα σε διαφορετικές διαλέκτους.

Η έκθεση της MANU έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις από την Βουλγαρία και οδήγησε σε αντιπαράθεση με την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, που δεν αποδέχεται την βουλγαρική προέλευση και «ρίζα» της «μακεδονικής γλώσσας», όπως ζητά η Σόφια.

Καθώς έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων και της εμπορικής χρήσης του όρου «Μακεδονία-Μακεδονικός» θα πρέπει να επισημανθεί το σοβαρό εμπόδιο που υπάρχει στην έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των αρμοδίων επιμελητηρίων ,πριν φθάσει η συζήτηση στην μικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Τα ελληνικά επιμελητήρια και τα Επιμελητήρια της Βορείου Ελλάδας θα βρεθούν να συνομιλούν με το «Μακεδονικό Οικονομικό Επιμελητήριο» και το «Μακεδονικό Εμπορικό Επιμελητήριο» την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την μη χρήση του όρου «Μακεδονία -Μακεδονικός» από τις επιχειρήσεις μέλη τους και υιοθέτηση νέας ονομασίας που θα και καθιστά σαφή την διάκριση στην βάση και της νέας ονομασίας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Μια ακόμη «τρύπα» αφορά την διατήρηση του Συντάγματος στην προηγούμενη μορφή του στο οποίο έχουν προσαρτηθεί απλώς στο τέλος οι τροπολογίες που προβλέπουν την νέα ονομασία και έτσι κάτω από τον τίτλο «Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ακολουθεί το κείμενο του Συντάγματος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στο όνομα του «Μακεδονικού Λαού και Έθνους» και με όλες τις αλυτρωτικές αναφορές σε «μακεδονικές» μειονότητες.

Ακόμη έχουν διατηρηθεί όλοι οι παλιοί νόμοι για τον Κανονισμό του «Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και της λειτουργίας της «Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι στην επιστολή παραίτησης του ο Ζ. Ζάεφ ενώ υπέγραψε ως πρωθυπουργός της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» υπέβαλε την παραίτηση του από την θέση του «πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ,όπως προβλέπει ακόμη ο σχετικός νόμος…
Του Νίκου Μελέτη
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου