Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Να γιατί όλοι «καίγονται» για τη Λιβύη (χάρτης)

Τα δύο τουρκολιβικά σύμφωνα που αφορούν στη οριοθέτηση των δήθεν θαλασσίων ζωνών και τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και τη κυβέρνησης της Τρίπολης, έφεραν τον εμφύλιο που μαστίζει τη χώρα στην «ημερήσια ατζέντα» και στην Ελλάδα.
Ενώ οδεύουμε ολοταχώς για τη διάσκεψη του Βερολίνου έγινε γνωστό πως τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης που ελέγχει η δύναμη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ — ο οποίος διέταξε... την 4η Απριλίου τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του να κυριεύσει την Τρίπολη, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης — ανέστειλαν τις εξαγωγές αργού, μειώνοντας κατά 50% την παραγωγή και κλιμακώνοντας την ένταση ενόψει της συνόδου του Βερολίνου.


Όπως προκύπτει από το infographic του howmuch.net η Λιβύη είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Αφρική και η ένατη μεγαλύτερη στον κόσμο
Ο ρόλος της σε μία περίοδο ιδιαιτέρως εύθραυστη για τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου όπως Βενεζουέλα, Ιράν και Ιράκ η περίπτωση της Λιβύης θεωρείται κρίσιμη καθώς μπορεί να οδηγήσει περαιτέρω σε αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού».


Είναι χαρακτηριστικό πως πριν κλείσουν τα λιμάνια της Λιβύης , υπολογιζόταν ότι εξάγονταν 1,3 εκατομμύριο βαρέλια αργού την ημέρα. 
Όπως φαίνεται και στην πιο κάτω λίστα του howmuch.net τα αποθέματα μαζούτ της χώρας εκτιμώνται σε 48,4 δισ. βαρέλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου