Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Έκτακτα μέτρα για τον κοροναϊό - Οι οδηγίες προς τους πολίτες (Βίντεο)

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), λόγω του νέου κοροναϊού, ο οποίος έχει εκδηλωθεί στην Κίνα και έχει οδηγήσει στον θάνατο έξι άτομα.
Ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε σύσκεψη για το ζήτημα, ενώ αντίστοιχη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, έχουν εκδοθεί οδηγίες για πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα ή έρχονται από εκεί.
Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει στους ελέγχους της ετοιμότητας των... υγειονομικών μονάδων.
Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ καλούν όσους επιστρέφουν από την Κίνα και βρίσκονταν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ έχουν παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, να επισκεφτούν άμεσα γιατρό ώστε να υποβληθούν σε εξέταση.
Πάντως, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επικαλούνται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που θεωρεί πως η εξάπλωση του συγκεκριμένου κοροναϊού στην Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να συντελεστεί κι έτσι ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος.
Ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όμως, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η μετάδοσή του γίνεται πιο δύσκολη στην Ελλάδα, δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την κινεζική πόλη που καταγράφονται τα κρούσματα.

Οι συστάσεις προς τους ταξιδιώτες


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δεν υπάρχουν περιορισμοί προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.
Αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Βουχάν εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού, συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.
Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form).
Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί.
Ακόμα, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης.
Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.

Στους ταξιδιώτες συστήνονται τα εξής:

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Βουχάν συνιστάται :
* Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
* Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
* Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Βουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :
* Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
* Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
* Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε

Τι είναι ο κοροναϊός

1. Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που διαφέρει από τον SARS-CoV, τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2003, αλλά και από τους υπόλοιπους κοροναϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο. Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το SARS
2. Ο νέος κοροναϊός (MERS-CoV) απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, το Σεπτέμβριο του 2012.
3. Λόγω του περιορισμένου μέχρι σήμερα αριθμού των κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες όσον αφορά την πιθανή πηγή έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης, το κλινικό φάσμα της λοίμωξης και τη διάρκεια της περιόδου επώασης.

Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις ο νέος κοροναϊός φαίνεται ότι μεταδίδεται και μέσω της ανθρώπινης επαφής. Συγκεκριμένα:
  • Με την επαφή μεταξύ του ασθενή και των ατόμων που τον φροντίζουν.
  • Με την παραμονή ενός ανθρώπου στον ίδιο χώρο με τον ασθενή κατά την φάση της λοίμωξης.

Τι προκαλεί

Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συμπτώματα και σημεία της νόσου, βασίζονται στη μελέτη περιορισμένου αριθμού κρουσμάτων και ενδέχεται να αλλάξουν όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.
Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιλοκών (Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης, περικαρδίτιδα) ή και θάνατο.

Προφύλαξη

Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου.
Σε περιπτώσεις χειρισμών που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας αερολύματος, στις βασικές προφυλάξεις και προφυλάξεις σταγονιδίων προστίθενται και προφυλάξεις για πρόληψη μετάδοσης αερογενώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

Ποια άλλα είδη κοροναϊών έχουμε συναντήσει στο παρελθόν;

Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, γνωστό και ως Sars, αλλά και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής, γνωστό ως Mers, προκλήθηκαν από κοροναϊούς που προήλθαν από ζώα.
Παρότι το Mers θεωρείται ότι μεταδόθηκε στον άνθρωπο από καμήλες, η πιθανότητερη πηγή του κοροναϊού και στις δύο περιπτώσεις ήταν νυχτερίδες.
Τα πρώτα κρούσματα Sars είχαν διαπιστωθεί στην Κίνα στα τέλη του 2002 και η ασθένεια είχε εξαπλωθεί σε συνολικά 37 χώρες, κάτι που είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις κατά των κινεζικών αρχών, καθώς δεν είχαν αντιδράσει άμεσα. Περισσότερα από 8.000 άτομα είχαν ασθενήσει εκείνη την περίοδο και περισσότεροι από 750 εξ αυτών είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή.
Το Mers, από την άλλη, μεταδίδεται πιο δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά έχει μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας. Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, το 35% των συνολικά 2.500 ατόμων που νόσησαν, έχασαν τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου