Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

«Απομόνωση» της Τουρκίας και ακύρωση της συμφωνίας με Λιβύη

Η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας και η ακύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη είναι ο διπλός στόχος που θέτει η κυβέρνηση. 
Στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής λέγοντας στον Tούρκο πρόεδρο ότι «αυτό δεν πρόκειται να το δεχθώ, ούτε η ΕΕ»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή θα θέσει το θέμα στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, έχοντας και την πλήρη στήριξη της Γαλλίας. Θα θέσει όμως και το μεταναστευτικό, όπου...
απαιτούνται άμεσες λύσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν προτίθεται να επιτρέψει στην Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα ούτε και να θεωρεί την Ανατολική Μεσόγειο ως χώρο προνομιακό για να προωθήσει τα σχέδιά της. Η υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη που ήδη έτυχε διεθνούς αποδοκιμασίας δύναται να μετατραπεί σε όπλο στη φαρέτρα του Έλληνα Πρωθυπουργού. Όπλο που επιβεβαιώνει την ξεκάθαρη προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς όπως αυτή αποτυπώνεται από την ελληνική
Στις Βρυξέλλες οπου θα βρεθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στο πλαίσιο της συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της ΕΕ θα έχει σειρά επαφών με αρχηγούς κρατών θέτοντας ευθέως το ζήτημα, όπως και αυτό με το μεταναστευτικό.
Ο ίδιος στη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ήταν ξεκάθαρος
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μπορεί η συζήτηση να  μην έφτασε σε «σημείο κόκκινου  συναγερμού», παρόλα αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων, ξεκαθαρίζοντας το τί μπορεί να δεχτεί η ελληνική πλευρά μέσα από μία φράση “κλειδί” . 
«Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι νομικά άκυρη. Είναι σαν να λέει ότι η Ελλάδα και η Κρήτη δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθώ. Και δεν πρόκειται να το δεχθεί ούτε η ΕΕ» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στην συνάντηση που είχαν με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη. 
«Πέρασαν λιγότεροι από 3 μήνες από την συνάντησή μας στη Νέα Υόρκη, όπου συζητήσαμε τρόπους για τη βελτίωση των σχέσεων μας. Τι έγινε σε αυτούς τους 3 μήνες; 
Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ γεωγραφικές συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράψατε ΜΟU με τη Λιβύη που αποτελεί ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελλάδας. Στο μεταναστευτικό τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται η τουρκική ακτοφυλακή. ‘Ολα αυτά μόνο επανεκκίνηση δεν δείχνουν. Αν πράγματι θέλετε να κάνουμε επανεκκίνηση, όπως είχατε πει, να το δείχνουμε έμπρακτα».
Είναι προφανές ότι η επόμενη περίοδος  θα είναι δύσκολη  σε ότι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με κεντρικό άξονα το μεταναστευτικό, το οποίο και έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο.
«Αποτελεί ένα αγκάθι στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας-ΕΕ. Οι ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το '17 και το '18. Να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της  Ε.Ε. με την Τουρκία.  Να τη στηρίξουμε απόλυτα γιατί είναι αμοιβαία ωφέλιμη. Κι εμείς θα σας στηρίξουμε να πάρετε πρόσθετη οικονομική βοήθεια» είπε , με τον κ. Ερντογάν να επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της χώρας του. 

Για την κυβέρνηση το στοίχημα  σε σχέση με την γειτονική χώρα είναι πλέον διπλό. Από την μία η ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών  στο εξωτερικό και από την άλλη η  προσπάθεια συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό.


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου