Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Γάλλοι μπαίνουν στη Νότια Κρήτη - Το σχέδιο για να αποκρουστεί η προκλητική στάση της Τουρκίας


Γαλλική και ιταλική στήριξη με «μπλόκο» στην Τουρκία

Ερευνητικό σκάφος της Γαλλίας θα έρθει στη Νότια Κρήτη 
- Αν η Τουρκία στείλει δικό της ερευνητικό, μαζί με πολεμικά σκάφη τότε θα υπάρξει αντίδραση
Το σενάριο γαλλικής εμπλοκής με αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους στην «κόκκινη ζώνη» του τουρκολιβυκού μνημονίου – εφόσον η Αγκυρα αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις στέλνοντας νότια της Κρήτης δικό της ερευνητικό πλοίο, αλλά για λογαριασμό της Λιβύης...
– εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα και το Παρίσι.
Το σχέδιο συνδέεται με τον τρόπο ενδεδειγμένης αντίδρασης της Ελλάδας στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα, με την αποστολή ενός ερευνητικού πλοίου νότια της Κρήτης – αν . Αλλωστε, η Τουρκία δείχνει πως είναι αποφασισμένη να κινηθεί ταχύτατα για να επιβάλλει τετελεσμένα στην περιοχή, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο.
Υπό αυτά τα δεδομένα, εξετάζεται ένα γαλλικό μπλόκο, ένα σχέδιο δηλαδή ναυτικής εμπλοκής της Γαλλίας στο σκηνικό έντασης που διαμορφώνεται στη θαλάσσια περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης. Εάν η Τουρκία στείλει ένα ερευνητικό σκάφος στην υποτιθέμενη λιβυκή ΑΟΖ, κοντά στην Κρήτη – και όπως προεξοφλείται από το προηγούμενο της κυπριακής ΑΟΖ αυτό θα συνοδεύεται και από τουρκικά πολεμικά πλοία – η νέα πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη από το Παρίσι και την Αθήνα.


Δικαιώματα για έρευνα

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους μπορεί να συνδεθεί με την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης που έχει ήδη υπογράψει η Ελλάδα. Ενα «θερμό» τετ α τετ τουρκικών και γαλλικών πλοίων στην «κόκκινη ζώνη» κάτω από την Κρήτη δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και σε αυτή την περίπτωση προεξοφλείται ότι στο γαλλικό ερευνητικό θα σπεύσει να προσφέρει «ασπίδα» προστασίας γαλλική φρεγάτα, ενδεχομένως κι άλλα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Η γαλλική συνδρομή στην Ελλάδα με στόχο να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις έχει αποτελέσει εξάλλου βασικό θέμα συζήτησης σε ανώτατο επίπεδο Αθήνας – Παρισιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε εκτενής αναφορά στις τουρκικές ενέργειες και την υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη. Επισημαίνεται δε, ότι ο γάλλος πρόεδρος έχει διαμηνύσει και στο παρελθόν στην Αθήνα ότι είναι διατεθειμένος να στείλει γαλλικές φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο αν του ζητηθεί. Τον περασμένο Οκτώβριο η Γαλλία είχε στείλει ένα πρώτο μήνυμα στην Αγκυρα, όταν είχε στείλει γαλλική φρεγάτα κοντά στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.


Στήριξη και από Ιταλία

Την ίδια ώρα, και η Ιταλία δηλώνει εμπράκτως τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ομιλία του ιταλού υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ήταν ιδιαίτερα θερμή υπέρ των ελληνικών θέσεων, εξέλιξη που κρίνεται σημαντική λόγω των σχέσεων της Ρώμης με τη κυβέρνηση Σαράζ. Σύμφωνα με την ιταλική «La Repubblica», εξάλλου, η Ιταλία στέλνει τη φρεγάτα Μartinengo στο λιμάνι της Λάρνακας, στο πλαίσιο επιχείρησης περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο «την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων».

Με πρωταγωνιστή προσωπικά τον Ερντογάν, πάντως, η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση. Η προχθεσινή εμφάνιση – σόου του τούρκου προέδρου στο κρατικό δίκτυο TRT είναι ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων. Ο Ερντογάν είχε πάρει το τηλεχειριστήριο και παρουσίαζε ο ίδιος τους προκλητικούς χάρτες, προαναγγέλλοντας γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης, ενώ χθες προειδοποιούσε πως «αν μας ζητηθεί θα στείλουμε στρατό στη Λιβύη».


Το Καστελλόριζο

Η Αγκυρα, εξάλλου, εξακολουθεί να βάζει στο στόχαστρο το Καστελλόριζο. Ο θαλάσσιος διάδρομος Τουρκίας – Λιβύης, άλλωστε, προέκυψε με βάση τον ισχυρισμό της ότι τα ελληνικά νησιά, όπως και το Καστελλόριζο, δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας. Χθες η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ δημοσίευσε εκτενή ανάλυση υπό τον τίτλο «Είναι το επίκεντρο της κρίσης της Μεσογείου το Καστελλόριζο;». Σ’ αυτήν αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι αν στο ελληνικό νησί δοθεί δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ τότε η Τουρκία θα χάσει 109 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ. Τουρκικά F-16, μάλιστα, πέταξαν δύο φορές χθες πάνω από τη Ρω, αμφισβητώντας εμπράκτως την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας. Ηταν δε η 82η υπέρπτηση σε ελληνικό νησί από την αρχή του χρόνου.


Μάνος Χαραλαμπάκης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου