Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Το ραντεβού Μητσοτάκη με τους «σκληρούς» της Ευρώπης

Γνωρίζει πολύ καλά ότι το μεταναστευτικό - προσφυγικό ισοδυναμεί ουσιαστικά με «ωρολογιακή βόμβα» στην καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πρόκληση της διακυβέρνησης του.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός έχει ήδη αναγνωρίσει την μεγάλη ευθύνη της Ευρώπης στο συγκεκριμένο ζήτημα και έχει καλέσει τους Ευρωπαίους εταίρους να πάρουν θέση...
 κάτι που μέχρι σήμερα προφανώς και δεν έχει συμβεί. 
Όπως πληροφορείται το liberal.gr την ερχόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στο συνέδριο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ.
Εκεί μεταξύ άλλων θα θέσει για μία ακόμα φορά το μεταναστευτικό, ζητώντας τον αναλογικό επιμερισμό των βαρών που δέχεται η χώρα μας. Η συνάντηση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. 
Γύρω από το ίδιο τραπέζι στην Κροατία θα κάτσουν εκτός όλων των άλλων θα κάτσουν ηγέτες που τηρούν σκληρή στάση στο μεταναστευτικό όπως ο Σεμπάστιαν Κούρτς αλλά και ηγέτες με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος όπως η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Ειδικά η παρουσία της γερμανίδας καγκελαρίου θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου του γερμανού υπουργού εσωτερικών Ζεεχόφερ, του οποίου οι προτάσεις ουσιαστικά τάραξαν τα λιμνάζοντα ευρωπαικά νερά, έστω και αν οι πιθανότητες εφαρμογής τους δεν είναι μεγάλες.
Κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι ότι οι διαδικασίες ασύλου της ΕΕ θα πρέπει μεν να ξεκινούν στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αλλά θα ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της ΕΕ.
Να θυμήσουμε ότι με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου, αρμόδιες για ολόκληρη τη διαδικασία παροχής ασύλου είναι οι χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ. Με άλλα λόγια δηλαδή κράτη όπως η Ελλάδα.
Το σχέδιο Ζέεχοφερ προβλέπει ότι μελλοντικά στις χώρες αυτές θα γίνεται μόνο η προκαταρκτική εξέταση του δικαιώματος παροχής ασύλου. Θα εξετάζεται και θα αποφασίζεται στη βάση ενιαίων ευρωπαϊκών κριτηρίων αν κάποιος δικαιούται την παροχή προστασίας στην ΕΕ ή όχι. Όσοι δεν τη δικαιούνται θα επαναπροωθούνται με τη βοήθεια της Frontex στις χώρες προέλευσης. 
Αντιστρόφως, αιτούντες άσυλο με την προοπτική να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες θα προωθούνται στη συνέχεια σε εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ που θα είναι πρόθυμα να τους δεχτούν. Εκεί, σε ένα δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, θα αποφασίζεται οριστικά για το αίτημα ασύλου.
Στόχος του κ. Ζέεχοφερ είναι να προετοιμαστεί ως τη Γερμανική Προεδρεία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ένα σχέδιο πρότασης προκειμένου να αντικαταστήσει το Δουβλίνο.

Στην Κροατία πάντως το συνέδριο του ΕΛΚ θα έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.Την εκλογή του νέου προέδρου της μεγαλύτερης ευρωπαικής πολιτικής ομάδας, ο οποίος , όπως όλα δείχνουν, δε θα είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τουσκ.


Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου