Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κίνας και οι «κόκκινες γραμμές» Μητσοτάκη

Στην επιβλητική αίθουσα του προεδρικού ξενώνα όλα ήταν έτοιμα και προετοιμασμένα στην παραμικρή τους λεπτομέρεια. 
Το ραντεβού ήταν για τις 10:30 το πρωί ώρα Ελλάδας και κράτησε περίπου 20 λεπτά. 
Κυριάκος Μητσοτάκης και Σι Τζινπίνγκ γνώριζαν εκ των προτέρων το τι ήθελαν να πουν και μέχρι πού να φτάσουν την κουβέντα τους, κάτι που φάνηκε και από την πορεία της συζήτησης. 
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι και τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Κινέζος πρόεδρος είχαν δίπλα στο... αριστερό τους χέρι ένα ρολόι για να βλέπουν το χρόνο.
Μία κίνηση, την οποία συνηθίζει ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θέλοντας να δείξει το πόσο ακριβής είναι στις διαβουλεύσεις. Με τον κ. Μητσοτάκη η κουβέντα κύλησε πολύ ομαλά και γρήγορα, όπως μεταφέρει πηγή στο liberal.gr στοιχείο που αποτυπώνει τη θέληση των δύο πλευρών για υλοποίηση των προωθούμενων σχεδίων.
Από την μία η Κίνα είναι γνωστό ότι, ούσα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη, αναζητά στρατηγικούς συμμάχους στην Ευρώπη. Δεν την απασχολούν στην προκειμένη περίπτωση τόσο τα γεωπολιτικά ζητήματα όσα τα αμιγώς οικονομικά.
Όπως ο ίδιος ο κ.Σι Τζινπίνγκ είπε στον πρωθυπουργό αλλά και όπως ήδη είχε σημειωθεί από τον γενικό γραμματέα του ΚΚ Σαγκάης κατά την προχθεσινή του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «η Ελλάδα είναι ο εταίρος της Κίνας στην Ευρώπη». Μια δήλωση, η οποία δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη ειδικά όταν βγαίνει από το στόμα των πλέον υψηλόβαθμων στελεχών στην χώρα του μεταξιού. Για την οικονομική υπερδύναμη Κίνα η Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων είναι ουσιαστικά η γέφυρα προς τη δύση, με τον πλέον κομβικό ρόλο να τον παίζει το λιμάνι του Πειραιά.

Από την άλλη ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος δείχνει να μιλάει την ίδια γλώσσα με τους υποψήφιους επενδυτές. Έχοντας ο ίδιος την ευθύνη των διαπραγματεύσεων, μια και μετέχει πολλές φορές σε προσωπικό επίπεδο στις κουβέντες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει την επένδυση της Cosco στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, (της ναυαρχίδας της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα) κάτι που οι Κινέζοι επιζητούν επίμονα. 
Η επέκταση του μάστερ πλαν της Cosco στον Πειραιά μπορεί να είναι ένα από τα κεντρικά ζητούμενα της ελληνικής κυβέρνησης, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να τεθούν επί τάπητος ζητήματα που δυνητικά μπορεί να βλάψουν τις τοπικές κοινωνίες.
Όπως γνωρίζει το liberal.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχυθεί η συγκεκριμένη επένδυση χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις σε δύο βασικές παραμέτρους του σχεδίου:
Την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. 
Πρόκειται ουσιαστικά για τις δύο κόκκινες γραμμές του πρωθυπουργού, ο οποίος μπορεί να δηλώνει φανατικός υποστηριχτής των επενδύσεων αλλά ξεκαθαρίζει ότι αυτό θα συμβεί με όρια και κυρίως εντός του απαιτούμενου πλαισίου σε σχέση με τις τοπικές κοινωνίες.

Και για όσους αναζητούν ειδήσεις στον τραπεζικό χώρο, μετά τη δημιουργία μέσα στον Νοέμβριο του υποκαταστήματος της Bank of China στην Ελλάδα, το liberal,gr μαθαίνει ότι θα υπάρξει και δεύτερη κινεζική τράπεζα που θα ανοίξει τα «φτερά» της εντός της ελληνικής επικράτειας κάτι που συζητήθηκε κατά την παραμονή του πρωθυπουργού στην Σαγκάη.



Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου