Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Η επίσκεψη Πομπέο και ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, στο πλαίσιο της υπογραφής της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement-MDCA) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα αποτελεί, σε συμβολικό επίπεδο, ένδειξη της αναγνώρισης του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. 
Παράλληλα θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πλέγματος ασφάλεια, δεδομένου ότι επαυξάνονται τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα.
Η συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Πρωθυπουργό, λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας, δεν είναι εθιμοτυπική. Συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα δώσει τη... δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει το ζήτημα της διαρκώς αυξανόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας.
Η χθεσινή ημέρα άλλωστε είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί και της κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, που πλέον ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Είναι βέβαιο επίσης πως στη συνάντηση στο Μαξίμου θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο ρόλο της Ελλάδα στα ενεργειακά. Η χώρας μας μπορεί να αποτελέσει τη δικλείδα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση πέραν της αμυντικής συμφωνίας υπάρχουν σειρά θεμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι της συνάντησης, στέλνοντας και ένα μήνυμα προς την Τουρκία και την προκλητική συμπεριφορά της η οποία ενοχλεί και την Ουάσιγκτον. Άλλωστε παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να αποφευχθεί ρήξη που θα οδηγήσει την Άγκυρα στην αγκαλιά της Μόσχας, η αγορά των s400 και η όλη συμπεριφορά έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της υπερατλαντικής νατοϊκής συμμάχου.

Η αμυντική συμφωνία

Η ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, που τέθηκε σε ισχύ πρώτη φορά το 1990, έχει πάντως και πρακτικά αποτελέσματα για την Ελλάδα αφού αποκτούν θεσμική κάλυψη δραστηριότητες που μέχρι τώρα διεξάγονταν με ad hoc τεχνικές ρυθμίσεις στην περιοχή Μαράθι της Σούδας, στην αεροπορική βάση της Λάρισας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.
Σε αυτές όμως τις υποδομές η διοίκηση θα παραμείνει στην Ελλάδα και είναι σημαντικό πως ο εκσυγχρονισμός των υποδομών θα χρηματοδοτηθεί από τις ΗΠΑ αφού η ένταξη τους στην MDCA δίνει την δυνατότητα στο Κογκρέσο να εγκρίνει τα σχετικά κονδύλια
Επίσης οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις υποδομές όταν δεν τις χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί. Το γεγονός πως οι υποδομές αυτές βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές της χώρας προσφέρει και οικονομικό όφελος στις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές επιχειρήσεις
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως αναβαθμίζεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η Αθήνα εκτιμά ότι δύναται να μετατραπεί σε στρατηγικό κόμβο ενεργειακό και μεταφορικό, Και αυτό διότι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει, με τις ανάλογες πάντα υποδομές, εναλλακτική οδό εξόδου στην Μεσόγειο για την Βουλγαρία και την Ρουμανία
Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να παραγνωριστεί και η σημασία της συμφωνίας στην νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που οικοδομείται από τους Αμερικάνους στην περιοχή,

Τα παραπάνω και κυρίως η σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στις σχέσεις με την Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρηθεί πως θα οδηγήσουν σε καθαρές τοποθετήσεις έναντι της Τουρκίας. Η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να γυρίσει την πλάτη στη γείτονα. Και δεν προτίθεται να κλείσει την πόρτα στις σχέσεις της ρίχνοντας όλο το βάρος στην Ελλάδα.
Με λίγα λόγια ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας αλλά δεν θωρακίζεται, αφού οι ΗΠΑ αποδεδειγμένα στις σχέσεις Τουρκίας Ελλάδας διατηρεί μια ουδέτερη στάση. 
Βέβαια σε ότι αφορά την Κύπρο έχει ήδη καλέσει την Τουρκία και επισήμως να σταματήσει τις προκλήσεις κάτι που δύναται να πράξει εκ νέου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις χωρίς όμως αυτό να έχει άλλου είδους συνέχεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου