Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Καίρια η παρέμβαση Μητσοτάκη για τις τραπεζικές χρεώσεις: Το παρασκήνιο της συνάντησης με τους τραπεζίτες

Μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκαν από την κυβέρνηση οι τράπεζες για τα χαράτσια στις τραπεζικές χρεώσεις που σχεδίαζαν να επιβάλλουν αποφάσισαν να επανεξετάσουν την τιμολογιακή πολιτική τους.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τις χρεώσεις αυτές άδικες, γεγονός που ανάγκασε τους τραπεζίτες να δεσμευθούν για επαναξιολόγηση της τιμολογιακής τους πολιτικής, στη συνάντηση που είχαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ανοίγοντας τη συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους των... τραπεζών να ανακαλέσουν τις αυξήσεις που ανακοίνωσαν σε σειρά υπηρεσιών.
"Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο.
Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο", τόνισε, ενώ από την πλευρά των εκπροσώπων των τραπεζών ειπώθηκε ότι "στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα".
Δεσμεύθηκαν όμως να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ειδικά τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει ένα μόνο ΑΤΜ.
Πηγές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για συνάντηση σε εποικοδομητικό κλίμα. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, όπως σχολιάζουν, τονίστηκε η θετική επίδραση που έχει στην οικονομία και στις τράπεζες το νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε μετά τις  εκλογές της 7ης Ιουλίου με το νέο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, τη μεγάλη υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, την άρση των capital controls και την  αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων.
Εκτιμήθηκε δε ότι η επίδραση αυτή θα ενισχυθεί μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τις τράπεζες παράλληλα να μπουν δυναμικά στην ψηφιακή οικονομία προκειμένου να προσφέρουν καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες.
Οι τράπεζες διευρύνουν τις χρεώσεις και στις υπηρεσίες μέσω εναλλακτικών δικτύων και ψηφιακών καναλιών.
Αυτό, διότι τα έσοδά τους από άλλες εργασίες έχουν μειωθεί με προοπτική περαιτέρω συρρίκνωσης, καλούνται να μειώσουν με κάθε τρόπο το λειτουργικό κόστος και, παράλληλα, επενδύουν σταθερά μεγάλα ποσά για επενδύσεις στην τεχνολογία.

Οι τραπεζικές χρεώσεις


Τραπεζικές πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κατάργηση να ξεκινήσει από χρεώσεις που έχουν επιβληθεί τελευταία στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως η επανέκδοση PIN και η ερώτηση υπολοίπου.
Επίσης, αναμένεται να καταργηθεί η επιβάρυνση των κατοίκων σε ακριτικά νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφορετικών τραπεζών
Από την άλλη οι τράπεζες, υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες που κοστίζουν ακριβά, όπως οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ όταν πρόκειται για πελάτες άλλων τραπεζών.

Που επιβάλλονται τραπεζικές χρεώσεις


Όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει από το καλοκαίρι και μετά, στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, από την τράπεζα που έχει εκδοθεί η κάρτα τους διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για στους Έλληνες.

Οι συναλλαγές σε ΑΤΜ της τράπεζας τους παραμένουν χωρίς προμήθεια.

Επίσης, τραπεζικές χρεώσεις επιβάλλονται πλέον και σε συναλλαγές, όπως για επανέκδοση χρεωστικών καρτών μέχρι και 5-6 ευρώ είτε αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη (απώλεια κάρτας), είτε όχι, όπως εάν η κάρτα εκλάπη ή απλώς έληξε, για αλλαγή/απεμπλοκή pin, με την νέα χρέωση να έχει ενσωματωθεί ήδη στους τιμοκαταλόγους κάποιων τραπεζών, οι μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού καθώς και οι πληρωμές εισφορών ΕΦΚΑ από κάποιες τράπεζες που κυμαίνονται μέχρι και 50 λεπτά.
Προμήθειες υπάρχουν και σε άλλες επίσης συναλλαγές μέσω ψηφιακών εναλλακτικών δικτύων που οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν στην τιμολογιακή τους πολιτική που είναι προσβάσιμη στην πελατεία τους.
Επίσης, ανάλογα με την τράπεζα οι πιστωτικές κάρτες επιβαρύνονται με ετήσια προμήθεια-συνδρομή που κυμαίνεται γύρω στα 30 ευρώ και παραπάνω, κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια.

Σχέδιο «Ηρακλής»


Στο δεύτερο μέρος ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Mononews.gr, έδωσε τα εύσημα στους τραπεζίτες, που έχουν «στρωθεί» στο κυνήγι των «κακοπληρωτών» και έχουν δρομολογήσει προγράμματα επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών (όλες οι τράπεζες αναγνωρίζουν την συνέπεια με μειώσεις επιτοκίων, επιστροφή ποσοστού των ετήσιων τόκων κλπ).
Το άλλο θέμα που φυσικά συζητήθηκε και ζήτησε τη συμμετοχή όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων, είναι το project Ηρακλής, λέγοντας τους χαρακτηριστικά: με τον Ηρακλή θα απεμπλακείτε από τα «κόκκινα» δάνεια, θα μπορέσετε να επιστρέψετε και πάλι στις τραπεζικές εργασίες. Να χορηγείτε δάνεια.
«Ο Ηρακλής έχει την αναγνώριση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Συμβάλλει στην αποτελεσματική ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο θέλουμε να είναι «ναυαρχίδα» της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας», φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης στους τραπεζίτες.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο SSM να δώσει «μηδενική στάθμιση κινδύνου» στο senior ομόλογο –που έχει την εγγύηση του Δημοσίου.
Στη συνάντηση που κράτησε περισσότερο από μιάμιση ώρα, συζητήθηκαν επίσης και τα θέματα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Και μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει διεύρυνση στην περίμετρο προστασίας, αναφορικά με το ύψος των δανείων.
Ακόμα ο πρωθυπουργός ζήτησε περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών για ένταξη των δανειοληπτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ενώ έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τους θεσμούς για μία υπερπλατφόρμα όπου ιδιώτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν αυτοματοποιημένα το σύνολο των οφειλών τους (προς τράπεζες, ταμεία, εφορίες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου