Αιχμές κατά Τουρκίας άφησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Κάιρο όπου βρίσκεται για την 7η Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου.
Έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Συναντηθήκαμε σήμερα με τους Αλ Σίσι και Νίκο Αναστασιάδη, στην 7η Σύνοδο της τριμερούς συνεργασίας, σε μια απόδειξη του πόσο έχουν... ενισχυθεί οι δεσμοί μας. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω με την ιδιότητα πρωθυπουργού της Ελλάδας.
Οι χώρες μας, με βαθιές ρίζες στον χρόνο, συνεργάζονται σε ευρύ φάσμα τομέων, με σταθερό βλέμμα στην προώθηση της σταθερότητας, της ευημερίας και της φιλίας των λαών μας. Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συγκροτούν ήδη τρίγωνο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, πυλώνες αρμονικής συνεργασίας προς όφελος των λαών μας, άλλα και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Τα θετικά μηνύματα της τριμερούς, και τα γόνιμα αποτελέσματα, αποτελούν φωτεινό φάρο για εξελίξεις στην περιοχή μας
Για εμάς η Αίγυπτος, είναι ένα μεγάλο κράτος, με κομβική σημασία στην ευρύτερη περιοχή. Η Αίγυπτος, είναι σταθερός και ισχυρός σύμμαχος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Θα δρομολογήσουμς το επόμενο βήμα σύσφιξης των σχέσεών μας. Η Αίγυπτος υποδέχεται σχεδόν 5 εκατομμύρια μετανάστες από την Αφρική και καταπολεμά τα δίκτυα διακινητών, χωρίς να ζητά ανταλλάγματα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο Αιγαίο: «Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Καταδικάσαμε καθαρά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στο Αιγαίο. Αυτά τα θέματα τα έθεσα και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και αξίζει να καταγραφούν οι θέσεις του. Από την πλευρά μας, η συνεργασία είναι πάντα ανοιχτή σε όσες χώρες ενστερνίζονται τις αρχές μας».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τους τρεις ηγέτες απασχόλησαν και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια αλλά και το ότι η Τουρκία προχωρά σε ακόμη μία έκνομη ενέργεια στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
«Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναστασιάδης: «Ευρεία συνεργασία, μέσω υιοθέτησης της διακήρυξης του Καΐρου»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είπε πως αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.
«Δεδομένης της βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της συνεργασίας μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της, υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καΐρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς», επισήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Ακόμα, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις μέσω του εκτελεστικού προγράμματος για την εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ των οργανισμών προώθησης των επενδύσεων.
Σίσι: «Αύξηση επενδύσεων και μορφωτικών σχέσεων»
«Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», τόνισε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», συμπλήρωσε ο Αλ Σίσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου