Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Η φόρμουλα που «κλειδώνει» την συναίνεση στη ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού

Παρότι είναι πρόωρο να διακινδυνεύσει κάποιος μία πρόβλεψη για το αν τελικώς θα επιτευχθεί συναίνεση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, όμως μετά τον κύκλο επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς όλα δείχνουν να είναι πλέον ανοιχτά. 
Με τη ζυγαριά να κλίνει ακόμα προς τη μεριά της μη συμφωνίας, όμως η “χαραμάδα” συναίνεσης για την οποία γράψαμε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθιστώντας όλα τα ενδεχόμενα πιθανά.
Όσοι παρακολούθησαν τις θέσεις και τις δημόσιες... τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών μετά την συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό θα αντιλήφθηκαν ότι με εξαίρεση το ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι υπόλοιποι κομματικοί σχηματισμοί είδαν με “καλό μάτι” την κυβερνητική πρόταση με ξεκάθαρους βεβαίως αστερίσκους που ποικίλλουν από κόμμα σε κόμμα.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που δείχνει να λειτουργεί ως βαρόμετρο και ουσιαστικά ως “κλειδί” που θα ανοίξει την πόρτα της συνεννόησης για το σημαντικό αυτό ζήτημα, είναι εκείνο της επιστολικής ψήφου.
Η επιστολική ψήφος λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει ως “γέφυρα” μεταξύ ΝΔ και ΚΚΕ, του οποίου οι ψήφοι είναι απαραίτητοι για να μπορέσει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να είναι νόμος του κράτους. Από την μία η κυβέρνηση είναι υπέρ και από την άλλη ο Περισσός είναι αντίθετος όμως παρά τη διαφορετική προσέγγιση υπάρχει κοινός τόπος.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει καλά την πορεία των διαβουλεύσεων για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού η συναίνεση μπορεί να επιτευχθεί με μία νέα ρύθμιση που θα συνδυάζει την λογική της επιστολικής ψήφου με τη δημιουργία χώρων σε προξενεία που θα στηθούν κάλπες για να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες του εξωτερικού. 
Στην ουσία δηλαδή θα είναι μία νέα ρύθμιση που θα καλύπτει τόσο την πρόταση της ΝΔ όσο και του ΚΚΕ. Η ρύθμιση θα αποτελεί προϊόν συνεννόησης και ήδη προετοιμάζεται το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση.
Έχει γίνει σαφές άλλωστε ότι για τον Περισσό κομβικό σημείο είναι οι Έλληνες του εξωτερικού που θα λάβουν το δικαίωμα ψήφου να υπόκεινται σε φορολογικές υποχρεώσεις, να μην απουσιάζουν από την Ελλάδα για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών και να ψηφίζουν αυτοπροσώπως .

Προσέξτε τώρα την λεπτομέρεια
Πριν από μερικά 24ωρα ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι η κυβερνητική πρόταση αναφέρεται σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ταυτόχρονα έχουν ελληνικό ΑΦΜ, κάνοντας λόγο μάλιστα για 350.000 πολίτες. Κάποιος λοιπόν θα μπορούσε να συμπεράνει από τις παραπάνω δύο θέσεις (ΝΔ και ΚΚΕ), υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει συγκερασμός και άρα να επιτευχθεί η συμφωνία.
Σε αυτό το σενάριο η ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικών θα λάβει 214 ψήφους αφού θα υπερψηφιστεί από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι πάντως να φτάσουμε εκεί θα μεσολαβήσει ένας μήνας διαβουλεύσεων αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα όταν και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος θα συγκαλέσει σχετική σύσκεψη με εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος.
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου