Πέρασαν τέσσερα χρόνια για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τον εφιάλτη του πρώτου εξαμήνου του 2015, που οδήγησε στα capital controls, τις κλειστές τράπεζες, το τρίτο μνημόνιο και την καταστροφή της Ελληνικής οικονομίας.
Φέρνουμε στη δημοσιότητα ηχητικό με τη φωνή του Γιάνη Βαρουφάκη στις 16 Ιουλίου, όπου είχε παρουσιάσει σε στελέχη hedge funds το plan B που σχεδίαζε με παράλληλο τραπεζικό σύστημα και χακάρισμα για την κλοπή των ΑΦΜ των πολιτών.
Ο ίδιος το αρνήθηκε, αλλά το ηχητικό παρουσιάζεται εδώ...
To φόρουμ OMFIF, στο οποίο μίλησε ο κ. Βαρουφάκης πριν από λίγο καιρό, με την άδεια του πρώην ΥΠΟΙΚ δημοσίευσε το ηχητικό από ολόκληρη την τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης και περιέγραψε όλο το σχέδιό του.
Τι λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο ηχητικό (μετάφραση)
To φόρουμ OMFIF, στο οποίο μίλησε ο κ. Βαρουφάκης πριν από λίγο καιρό, με την άδεια του πρώην ΥΠΟΙΚ δημοσίευσε το ηχητικό από ολόκληρη την τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης και περιέγραψε όλο το σχέδιό του.
Ακούστε το ηχητικό παρακάτω:
Τα επίμαχα σημεία στο ηχητικό:
4′: Αρχίζει να αναλύει το plan B.
4’58»: Πώς θα δημιουργούνταν εναλλακτικοί λογαριασμοί σε όλους τους φορολογούμενους, ακόμη και μέσω apps στα κινητά. Με νέα pin που θα δημιουργούσαν έναν παράλληλο μηχανισμό πληρωμών.
6′.06»: Κάνει λόγο για παράλληλο τραπεζικό σύστημα που θα έδινε μια δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναπνεύσει από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζες.
6’40»: Κάνει λόγο για τα προβλήματα και για τον ρόλο της Σαββαϊδου, της οποίας τον έλεγχο, όπως αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης, είχαν οι Βρυξέλλες.
7′.24»: Κάνει λόγο για τον φίλο που θα τον βοηθούσε να σπάσει τους κωδικούς.
8’32»: «Αποφασίσαμε να χακάρουμε το software που κατείχε η Τρόικα», αναφέρει ο πρώην ΥΠΟΙΚ.
4’58»: Πώς θα δημιουργούνταν εναλλακτικοί λογαριασμοί σε όλους τους φορολογούμενους, ακόμη και μέσω apps στα κινητά. Με νέα pin που θα δημιουργούσαν έναν παράλληλο μηχανισμό πληρωμών.
6′.06»: Κάνει λόγο για παράλληλο τραπεζικό σύστημα που θα έδινε μια δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναπνεύσει από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζες.
6’40»: Κάνει λόγο για τα προβλήματα και για τον ρόλο της Σαββαϊδου, της οποίας τον έλεγχο, όπως αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης, είχαν οι Βρυξέλλες.
7′.24»: Κάνει λόγο για τον φίλο που θα τον βοηθούσε να σπάσει τους κωδικούς.
8’32»: «Αποφασίσαμε να χακάρουμε το software που κατείχε η Τρόικα», αναφέρει ο πρώην ΥΠΟΙΚ.
Τι λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο ηχητικό (μετάφραση)
Πριν κερδίσουμε τις εκλογές, ο πρωθυπουργός [Αλέξης Τσίπρας], πριν γίνει πρωθυπουργός, μου είχε δώσει το πράσινο φως να επινοήσω ένα ‘Σχέδιο Β’.
Συγκρότησα μια ομάδα πέντε ανθρώπων και εργαζόμασταν από τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου.
Η δυσκολία ήταν να πάμε από τους πέντε ανθρώπους που το σχεδίαζαν στους 1.000 ανθρώπους που θα έπρεπε να το εφαρμόσουν. Για αυτό χρειαζόμουν μια νέα εντολή (authorization), την οποία ποτέ δεν έλαβα.
Το σχέδιο αυτό δεν το ήξεραν οι φορολογούμενοι.
Με βάση τα ηλεκτρονικά φορολογικά στοιχεία των πολιτών, σχεδιάζαμε να δημιουργήσουμε αποθεματικούς λογαριασμούς (reserve accounts) που θα συνδέονταν με κάθε φορολογικό αρχείο. Αυτό θα μας επέτρεπε να δίνουμε αριθμούς PIN σε όλους τους φορολογούμενους και να συγκροτήσουμε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα για πληρωμές, αφού έκλεισαν οι τράπεζες λόγω της επιθετικής πολιτικής της ΕΚΤ
Οι φορολογούμενοι και οι δημόσιοι οργανισμοί θα μπορούσαν να κάνουν μεταφορές χρημάτων και πληρωμές.
Αυτοί οι λογαριασμοί θα ήταν σε ευρώ, αλλά με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια νέα δραχμή.
Η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ελέγχεται από την τρόικα – φανταστείτε η εφορία του Ηνωμένου Βασιλείου να ελέγχεται από τις Βρυξέλλες. Όμως, η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ελέγχεται από εμένα.
Διόρισα έναν καλό παιδικό μου φίλο, που είχε γίνει καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, μια εβδομάδα αφού πήγαμε στο υπουργείο, με κάλεσε και μου είπε πως αυτός ελέγχει τα μηχανήματα, αλλά το λογισμικό ελέγχεται από την τρόικα. Μου είπε πως αν ρωτούσε την γγ Δημοσίων Εσόδων θα καταλάβαιναν αμέσως ότι σχεδιάζαμε να φτιάξουμε ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών.
Θα διαψεύσω αν βγει κάτι από αυτά που λέω.
Αποφασίσαμε να χακάρει το υπουργείο μου ώστε να αντιγράψει το φορολογικό σύστημα και να μπορέσει να δουλέψει για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του παράλληλου τραπεζικού συστήματος.
Και ήμασταν έτοιμοι, να πάρουμε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό όταν έκλεισαν οι τράπεζες. Να πάμε στα γραφεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων – που δεν ελέγχεται από εμάς – να συνδέσουμε το λάπτοπ και ενεργοποιήσουμε αυτό το σύστημα.
Προσπαθώ να σας μεταφέρω τα θεσμικά εμπόδια που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ώστε να εφαρμόσουμε μια ανεξάρτητη πολιτική για να βελτιώσουμε τις συνέπειες του κλεισίματος των τραπεζών από την ΕΚΤ.
Τι άλλο είπε στην ομιλία του ο Βαρουφάκης
Η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι κατά την άποψή του η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη γιατί «ΔΝΤ, ESM και Σόιμπλε παίζουν ένα παιχνίδι που δεν είναι καθόλου ειλικρινές».
«Το Ταμείο δηλώνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και με βάση τους κανόνες του δεν μπορεί να συμμετάσχει. Έχει παραβιάσει δύο φορές τους κανόνες του και δύσκολα θα το κάνει και τρίτη φορά» δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης για να προσθέσει ότι «Μπορεί το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει τα μέτρα, αλλά στο τέλος ο ESM και το ΔΝΤ δεν θα μπορέσουν να τα βρουν για το δάνειο».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, πάντως, υπογραμμίζει ότι «Το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε έχουν τον ίδιο στόχο: Δεν θέλουν να προχωρήσει αυτή η συμφωνία. Ο Σόιμπλε μου το έχει κάνει ξεκάθαρο ότι θέλει Grexit. Η Κομισιόν και η Μέρκελ θέλουν να προχωρήσει αυτή η συμφωνία. Οι πιστωτές έχουν απόλυτη έλλειψη συντονισμού και αυτό φάνηκε τους τελευταίους έξι μήνες»
Οι Γάλλοι είναι τρομοκρατημένοι
Ενδιαφέρον προκαλεί και η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη για την Γαλλία και τον ρόλο της στις διαπραγματεύσεις.
«Οι Γάλλοι είναι τρομοκρατημένοι. Εάν προσπαθήσουν να κόψουν τα ελλείμματά τους η κυβέρνηση θα πέσει» εκτιμά ο κ. Βαρουφάκης προσθέτοντας «Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να διαχειριστούν πολιτικά το μέγεθος της λιτότητας που απαιτείται από το Βερολίνο. Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο».
«Ο Σόιμπλε έχει ένα σχέδιο όπως μου το περιέγραψε και το ανάλυσα σε άρθρο μου στην Die Zeit. Πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει ένας βαθμός πολιτικής ένωσης. Για να γίνει αυτό χωρίς ομοσπονδία και εκλογική νομιμότητα θα πρέπει να γίνει με πολλή πειθαρχία» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η έξοδος της Ελλάδας θα του δώσει σημαντική τρομοκρατική δύναμη να επιβάλει στη Γαλλία αυτό που αρνείται το Παρίσι. Να μεταφέρει πολιτικές αρμοδιότητες από το Παρίσι στις Βρυξέλλες».
Ο ρόλος της ΕΚΤ
Πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε με καλά λόγια για τον Μάριο Ντράγκι σημειώνοντας ότι «τα έχει πάει όσο καλύτερα μπορεί για να μείνει εκτός πολιτικών κινήσεων».
«Η ΕΚΤ, όμως, η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης είναι έτσι φτιαγμένη ώστε είναι αδύνατο να μην είναι πολιτική. Είναι δανειστής της Ελλάδας και ταυτόχρονα επιβάλλει την δημοσιονομική σταθερότητα. Έπρεπε να μας φέρει σε ασφυξία για να γονατίσουμε και να δεχθούμε ότι έλεγαν οι πιστωτές, κρατώντας παράλληλα και τις τράπεζες ανοικτές. Αυτό παραβιάζει και τους δημοσιονομικούς και τους νομισματικούς κανόνες» σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Αναφερόμενος στην ποσοτική χαλάρωση τονίζει ότι αν δεν μπει η Ελλάδα σε αυτή τότε δεν μπορεί να μείνει στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει ότι η ιδέα της γερμανικής κυβέρνησης πως πρώτα θα υπάρξει σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και μετά ελάφρυνση χρέους αυτομάτως διαλύει την πιθανότητα για ποσοτική χαλάρωση.
Υπάρχει καλή φιλία με τον Αλέξη
Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε, ακόμη, και για τον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι υπάρχει καλή φιλία.
«Ψήφισα εναντίον του. Αυτό ήταν επώδυνο και ο ίδιος ήταν αναστατωμένος. Μετά την ψηφοφορία αγκαλιαστήκαμε και φιληθήκαμε. Έχω γίνει ο προδότης του κόμματος. Πέρασα τη γραμμή αλλά όχι επειδή άλλαξα εγώ, άλλαξαν οι άλλοι. Τώρα έχουν υιοθετήσει αυτά που εγώ στηλίτευα μέχρι πρότινος μαζί τους».
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός του πρόσφερε άλλο υπουργείο, ωστόσο, σημειώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει ένα υπουργείο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ενημέρωσαν τον Γιάνη Βαρουφάκη οι συνομιλητές του, την ομιλία παρακολούθησαν 84 άτομα, ενώ, υπήρξε και η διαβεβαίωση πως υπό τον γνωστό κανόνα «Chatham» καμία από τις πληροφορίες που ακούστηκαν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε συναλλαγή ούτε μπορεί να μεταφερθεί αλλού καθώς είναι ιδιωτική και άκρως απόρρητη συνομιλία.
Τι είχε γράψει η «Καθημερινή» που ο Βαρουφάκης διέψευδε
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» -η Ξένια Κουναλάκη έκανε αυτή τη μεγάλη αποκάλυψη- τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης στο φόρουμ ήταν τα εξής:
Ο βασικός κορμός του σχεδίου αυτού περιελάμβανε υποκλοπές ΑΦΜ. Πώς θα το πετύχαινε; Βάζοντας έναν παιδικό του φίλο, τον οποίο, όπως ο ίδιος είπε, είχε διορίσει στο υπουργείο οικονομικών ειδικά για να παρακάμψει την «ελεγχόμενη από τις Βρυξέλλες» Κατερίνα Σαββαϊδου, όπως σημειώνει η Καθημερινή. Οι υποκλοπές των ΑΦΜ θα γίνονταν με χακάρισμα (hacking) της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της Καθημερινής, ο κύριος Βαρουφάκης θα δημιουργούσε με τους συνεργάτες του μυστικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με το ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου, «χωρίς να το πούμε σε κανέναν» όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος, έτοιμους να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, υπό άκρα μυστικότητα. «Με το πάτημα ενός κουμπιού» το σύστημα θα ήταν σε θέση να αποστείλει ένα ειδικό pin σε κάθε φορολογούμενο που θα αντιστοιχούσε σε αυτόν τον μυστικό, παράλληλο λογαριασμό μέσω του οποίου θα μπορούσε ο πολίτης ή η επιχείρηση να πραγματοποιήσει πληρωμές, δημιουργώντας έτσι ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, ενόσω οι τράπεζες θα παρέμεναν κλειστές, εξήγησε ο πρώην υπουργός οικονομικών.
Μάλιστα, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε καταστρώσει το σχέδιο με τέτοια λεπτομέρεια ώστε να φροντίσει να προετοιμάσει και την απάντησή του σε περίπτωση που αυτό διέρρεε από τους συνομιλητές του (στους οποίους το είχε αποκαλύψει λέξη-λέξη): «Και αν το κάνουν, θα το αρνηθώ, θα το διαψεύσω» φέρεται να δήλωσε κυνικά.
Ο κύριος Βαρουφάκης υποσημείωσε ότι η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα από τον ελληνικό λαό δεν ήταν εντολή εξόδου από το ευρώ, ωστόσο ο ίδιος την ερμήνευε… διασταλτικά ώστε να αφήνει το περιθώριο «να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ», σε περίπτωση που δεν καθίστατο εφικτή η σύναψη βιώσιμης συμφωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου