Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Ο μήνας κλειδί που θα κρίνει πολλά στην οικονομία

Όσο και αν ακούγεται πρόωρο ή για κάποιους υπερβολικά αισιόδοξο, η αλήθεια δείχνει να είναι ότι το κομβικό ζήτημα της μείωσης των μεγάλων πλεονασμάτων και άρα της βελτίωσης του χώρου των δημοσιονομικών παροχών έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης.
Παρότι η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους και δεν έχει διάθεση να σηκώσει τον πήχη ψηλά, ένα ένα τα κομμάτια μπαίνουν στη σωστή σειρά.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή ο μήνας που θα κρίνει πολλά στο συγκεκριμένο ζήτημα και ουσιαστικά ήδη έχει “τσεκαριστεί” στο ημερολόγιο της κυβέρνησης είναι...

ο Απρίλιος του 2020.
Όπως επιμένει η ίδια πηγή ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας που το θέμα της μείωσης θα τεθεί επισήμως στο τραπέζι των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ζητώντας το πράσινο φως για τον προϋπολογισμό του 2021 που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο του 2020. Με άλλα λόγια η Ελλάδα θα έχει περιθώριο περίπου έξι μηνών προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την ορθότητα του αιτήματός της, κάτι που άλλωστε ήδη έχει αρχίσει με προσεχτικές κινήσεις να κάνει από τώρα.
Γιατί όμως το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε τον συγκεκριμένο μήνα και όχι κάποιον άλλο;
Η απάντηση εδράζεται στο γεγονός ότι εκείνη την περίοδο θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τις ΕΛΣΤΑΤ και τις Eurostat για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τα οποία επιθυμεί η κυβέρνηση να είναι θετικά. Στην περίπτωση αυτή και με δεδομένο ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι θα τηρήσει το 3,5% τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 θα εκκινήσει η σχετική διαδικασία. 

Παράλληλα το άλλο μεγάλο θέμα αυτό του συνυπολογισμού των κερδών στο πλεόνασμα φαίνεται πως παίρνει και αυτό το δρόμο του με πιο σύντομο όμως χρονικό ορίζοντα ως προς την υλοποίηση του.
Ήδη την Πέμπτη συνεδρίασε το euroworking group, όπου ο εκπρόσωπος της Ελλάδας και επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού φαίνεται πως εισέπραξε θετικό κλίμα για την Ελλάδα. Πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές για το περιεχόμενο της συζήτησης όμως είναι σαφές ότι και το ζήτημα τέθηκε και η αντιμετώπιση ήταν τέτοια που αφήνει το περιθώριο στην κυβέρνηση να αισιοδοξεί για λύση και μάλιστα σε σύντομο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση ο συνυπολογισμός των εσόδων από τα κέρδη του ευρωσυστήματος στο πλεόνασμα που επιδιώκει η κυβέρνηση ,εφόσον επιτευχθεί, θα μειώσει επί της ουσίας το πλεόνασμα του 2020 από το 3,5% στο 2,9%. Τα κέρδη των ομολόγων που μπορούν να επιστραφούν στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, τα οποία ανέρχονται σε 1,2 δις ευρώ ανά έτος, θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στο να αποκτήσει η ελληνική κυβέρνηση μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και ασφαλώς να δημιουργηθεί ο χώρος εκείνος που θα δώσει στο Μαξίμου το περιθώριο νέων φοροελαφρύνσεων.

Παρόλαυτα τίποτα μέχρι να συμφωνηθεί και να “κλείσει” δεν ισχύει και ασφαλώς προϋποθέτει δουλειά και προσεχτικά βήματα. Όποιοι μάλιστα, σύμφωνα με συνομιλητή του πρωθυπουργού, περιμένουν βαρύγδουπες αναφορές και μεγάλες υποσχέσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ θα διαψευστούν.

“Ρεαλισμός και απόλυτα κοστολογημένες επιλογές θα δώσουν το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής το βράδυ του Σαββάτου” επιμένει η ίδια πηγή , με τον πρωθυπουργό να μην προτίθεται να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα του κ.Τσίπρα, όπως άλλωστε είχε κάνει και την περασμένη χρονιά με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Του Γιάννη Κ.Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου