Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Εξονυχιστική έρευνα για τα σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ - Οι κινήσεις της Κυβέρνησης

Αν και πηγές από την Πειραιώς τονίζουν πως ο πρωθυπουργός αυτή την περίοδο έχει άλλες προτεραιότητες που σχετίζονται με την επανεκκίνηση του κράτους, την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και το μεγάλο στοίχημα της επιτυχούς διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, οι εισηγήσεις που έχουν γίνει συγκλίνουν προς το ότι πρέπει να ανοίξουν όλοι οι ύποπτοι φάκελοι, οι οποίοι περιέχουν υποθέσεις που εμπλέκονται μέλη της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Το θέμα άλλωστε έχει συζητηθεί εκτενώς τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετεκλογικά και η απόφαση που ήδη έχει ληφθεί είναι ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία που θα υποδείξει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ενώ θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το γράμμα του Νόμου...
Στη Νέα Δημοκρατία, χωρίς ίχνος ρεβανσισμού, θεωρούν δεδομένο ότι πρέπει να υπάρξει μία εξονυχιστική έρευνα για τα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές ενέργειες που έγιναν και που κόστισαν στη χώρα όσο τίποτε άλλο στα χρόνια των Μνημονίων.
Επιπλέον, θεωρούν κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι οποιαδήποτε διερεύνηση καταλήγει σε πολιτικό πρόσωπο είναι υποχρεωτικό να αναμειχθεί η Βουλή και ότι το μόνο που δεν θα ήθελε με τίποτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να διαφανεί ότι η Κυβέρνηση παρέχει ασυλία ή προστασία σε όσους έχουν παρανομήσει (ή ενδεχομένως παρανομήσει).
«Ο ρόλος μου δεν είναι να τακτοποιήσω λογαριασμούς με τους πολιτικούς αντιπάλους μου», τονίζει επανειλημμένα σε συνεργάτες του στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα, για τις πολιτικές προθέσεις του.
Το σίγουρο είναι ότι τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον διακατέχει μία απόλυτη ψυχραιμία σε όλες του τις κινήσεις, οι οποίες δείχνουν να είναι απόλυτα μελετημένες, υπολογίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια.
Ο πρωθυπουργός, το τελευταίο που θα ήθελε είναι να μετατρέψει το πολιτικό σκηνικό σε αρένα όπου θα χύνεται αίμα χωρίς λόγο, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας τεσσεράμιση χρόνια ως ένοικος του Μαξίμου.
Συνολικά στην Πειραιώς επικρατεί η άποψη ότι αν υπάρχουν στοιχεία και όντως «δένεται» η εμπλοκή στελεχών της προηγούμενης Κυβέρνησης σε σκάνδαλα, τότε –καλώς- να ανοίξουν οι συγκεκριμένοι φάκελοι.
Αλλιώς η Νέα Δημοκρατία θα κάνει το ίδιο λάθος που επιχείρησε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταστρέψει τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Αυτό θα έχει και πάλι σαν αποτέλεσμα να στηθεί ένας νέος εμφύλιος που θα έχει μόνο κακές υπηρεσίες να προσφέρει στη χώρα, καθώς η Ελλάδα χρειάζεται ενότητα και επιστροφή σε μια κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Η άρση ασυλίας Πολάκη και η επιτάχυνση των ερευνών γύρω από τις καταγγελίες του αντιεισαγγελέα Αγγελή για το «στήσιμο» της υπόθεσης Novartis και τον περιβόητο «Ρασπούτιν» ήταν το πρώτο βήμα για μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση που θα συμβεί τους επόμενους μήνες.
Ενδιαφέρον όμως θα έχει και η στάση της αντιπολίτευσης. Θα στηρίξει ένα σχέδιο «όλα στο φως» από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας; Το ΚΙΝΑΛ π.χ. θα συναινέσει σε διώξεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ;
Και ο ΣΥΡΙΖΑ πώς θα αντιπαλέψει όλες αυτές τις κατηγορίες που ενδεχομένως να εκτοξευτούν εναντίον του; Το σίγουρο είναι ότι η Κυβέρνηση καλείται μέχρι τα Χριστούγεννα, αφενός να ξεδιπλώσει το σχέδιό της για το κράτος και την οικονομία και αφετέρου να αποφασίσει αν θα πάει μέχρι τέλους τον ΣΥΡΙΖΑ για την τετραετή και πλέον διακυβέρνηση της χώρας.

1. ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΟVARTIS

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να προκαλέσουν από τα τέλη του μήνα και μετά τη θερινή ραστώνη η διερεύνηση μία σειράς ανοιχτών φακέλων που αφορούν ύποπτες υποθέσεις από τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καθώς κάποιες από αυτές έχουν άμεση επίπτωση και τα «απόνερα» τους επηρεάζουν και τον προγραμματισμό της νέας κυβέρνησης.
Μία από τις πρώτες υποθέσεις που αναμένεται να ασχοληθεί η βουλή είναι η σκευωρία της Novartis, καθώς και από την πλευρά της εισαγγελίας οι ρυθμοί της διερεύνησης αλλά και των διαδικασιών για τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί κινούνται τάχιστα. Μάλιστα, έπειτα από την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, την περασμένη εβδομάδα και για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αναμένεται να τελειώσει η περιπέτεια και για τους υπόλοιπους που είχαν μπει στο στόχαστρο του δικαστικού, παραδικαστικού, πολιτικού και δημοσιογραφικού συστήματος που έστησε την σκευωρία.
Όπως τονίζουν με νόημα από την Πειραιώς, «ο πολιτικός πολιτισμός που έχει επιβάλλει με τη στάση της η Κυβέρνηση δεν πρέπει να μπερδεύεται με την παραγραφή των κορυφαίων σκανδάλων του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι στην υπόθεση της Novartis η προηγούμενη Κυβέρνηση σκοπίμως και εντέχνως είχε επιχειρήσει να εμπλέξει κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ».
Δεν είναι καθόλου τυχαία άλλωστε η πρόσφατη αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα για τη διερεύνηση του ρόλου του περιβόητου «Ρασπούτιν» στην υπόθεση Novartis.
«Κανείς δεν μπορεί να κινείται για πάντα στο σκοτάδι», σημείωσε και δήλωσε βέβαιος ότι οι ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί που ερευνούν τις καταγγελίες θα βρουν και θα αναδείξουν την αλήθεια. Εξάλλου έχει χαρακτηρίσει άμεση προτεραιότητα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης η οποία «πρέπει να μείνει εκτός κομματικής αντιπαράθεσης, έξω από την πολιτική».

2. ΥΠΟΠΤΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Στον «καυτό» φάκελο των ύποπτων πεπραγμένων της προηγούμενης Κυβέρνησης όμως περιλαμβάνονται ακόμη υποθέσεις όπως η περιβόητη εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας από τη ΔΕΗ, παραμονές της Συμφωνίας των Πρεσπών, η περίφημη υπόθεση Πετσίτη και τα ταξίδια Παππά στη Βενεζουέλα αλλά ακόμη και η προσπάθεια πώλησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», με πολύ χαμηλό τίμημα.

3. ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Εξαιρετικά σοβαρό όμως θέμα προς έρευνα είναι και η υπόθεση της κακοδιαχείρισης των κονδυλίων για το προσφυγικό. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν προκύπτει μόνο από τον εντυπωσιακό όγκο των κονδυλίων, αλλά και από συγκεκριμένες καταγγελίες για διασπάθιση, όπως αυτές που έκανε ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Ανδρέας Ηλιόπουλος, στο φόντο μάλιστα ανάλογων διερευνήσεων που κάνουν και ευρωπαϊκές υπηρεσίες.
Μάλιστα, στην υπόθεση εμπλέκονται οι πρώην υπουργοί, Γιάννης Μουζάλας και Δημήτρης Βίτσας αλλά και ο Πάνος Καμμένος λόγω της εμπλοκής του ΥΠΕΘΑ στη διαχείριση μέρους των κονδυλίων.

4. ΟΠΛΑ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Προς διερεύνηση και διαλεύκανση όμως είναι και οι άλλες υποθέσεις του πρώην υπουργού Άμυνας, με κυριότερη αυτή της πώλησης οπλισμού στη Σαουδική Αραβία αλλά και της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών. Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην εταίρος του Αλέξη Τσίπρα στην Κυβέρνηση έχει χάσει πλέον τη βουλευτική του ασυλία.

5. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΤ

Ορθάνοιχτο όμως είναι και το ζήτημα εάν η νέα Κυβέρνηση θα θελήσει να διερευνήσει διάφορες καταγγελίες που κατά καιρούς έχουν ακουστεί για τη διαχείριση της ΕΡΤ, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο η Δημόσια Τηλεόραση ανέλαβε την τηλεοπτική κάλυψη (και) ορισμένων ποδοσφαιρικών ομάδων με εξαιρετικά δυσανάλογο για την υπάρχουσα κατάσταση της αγοράς οικονομικό τίμημα.

6. CAPITAL CONTROLS

Παρ’ όλα αυτά, χωρίς αμφιβολία, η μητέρα όλων μαχών, πρόκειται να συμβεί με το άνοιγμα της υπόθεσης του καταστροφικού εξαμήνου του 2015 με τις αλχημείες του διδύμου Τσίπρα-Βαρουφάκη, την επιβολή των capital controls, την μεγάλη ζημιά που υπέστη η οικονομίακαι κυρίως οι τράπεζες, την απώλεια δισεκατομμυρίων λόγω της τραγικής διαπραγμάτευσης της πρώτης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θέματα στα οποία άλλωστε έχουν αναφερθεί κατ’ επανάληψη σημαντικοί διεθνείς παράγοντες, όπως και οι δανειστές.
Η υπόθεση αυτή, μάλιστα, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο βρίσκεται και δη ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας αυτός που κατεξοχήν χρεώνεται πολιτική εκείνη τη διαπραγμάτευση, δηλαδή ο Γιάνης Βαρουφάκης.

*Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου