Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

O Γητευτής των Αγορών - Οι προκλήσεις είναι πολλές μετά από 4,5 χρόνια αλλοπρόσαλλης οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Πριν την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έχει λάβει από την διεθνή επενδυτική κοινότητα. 


Οι προκλήσεις είναι πολλές μετά από 4,5 χρόνια αλλοπρόσαλλης οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η Νέα Δημοκρατία θεωρείται από αναλυτές, αγορές και funds ως ο κατάλληλος συνομιλητής για τις επενδύσεις που είναι αναγκαίες για τη χώρα...

Γράφει η Gillian Rothschild
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές περιμένουν ότι ο 51χρονος ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξασφάλισε μια υγιή αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές της Κυριακής, να αποδείξει τη φήμη του ως φιλικός προς τις επιχειρήσεις.
Ο πρώην τραπεζίτης και σύμβουλος διοίκησης “θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του να αντιμετωπίσει ζητήματα που περιλαμβάνουν τα δημόσια οικονομικά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την γραφειοκρατία, ενώ θα εργάζεται στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που έχουν θέσει οι πιστωτές για την χώρα”.
Αν και έχει κληρονομήσει μια οικονομία που βρίσκεται σε στάδιο επιδιόρθωσης και ένα χρηματιστήριο που καταγράφει ράλι, αυτά συμβαίνουν από μια πολύ συρρικνούμενη βάση. “Ο Μητσοτάκης πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας καθώς η χώρα προσπαθεί να βγει από την χρηματοπιστωτική κρίση που κράτησε περισσότερο από μια δεκαετία και έπληξε τις συνθήκες διαβίωσης”.
Για πέντε βασικά ζητήματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει λόγο το Bloomberg:
  1. Δημοσιονομική σταθερότητα
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα για τελευταία φορά πριν από τις θερινές διακοπές, και θα έχουν την Ελλάδα στην ατζέντα τους. Ενώ η νέα κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σχηματιστεί, οι πιστωτές της χώρας θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% κάθε χρόνο μέχρι το 2022.
Η απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για παροχές πριν από τις ευρωεκλογές, αύξησε τις αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδος να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι παροχές αυτές θα οδηγήσουν σε δημοσιονομικό κόστος 1% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, που σημαίνει ότι οι πιστωτές μπορεί να ζητήσουν από τη νέα κυβέρνηση επιπλέον μέτρα λιτότητας.
Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει να νομοθετήσει άμεσα φορολογικές περικοπές οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από το 2020 για να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και να δείξουν στους επενδυτές ότι η Ελλάδα δημιουργεί ένα φιλικό περιβάλλον. Μένει να φανεί πως θα αντιδράσουν οι πιστωτές δεδομένου ότι θέλουν να διασφαλίσουν τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν μέχρι στιγμής στους δημοσιονομικούς στόχους.
  1. Κόκκινα δάνεια
Η αντιμετώπιση του θέματος των επισφαλών δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ, είναι κληρονομιά από την κρίση και η μεγαλύτερη πρόκληση της χώρας. Τα πιστωτικά ιδρύματα επισπεύδουν τις προσπάθειές τους για μείωση του συσσωρευμένου χρέους, με την πώληση χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις, αλλά πιθανώς θα χρειαστούν περισσότερα μέσα για να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους για μονοψήφια ΝΡΕ μέχρι το 2021.
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με την κομισιόν για ένα ιταλικό μοντέλο διαχείρισης NPEs, αλλά οι συζητήσεις διαρκούν πολύ. Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει επίσης ένα σχέδιο που προβλέπει την μεταφορά επισφαλών δανείων σε ένα όχημα ειδικού σκοπού.
Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει υποβάλει την πρόταση της κεντρικής τράπεζας στις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά η νέα κυβέρνηση αναμένεται να το πράξει σύντομα, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει.
  1. Επενδύσεις
Στόχος του Μητσοτάκη είναι να διπλασιάσει τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας στο 4% το 2020. Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται επενδύσεις. Για να πειστούν οι επενδυτές ότι μπορούν να εμπιστευτούν τη χώρα ξανά, θέλει να προχωρήσει άμεσα με το αναβληθέν project του Ελληνικού. Αυτή η ναυαρχίδα των επενδύσεων προβλέπει την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας –δύο φορές μεγαλύτερο από το Central park της Νέας Υόρκης- σε ένα μητροπολιτικό πάρκο γεμάτο με πολυτελή ξενοδοχεία, καζίνο, μαρίνες και διαμερίσματα.
Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία, ένα υποτονικό δικαστικό σύστημα και τη διαφθορά, καθώς και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.
  1. Το χάος της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι ελεγκτικές αρχές τον Απρίλιο αμφισβητούν την ικανότητα της κρατικής εταιρείας να συνεχίσει τις λειτουργίες της, αφότου έχασε περισσότερα από 500 εκατ., ευρώ το 2018. Η τάση συνεχίστηκε στο α΄ τρίμηνο φέτος, με τις καθαρές ζημιές να διευρύνονται στα 205,1 εκατ. ευρώ από τα 12,6 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2018.
  1. Διοίκηση, ασφάλεια
Το πρώτο νομοσχέδιο του Μητσοτάκη θα αφορά στη δομή και λειτουργία της κυβέρνησης. Θα περιλαμβάνει επίσης την κατάργηση της νομοθεσίας για το πανεπιστημιακό άσυλο, σπάζοντας ένα ταμπού.
Αναμένεται να ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την μείωση των φόρων, λίγο πριν από το κλείσιμο της Βουλής για μικρό διάστημα τον Αύγουστο. Στόχος του Μητσοτάκη είναι να σηματοδοτήσει την αλλαγή από την πρώτη κιόλας ημέρα στο γραφείο.
Αργή αλλά σταθερή αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στο καθεστώς της “επενδυτικής βαθμίδας” βλέπει η Barclays μετά τις πολύ καλές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων καθώς και τη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, ειδικά μετά την εκλογή μίας νέας ισχυρής κυβέρνησης στη χώρα η οποία έχει ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις.
Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα σε νέα έκθεσή της, μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και την επιστροφή στην οδό της ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει βγει με επιτυχία στις αγορές ομολόγων. Τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη, οι αναβαθμίσεις αξιολόγησης και το κυνήγι αποδόσεων εν μέσω της προοπτικής μεγαλύτερης νομισματικής χαλάρωσης έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ελληνικών spreads.
Κατά την άποψη της Barclays, η εξέλιξη της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προς την κατηγορία του “επενδυτικού βαθμού” και οι προοπτικές ενός νέου QE από την ΕΚΤ είναι πιθανό να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς για την πορεία της ελληνικής αγοράς ομολόγων. Δεδομένων των αξιολογήσεων που δίνουν σήμερα οι οίκοι για την Ελλάδα, με τους περισσότερους να την βαθμολογούν με σταθερές προοπτικές, σε συνδυασμό με τα κριτήρια που έχουν θέσει για πιθανή αναβάθμιση, η Barclays αναμένει πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια αργή και σταδιακή πορεία προς την κατηγορία του Investment grade, η οποία θα έρθει το νωρίτερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από έναν τουλάχιστον οίκο είναι το “κλειδί” για τις μελλοντικές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων καθώς: 1) θα παρέχει στις ελληνικές τράπεζες πρόσβαση στις βασικές πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, 2) θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα σε ένα νέο QE καθώς και στην περίοδο επανεπενδύσεων και 3) θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει σε κάποιους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων.
Οι επενδυτές χαιρετίζουν την καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές της Κυριακής, όπως σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της όπου επισημαίνει τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.
Η νίκη της Ν.Δ με αυτοδυναμία είναι καλό νέο για τη χώρα καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να προωθήσει την φιλική προς τις αγορές ατζέντα χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε κυβέρνηση συνασπισμού. Επίσης σημαίνει πολιτική σταθερότητα καθώς η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να πάει σε νέες εκλογές στους επόμενους μήνες.
Η νέα φιλο-μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα μπορούσε βοηθήσει τη χώρα να να ξεκινήσει την άνοδο της πιο δυναμικά εξηγεί η Berenberg σε note για τις εκλογές
Για τρεις λόγους, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι καλό για την Ελλάδα:
  1. Σε μια αξιοσημείωτη εκδήλωση πολιτικής ωριμότητας, οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν απορρίψει τις λαϊκιστικές και άλλες ριζοσπαστικές συνταγές.
  2. Ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας αποφασιστικός εκσυγχρονιστής, ο οποίος το έχει αποδείξει στη θητεία του ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην προηγούμενη κυβέρνηση το 2013 και το 2014. Αναμένουμε από αυτόν, επισημαίνει η Berenberg, να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο, τη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά καθώς και την πιο ισχυρή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προόδου.
  3. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα επιτρέψει στον Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει ένα βασικό εμπόδιο στις αρχές του επόμενου έτους. Τον Φεβρουάριο του 2020, θα χρειαστεί 180 ψήφους στο κοινοβούλιο (60% πλειοψηφία) για να επιβεβαιώσει τον Πρόεδρο της Ελλάδας για δεύτερη πενταετή θητεία ή να εκλέξει το διάδοχο του. Μαζί με τις 22 ψήφους του ΚΙΝΑΛ, ο Μητσοτάκης πιθανότατα να συγκεντρώσει τις 180 θέσεις που απαιτούνται στον τρίτο γύρο ψηφοφορίας για τον πρόεδρο, ώστε να αποφευχθούν επαναληπτικές εκλογές στις αρχές του 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου