Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

«Φαγωμάρα» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη βουλευτική καρέκλα: Η εισβολή «Πασόκων», η «έξοδος» Κοτζιά

«Ο θάνατός σου η ζωή μου» είναι η χαρακτηριστική φράση που κυριαρχεί την τελευταία περίοδο στο κυβερνών κόμμα.

Οι βουλευτικές εκλογές, εάν διατηρηθεί το ίδιο κλίμα όπως και στις ευρωεκλογές, ενδέχεται να αποτελέσουν «μαύρη τρύπα» για πάρα πολλούς νυν βουλευτές.
Με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να παραμένει σε εκκρεμότητα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ένα πρώτο σαφές πολιτικό στίγμα των διαθέσεών της, εντάσσοντας στις εκλογές λίστες πολλά πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και... προερχόμενους από την ευρύτερη κεντροαριστερά, αλλά και πολιτικούς που «ξέμειναν» από τις σκόρπιες συνεργασίες των τελευταίων μηνών.
Αν δει κανείς, πάντως, τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορες περιοχές θα διαπιστώσει ότι θα γίνει πόλεμος για την ψήφο. Αλλωστε, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, θα χάσει αυτόματα τη μισή του κοινοβουλευτική ομάδα, περί τους 70 με 75 βουλευτές δηλαδή.
Οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα έχουν να κάνουν και με την απόφαση του να ολοκληρώσει μετά τις εκλογές, την μετεξέλιξη του κόμματος σε ένα πιο σοσιαλιστικό, λιγότερο ριζοσπαστικό κόμμα της αριστεράς αλλά και με τις εσωκομματικές ισορροπίες της επόμενης των εκλογών.
Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να ενισχύσει την «πασοκογενή» πτέρυγα σε βάρος των ακραιφνών αριστερών, αλλά φυσικά οφείλει να σεβαστεί τις εσωκομματικές ισορροπίες. Και ορισμένες επιλογές μοιάζουν περισσότερο με αποστρατείες, παρά με δημοκρατικές επιλογές.

Οι μεγάλες εκπλήξεις δεν ήρθαν ακόμα, εκτός ίσως από την οριστική ρήξη με τον Νίκο Κοτζιά,που έμεινε εκτός ψηφοδελτίων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν μερικά ακόμα στοιχεία από τις επιλογές που ανακοινώθηκαν, όπως: η ανανέωση με την ένταξη νέων στελεχών στις λίστες, η ανακατανομή ρόλων κεντρικών στελεχών, με κυριότερη τη δοκιμασία Τζανακόπουλου στην Α’ Αθήνας, αλλά και του Γιάννη Δραγασάκη στον δυτικό τομέα της Β’ Αθήνας, η διαφαινόμενη αποστρατεία του Αλέκου Φλαμπουράρη, οι μετακινήσεις σαν αυτή του Γιώργου Κατρούγκαλου από την επαρχία στην Αθήνα, οι υποψηφιότητες στελεχών, που απέτυχαν να εκλεγούν στις περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αυτές του Παναγιώτη Κουρουμπλή (δυτικός τομέας Β’ Αθήνας), της Ραλίας Χρηστίδου(νότιος τομέας Β’ Αθήνας), της Κατερίνας Νοτοπούλου, του Χρήστου Γιαννούλη (και οι δύο στην Α’ Θεσσαλονίκης) και άλλων.
Σημειωτέον ότι η Έφη Αχτσιόγλου θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την Λάρισα και την Αχαία για να είναι υποψήφιος. Ειδικά στην Αχαία τα πράγματα θα έχουν ενδιαφέρον αφού υποψήφιοι θα είναι επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η εισβολή πασοκογενών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακή αν και αναμενόμενη. Μεταξύ αυτών: Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας, ο Γιάννης Ραγκούσης στη Β’ Πειραιά, ο Θάνος Μωραίτης στην Αιτωλοακαρνανία, ο Άγγελος Τόλκαςστην Ημαθία, η Μυρσίνη Ζορμπά στην Α’ Αθήνας, ο Λάμπρος Ρώσης στο νότιο τομέα της Β’ Αθήνας κ.α.
Κοντά σε αυτούς και στελέχη της ΔΗΜΑΡ και της κεντροαριστεράς: Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο νότιο τομέα της Β’ Αθήνας, η Μαρία Ρεπούση στην Α’ Πειραιά κλπ.
Εντός και οι πρώην ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος (Δυτικός Τομέας Β’ Αθήνας), Βασίλης Κόκκαλης (Λάρισα), Μαρίνα Χρυσοβελώνη (Μαγνησία).
«Κλάμα» αναμένεται να πέσει στον Πειραιά όπου κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν. Π.χ. στην Α’ Πειραιά υπάρχουν Δρίτσας, Δουζίνας, Γεννιά αλλά και η Μ. Ρεπούση. Στη Β΄Πειραιά συναντάμε το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούση αλλά και τους Τρ. Αλεξιάδη, Ν. Κασιμάτη, Ευ. Καρακώστα.

Οι μάχες των Αθηνών

Η μάχη του σταυρού στην παλιά ενιαία Β’ Αθήνας αναμένεται σκληρή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει 17 βουλευτές το 2015, αλλά τώρα είναι πιθανόν να περιοριστεί στις 12 θέσεις. Τις οποίες διεκδικούν οι υποψήφιοι στους τρεις νέους τομείς της περιφέρειας.
Και μόνο η λίστα με τα ονόματα προκαλεί δέος για τη… σφαγή που θα επακολουθήσει στην πιθανή ήττα. Πρόκειται για 12 υπουργούς (Τσκαλώτος, Κατρούγκαλος, Πετρόπουλος, Ξενογιαννακοπούλου, Δραγασάκης, Βίτσας, Ρήγας, Στρατής, Θεοχαρόπουλος, Βασιλειάδης, Παππάς, Φωτίου), πέντε πρώην υπουργούς (Κουρουμπλής, Τόσκας, Μουζάλας, Μπαλάφας, Ξυδάκης), πέντε βουλευτές (Καβαδία, Αυλωνίτου, Καφαντάρη, Κυρίτσης, Παπαχριστόπουλος) και πολλά δυναμικά στελέχη, μερικά από τα οποία ιδιαίτερα προβεβλημένα (Ζαχαριάδης, Κατριβάνου, Κοντούλη, Σακελάρης, Χρηστίδου, Χριστοφορίδης).

Αλλά και στην Α’ Αθήνας, η μάχη θα είναι μάλλον υπόθεση τριών κορυφαίων στελεχών και μόνο – τρεις θα είναι και οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον: Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Για χάρη του τελευταίου θυσιάζεται, ως φαίνεται, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ Ράνια Σβίγκου και Μυρσίνη Ζορμπά δεν έχουν τύχη, παρά μόνο ελπίδες για αξιοπρεπή εμφάνιση.

Το μυστήριο με τον Σκουρλέτη

Ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης δεν ανακοινώθηκε χθες μεταξύ των ονομάτων εκείνων που θα επιδιώξουν την εκλογή τους με σταυρό, και λογικά θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Το αν όμως θα βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση δεν θεωρείται σίγουρο, αφού στις πρώτες 4 θέσεις που θεωρούνται ασφαλείς, δυο πρόσωπα θα προέρχονται από τον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ και δυο θα συμβολίζουν την διεύρυνση. Η μια θέση ανήκει ήδη στην Εφη Αχτσιόγλου.
Το αν ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει σε ριζικές αλλαγές για το πολιτικό μέλλον της «παλαιάς φρουράς» του ΣΥΡΙΖΑ, θα το μάθουμε όταν θα ανακοινωθεί και επισήμως, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου