Χθες ήταν τα στοιχεία για το κοινωνικό κράτος, που προκάλεσαν απογοήτευση.
Σήμερα, είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι Έλληνες βρίσκονται στην 3η κατηγορία της Ευρωζώνης σε όρους κατανάλωσης αλλά και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την ώρα που κάποιοι νέοι συνέταιροι, όπως η Λιθουανία, «τρέχουν» προς το σκληρό πυρήνα της Ένωσης.
Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους και αποτυπώνουν τη συνεχή συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων, καθώς οι μετρήσεις και οι συγκρίσεις γίνονται σε όρους... Μονάδων Αγοραστικής Δύναμης, που αποτυπώνουν την πραγματική αξία των ευρώ που έχουμε στο πορτοφόλι μας. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση, λοιπόν, στην Ελλάδα υποχώρησε από το 79% του κοινοτικού όρου το 2015, στο 77% το 2016 και στο 75% το 2017, αναδεικνύοντας τις περιορισμένες δυνατότητες διάθεσης εισοδημάτων πέραν των απολύτως αναγκαίων.
Οι συγκρίσεις είναι απογοητευτικές, καθώς κάτω από την Ελλάδα βρίσκει κανείς χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, η Εσθονία, όπου όμως η τάση είναι ανοδική.
Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας, που λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, βρισκόταν στο 93% του κοινοτικού μέσου όρου. Το 2015 ο πήχης βρισκόταν, πλέον, στο 69% του μέσου όρου της Ε.Ε., το 2016 υποχώρησε στο 68% και το 2017 στο 67%, απέχοντας έτσι 33 «σκαλοπάτια» από το μέσο όρο της Ε.Ε. και 36 «σκαλοπάτια» από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Κι εδώ οι συγκρίσεις είναι απογοητευτικές, καθώς η κατάταξη της Ελλάδας είναι ακόμα χαμηλότερη. Πολωνία, Σλοβακία, Εσθονία, Λετονία, Ουγγαρία μας έχουν ξεπεράσει, ενώ πλησιάζουν Ρουμανία και Κροατία. Μόνη παρηγοριά, ότι οι τελευταίοι Βούλγαροι με ποσοστό 49% βρίσκονται ακόμα μακριά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου