Ούτε «λευκός καπνός» έχει βγεί, ούτε υπάρχει «Πολιτικός Γάμος» ανάμεσα στη ΝΔ και το Ποτάμι, αναφορικά με τις διεργασίες που συντελούνται στο παρασκήνιο, ενόψει των εκλογών και των μετεκλογικών συνεργασιών.
Το βέβαιο, όμως είναι ότι υπάρχει «Προξενιό» σε εξέλιξη μεταξύ των δυο κομμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχέσεις Μητσοτάκη - Θεοδωράκη έχουν εισέλθει σε μια πορεία πολιτικής σύγκλισης, καθώς και οι δυο είναι ένθερμοι υποστηρικτές του πολιτικού ορθολογισμού και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Και παράλληλα τάσσονται κατά του λαϊκισμού που συστηματικά καλλιεργεί η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ...
Στο πλαίσιο αυτό- όπως αναφέρουν πηγές της Πειραιώς, μόνο τυχαία δεν χαρακτηρίζεται η σημερινή παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη, «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις», από τους Κυρ Μητσοτάκη, Στ. Θεοδωράκη και Γ. Παγουλάτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο βήμα για συνεργασία των δυο κομμάτων έχει γίνει, αλλά ακόμη υπάρχουν αρκετά… χιλιόμετρα για να διανθούν. Η διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης από πλευράς Στ. Θεοδωράκη στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, έχει «θωρακίσει» εν μέρει την ενότητα του «Ποταμιού».
Σημειώνεται ότι υπερ της συμφωνίας των Πρεσπών έχει ταχθεί μόνο ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης ο οποίος –λέγεται- ότι είναι σε γενικότερο διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η άποψη που υπάρχει στην Πειραιώς είναι οτι θα είναι δύσκολο υπό αυτές τις νέες συνθήκες να αυτονομηθούν βουλευτές από το Ποτάμι και ειδικότερα οι κ.κ Αμυράς και Ψαριανός που διαφωνούν με την εν λόγω συμφωνία. Και φυσικά όπως τονίζεται «η ΝΔ για ευνόητους λόγους δεν προτίθεται να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια της, μη ανεξάρτητους βουλευτές.
Για να συμβεί κάτι διαφορετικό, θα πρέπει να υπάρξουν «κοσμογονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, να καταρρεύσει η κυβέρνηση, να «διαλυθεί» το Ποτάμι και γενικότερα να υπάρξει βαθιά πολιτική κρίση, με συνέπεια να δρομολογηθούν ανακατατάξεις.
Το Σκοπιανό θεωρείται κομβικής σημασίας θέμα για τις πολιτικές εξελίξεις, αν και στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ είναι πεπεισμένοι ότι ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να «ρίξει» την κυβέρνηση.
Αντίθετα – επισημαίνεται – ότι θα τη διευκολύνει αποχωρώντας από τη Βουλή στην κρίσιμη ψηφοφορία, ώστε η συμφωνία να περάσει με πλειοψηφία από τους παρόντες βουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται οτι η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει τους απαιτούμενους βουλευτές.
Υπό αυτές τις συνθήκες το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει «πολιτικός γάμος» επίσημα τουλάχιστον, μετεκλογικά ανάμεσα στη ΝΔ και το Ποτάμι, με την προϋπόθεση το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη θα εισέλθει στη Βουλή.
Του Κώστα Πασίση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου