Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Στο στόχαστρο Μητσοτάκη ο Καμμένος, αδύναμος κρίκος οι ΑΝΕΛ

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται πλέον η κυβέρνηση μετά τα όσα έγιναν στα Σκόπια το βράδυ της Παρασκευής, στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας. 
Όποια πρόβλεψη και αν επιχειρήσει κάποιος να κάνει για τις μελλοντικές κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, το πολιτικό συμπέρασμα είναι ένα: 
Η συμφωνία των Πρεσπών παράγει πλέον τετελεσμένα από την υπογραφή της, με τη χώρα μας να βρίσκεται ενώπιον του ισχυρότερου τετελεσμένου.
Αυτό, της αλλαγής του συντάγματος των Σκοπίων και την υιοθέτηση εκ μέρους των Σκοπιανών, όχι μόνον του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» αλλά κυρίως της παραχώρησης που έκανε η κυβέρνηση να αυτοαποκαλούνται οι γείτονες «Μακεδόνες» και να υποστηρίζουν ότι μιλούν τη δήθεν «Μακεδονική» γλώσσα...
 
Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι εφόσον η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης που άρχισε την Παρασκευή ολοκληρωθεί ομαλά στη γειτονική χώρα, τότε η διαπραγματευτική ισχύς της Ελλάδας θα είναι ακόμη πιο μικρή μετά την υπογραφή στις Πρέσπες.
Όσο προχωρά λοιπόν η υλοποίηση της συμφωνίας από την ΠΓΔΜ τόσο θα δημιουργούνται τετελεσμένα, τα οποία θα είναι δύσκολο να ανατραπούν στο μέλλον, όποια και αν είναι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης εκείνης της περιόδου. 
Στην αξιωματική αντιπολίτευση δείχνουν να γνωρίζουν τα παραπάνω δεδομένα γιαυτό και δεν κρύβουν την εκτίμηση, ότι όπως εξελίσσονται τα γεγονότα στα Σκόπια, ο Πάνος Καμμένος μετατρέπεται στον αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Δεν αποτελεί μυστικό πως ο πρόεδρος του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου έχει αναγάγει σε μείζον θέμα την αντίθεσή του με την συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα έχει δεσμευθεί πως όταν το κείμενο έρθει πως επικύρωση στην ελληνική βουλή, θα άρει την εμπιστοσύνη του προς τον κυβερνητικό συνασπισμό. Με δημόσιες τοποθετήσεις ο κ.Καμμένος μάλιστα είχε προβλέψει ότι η συμφωνία δε θα πέρναγε από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας. Μία πρόβλεψη, η οποία διαψεύστηκε τελικά και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλες τις επόμενες μέρες θα επιδιώξουν να βάλουν στο επίκεντρο της κριτικής τους τον Πάνο Καμμένο, αναδεικνύοντας την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων του προέδρου των ΑΝΕΛ. Μία πρόγευση αυτής της τακτικής έδωσε ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης.
«Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία δε θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο είναι να προηγηθούν εθνικές εκλογές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κεφαλλονιά, δίνοντας το στίγμα της επιχειρηματολογίας της ΝΔ. 
Πώς άραγε μπορεί η χώρα να πάει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πριν από την ημέρα επικύρωσης της συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο; 
Το συγκεκριμένο ερώτημα έχει δύο πιθανές απαντήσεις
Η πρώτη είναι να πάρει την πρωτοβουλία ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να προκηρύξει εκλογές ως μέρος ενός συνολικού τακτικού ελιγμού. 
Η δεύτερη είναι ο κ.Καμμένος να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση με αφορμή το σκοπιανό, ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα που περιγράφονται στο Σύνταγμα.

Είναι προφανές ότι η ώρα των αποφάσεων ειδικά για τον Πάνο Καμμένο πλησιάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ειδικά μετά τα όσα έγιναν την Παρασκευή στα Σκόπια.
Την ίδια ώρα πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά στην οργάνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διάταξη εκλογικής μάχης. Στην Κεφαλλονιά θέλησε να απευθυνθεί στο εσωτερικό του κόμματός του , στέλνοντας τα απαραίτητα μηνύματα.
Ο κ.Μητσοτάκης, μιλώντας σε στελέχη της ΝΔ ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρξει ενότητα, μια και η παράταξη έχει πληρώσει στο παρελθόν έριδες, όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας παλιές διαφορές και να συστρατευθείτε όλοι μέχρι τις εκλογές. Βεβαίως οι δημοσκοπήσεις μας δίνουν προβάδισμα, όμως δε δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός σε αυτή την μεγάλη μάχη», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κεφαλλονιά είχε μία ακόμα στόχευση. Την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Ρόδης Κράτσα για τη θέση της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου