Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Όσοι βρίζουν και είναι χυδαίοι είναι και πιο ειλικρινείς σύμφωνα με έρευνα


Την επόμενη φορά που κάποιος σας πει ότι πρέπει να σταματήσετε να είστε χυδαίοι, πείτε του να πάει να γ******!

Ασφαλώς, η χυδαιότητα και το βρίσιμο δεν ταιριάζουν παντού, π.χ. στις τάξεις των σχολείων ή ένα δικαστήριο. Ωστόσο, όσοι βρίζουν αρκετά είναι και πιο ειλικρινείς.
Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον μια έρευνα που συσχετίζει το βρίσιμο με την ευθύτητα ενός ατόμου.
«Συστηματικά, τα ευρήματα διαφόρων ερευνών δείχνουν μια ισχυρή θετική σχέση μεταξύ χυδαιότητας και ειλικρίνειας. Αυτή η συσχέτιση εμφανίζεται μετά και στο...
κοινωνικό επίπεδο.» Έτσι καταλήγει το τελικό ερευνητικό άρθρο που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Psychological and Personality Science αυτό το έτος.
Ο Gilad Feldman του τμήματος Εργασιακής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Maastricht της Ολλανδίας ήταν ο επικεφαλής της έρευνας. Η ομάδα του προσπάθησε να δώσει λύση σε ένα ζήτημα όπου οι απόψεις διίστανται.
Από την μία πλευρά υπάρχουν όσοι πιστεύουν ότι η χυδαιότητα είναι ένα ταμπού που όσοι παραβιάζουν ενδεχομένως να τείνουν και σε άλλες παραβατικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι λιγότερο ανειλικρινείς. Επομένως, η χυδαιότητα σχετίζεται με γενικότερη ηθική ανηθικότητα.
Από την άλλη, όσοι εκτοξεύουν αδιακρίτως βρισίδια μπορεί να συνδέεται με αυθεντικότητα ενός χαρακτήρα σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, άνθρωποι που κατηγορούνται για εγκλήματα που δεν έχουν διαπράξει τείνουν να αντιδρούν βρίζοντας. Αντίθετα οι ένοχοι που αρνούνται το έγκλημά τους είναι πιο προσεκτικοί με την γλώσσα τους.
Για να δοθεί μια οριστική απάντηση σε αυτό το ζήτημα, οι ερευνητές μελέτησαν τον βαθμό χυδαιότητας 276 ατόμων. 
Τους ζήτησαν να δηλώσουν πόσο συχνά βρίζουν, να καταγράψουν τις αγαπημένες τους ύβρεις και να εξηγήσουν τι αισθάνονται όταν βρίζουν (για παράδειγμα θυμό, ντροπή ή άγχος). Στην συνέχεια, βάσει σχετικών μοντέλων ανάλυσης, τους ζητήθηκε να αναφερθούν στο πόσο αξιόπιστοι είναι στις καθημερινές τους συναναστροφές. Όσοι ανέφεραν, για παράδειγμα, ότι είναι πάντοτε αξιόπιστοι και ειλικρινείς, θεωρούνται ψεύτες σύμφωνα με αυτά τα εργαλεία ανάλυσης.

Χυδαίοι στο facebook; Τουλάχιστον είστε ειλικρινείς!

Στην συνέχεια ανέλυσαν περίπου 70.000 αλληηλοεπιδράσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. 
Συγκεκριμένα ερεύνησαν την παρουσία της χυδαιότητας στις ανανεώσεις των στάτους εν σχέσει με άλλες παραμέτρους που δείχνουν ειλικρίνεια. Τέτοιες είναι για παράδειγμα η συχνή χρήση των ‘εγώ’ ή ‘εμένα’ που συνδέονται σύμφωνα με τους ερευνητές με ανειλικρίνεια.
Από την άλλη, χυδαιότητα και ευθύτητα φαίνεται να συσχετίζονται σημαντικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι έβριζαν περισσότερο στα στάτους στο facebook έδειχναν και μεγαλύτερη ειλικρίνεια.
Το επόμενο βήμα ήταν να συνδεθεί η χυδαιότητα με την ηθική συμπεριφορά στο ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο. 
Για να το επιτύχουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα στατιστικά στοιχεία από 48 Πολιτείες της Αμερικής που αναφέρονται στην διαφάνεια και γενικότερη κοινωνική ακεραιότητα. 
Όπως διαπιστώνεται από την σύγκριση, υπάρχει όντως σχέση μεταξύ  χυδαιότητας και εντιμότητας. Για παράδειγμα, στο Κοννέκτικατ ή το Νιου Τζέρσει, τα άτομα βρίζουν συχνότερα αλλά οι Πολιτείες τους δείχνουν μεγαλύτερο ποσοστό ακεραιότητας. Την ίδια ώρα, στην Νότια Καρολίνα, οι κάτοικοι αποφεύγουν την χυδαιότητα, αλλά η Πολιτεία βρίσκεται χαμηλά σε ποσοστά κυβερνητικής ακεραιότητας και ‟ανοιχτότητας”.

Οι ερευνητές πάντως φρόντισαν να προειδοποιήσουν ότι η έρευνα δεν συνεπάγεται ότι οι ‟βρομόστομοι” είναι αγγελούδια. 
Η έννοια της ανειλικρίνειας στην έρευνα περιορίζεται στην «εσκεμμένη δημιουργία μιας ψευδούς εικόνας της πραγματικότητας». Δεν ασχολήθηκε με την αληθινή ηθική. Επομένως, όσοι βρίζουν σαν λιμενεργάτες μπορεί να έχουν διαπράξει ακόμη και εγκλήματα. Αλλά τουλάχιστον οι χυδαίοι δεν θα προσποιούνται τους ευγενείς στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου