Κρυφά χρέη άνω των 2 δισ. ευρώ έχουν εντοπίσει οι θεσμοί στον προϋπολογισμό του 2018 αναγκάζοντάς τους να τηρούν στάση αναμονής σε σειρά ζητημάτων, κυρίως στο θέμα των συντάξεων αλλά και στο πακέτο Τσίπρα που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα οι θεσμοί δεν δίνουν προς το παρόν την συγκατάθεσή τους για την κατάργηση του μέτρου των συντάξεων καθώς αναμένουν, όπως και η κυβέρνηση, την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις.
Η απόφαση αυτή μπορεί να αποδειχθεί παγίδα για τους κυβερνώντες που θα τους κοστίσει σημαντικά. Και αυτό καθώς:
Α) Στην περίπτωση που το συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει συνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου ως προς το σκέλος των συντάξεων, τότε η μόνη λύση για να μην εφαρμοστεί το μέτρο είναι να δεχθούν οι θεσμοί ότι πράγματι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και δεν επηρεάζεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Βέβαια στην περίπτωση που αρνηθούν οι θεσμοί, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί στη δύσκολη θέση είτε να προχωρήσει μονομερώς, βάζοντας απέναντι της τόσο τους δανειστές της χώρας, τις αγορές και τον ευρωπαϊκό λαό που τόσα χρόνια πλήρωνε για να δοθούν δάνεια στην Ελλάδα. Μάλιστα οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για την ελληνική οικονομία και οι όποιες ελπίδες προσέλκυσης επενδύσεων θα απομακρυνθούν.
Β) Στην περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο, τότε από τη μία η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να ακυρώσει το μέτρο αλλά σίγουρα όχι με τον τρόπο που θα επιθυμούσε. Και αυτό γιατί όχι μόνο θα γλιτώσουν οι 1,2 εκατ. συνταξιούχοι από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αλλά το σύνολο των συνταξιούχων δημιουργώντας πρόσθετα βάρη στον προϋπολογισμό ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Εάν συνυπολογισθούν και τα αναδρομικά για ένστολους, δικαστικούς και εκπαιδευτικούς τα χρέη θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Αυτό περιμένουν ακριβώς και οι θεσμοί. Δηλαδή, την απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να διαπιστώσουν όχι μόνο τι θα γίνει με τις συντάξεις αλλά και με το υπόλοιπο πακέτο Τσίπρα. Καθώς στην περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος αναγκαστικά το υπερπλεόνασμα εξανεμίζεται και δεν μένει τίποτα για το πακέτο Τσίπρα.
Δηλαδή, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Τα ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να το πει φωναχτά καθώς θα καταψηφιστεί στις επερχόμενες εθνικές εκλογές από μεγάλη μερίδια συνταξιούχων, είναι να κριθεί συνταγματικός ο νόμος από το ΣτΕ και να δώσουν την έγκρισή του για την κατάργηση του μέτρου οι πιστωτές της χώρας.
Πάντως, η απόφαση του ΣτΕ, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι έχει καθυστερήσει σημαντικά.
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου