Με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων μετά από εισήγηση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, θα στηθούν ξανά δέκα κάλπες για την υπόθεση της Novartis στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε λόγους νομιμότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο ενστάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν αποχωρήσει από τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής διαμαρτυρόμενοι για το ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπήκαν στην ουσία της διερεύνησης θεωρώντας ότι η επιτροπή είναι αναρμόδια... αναπέμποντας στον σχετικό φάκελο στην Δικαιοσύνη.
Στην συνεδρίαση της Παρασκευής, θα στηθούν και πάλι δέκα κάλπες, όσα είναι τα πολιτικά πρόσωπα που παραπέμφθηκαν στην Προανακριτική Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας δεν ασκούνται ποινικές διώξεις κατά των συγκεκριμένων προσώπων.
Όμως αυτό δεν είναι το κύριο για την αντιπολίτευση, αλλά το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια αναμένεται στο «όχι» (στην παραπομπή) να υπάρχει αιτιολόγηση (επιστροφή στον εισαγγελέα λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής), κάτι που δημιουργεί αντιδράσεις.
Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό η πλειοψηφία επιχειρεί να εγκλωβίσει τους βουλευτές, καθώς τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης είχαν διαφωνήσει με το σκεπτικό της αναρμοδιότητας της επιτροπής να μπει στην ουσία της διερεύνησης. Αν κληθούν, λοιπόν, να ψηφίσουν «όχι» στην παραπομπή «λόγω αναρμοδιότητας» είναι σαν να επικροτούν το σκεπτικό του πορίσματος με το οποίο κάθετα διαφωνούν.
Την πρόταση για τις δέκα κάλπες εισηγήθηκε στη διάσκεψη των Προέδρων ο Νίκος Βούτσης, επικαλούμενος λόγους νομιμότητας της διαδικασίας και αποφυγής ενστάσεων για ακυρότητά της, παραπέμποντας και στην άποψη των αρμοδίων υπηρεσιών της Βουλής.
Σημειώνεται ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τα ψηφοδέλτια στην ψηφοφορία για τον Γιάννο Παπαντωνίου, η υπόθεση του οποίου (εξοπλιστικά προγράμματα) είχε επιστραφεί στην Δικαιοσύνη.
Δεν αποκλείεται δεδομένων των αντιδράσεων της Νέας Δημοκρατίας να επαναληφθεί το σκηνικό της αποχώρησης των βουλευτών της από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Πάντως, όσον αφορά στην ουσία, ο Νίκος Βούτσης εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες με δηλώσεις του να επικροτεί πλήρως την απόφαση της πλειοψηφίας να επιστρέψει τον φάκελο στην Δικαιοσύνη, δηλώνοντας αναρμόδια. Το επιχείρημά του είναι ότι αν έμπαινε στην ουσία, θα οδηγούσε στην παραγραφή των όποιων αδικημάτων.
«Δεν είναι δυνατόν να κλείνουμε τα μάτια μας σε υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στη δικαστική βάσανο και διερεύνηση. Η Βουλή αυτό κάνει και το κάνει, κατά τη γνώμη μου, πάρα πολύ καλά. Θα μας δοθεί η ευκαιρία στη συζήτηση της ερχόμενης Παρασκευής να μιλήσουμε και για την εγκληματική παγίδα που έχει στοιχίσει και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, το περίφημο άρθρο 86 του Συντάγματος. Και όποιος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει θα πάρει στη συζήτηση την Παρασκευή τις κατάλληλες απαντήσεις με επιχειρήματα. Διότι αυτό το άρθρο λέει ότι αμελλητί όταν αναφέρεται κάτι εναντίον… π.χ. «του Βούτση» πρέπει να σταλεί στη Βουλή και άρα δένει τα χέρια της δικαστικής εξουσίας να διερευνήσει για… «τον Βούτση», τις διασυνδέσεις, τους λογαριασμούς, τα επιπλέον στοιχεία, να καλέσει μάρτυρες. Η Βουλή από την άλλη, λόγω παραγραφικών προθεσμιών, όταν παίρνει αυτές τις δικογραφίες ή πρέπει να τις οδηγήσει σε παραγραφή η ίδια ή να κάνει μια εξέταση σαν αυτήν που έγινε στην Επιτροπή που προηγήθηκε και να την επιστρέψει στη Δικαιοσύνη ενθαρρύνοντάς την να συνεχίσει για τα επιπλέον αδικήματα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου