Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Μητσοτάκη, το καθαρό «όχι» και η κίνηση έκπληξη

Ήταν λίγο πριν από τις τρεις το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν το τηλέφωνο της γραμματείας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή χτύπησε. 
Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν το Μέγαρο Μαξίμου. Η γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού γνωστοποιούσε την επιθυμία του κ. Τσίπρα να μιλήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπερ και εγένετο...


Η συνομιλία κράτησε περίπου δέκα λεπτά και είχε αποκλειστικό περιεχόμενο την πορεία των συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr ο πρωθυπουργός δεν έκανε αναφορά σε πολλές εναλλακτικές για το πιθανό όνομα της γειτονικής χώρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Τσίπρας το μόνο όνομα που ανέφερε στον πρόεδρο της ΝΔ ήταν το “Μακεδονία του Ιλιντεν”, γεγονός που επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει την συγκεκριμένη ονομασία.
Ο κ.Μητσοτάκης μόλις το άκουσε απάντησε άμεσα και χωρίς περιστροφές θέλοντας να κάνει τη θέση του κόμματός του καθαρή.
“Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο. Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση” φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα, κάτι άλλωστε που βγήκε στη δημοσιότητα μέσα από το επίσημο δελτίο τύπου της ΝΔ το βράδυ της Παρασκευής.
Η συζήτηση μεταξύ των δύο αντρών έληξε εκεί , καθώς όπως φαίνεται μοναδικός στόχος του πρωθυπουργού στην συγκεκριμένη τηλεφωνική επικοινωνία ήταν να “ζυγίσει” αντιδράσεις γύρω από το όνομα, με τον κ.Μητσοτάκη πάντως να μην του αφήνει πολλά περιθώρια.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, όταν και συνεδρίασε ο πρωινός καφές, στη Βουλή υπήρχε η εικόνα πως ο Ελληνας πρωθυπουργός συζητούσε με τον Σκοπιανό ομόλογό του την “Μακεδονία του Ιλιντεν”. Στην πρωινή σύσκεψη του κ.Μητσοτάκη με τους συνεργάτες του είχαν φτάσει τα δημοσιεύματα σκοπιανών ΜΜΕ που μιλούσαν για αυτή την ονομασία. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε κάθετη άρνηση μια και οι επιτελείς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησαν πως το όνομα αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αλυτρωτικές διαθέσεις.
Ο πρωινός καφές όμως αποφάσισε πως δε γινόταν κανενός είδους διαρροή για τα δημοσιεύματα αυτά, πριν υπάρξει επίσημη ενημέρωση απο πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου.
Η ενημέρωση τελικά έγινε χθες το μεσημέρι από τον ίδιο το πρωθυπουργό γιαυτό και εκδόθηκε η σχετική ανακοίνωση από το γραφείο τύπου της Πειραιώς.
Το γεγονός όμως της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα-Μητσοτάκη υποκρύπτει ένα παράδοξο στοιχείο παράλληλα με ένα μεγάλο ερώτημα. 
Γιατί ο κ. Τσίπρας ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει πρώτα τον κ.Μητσοτάκη έστω και τηλεφωνικά , χωρίς να έχει δει νωρίτερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας; 
Γιατί προτίμησε να μιλήσει πρώτα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν ακόμα συζητήσει με τον αρχηγό του κράτους;
Στην ομιλία του στο κοινοβούλιο, το βράδυ της Παρασκευής, ο κ.Τσίπρας έδωσε εμμέσως τη δική του εξήγηση : “....Ακριβώς επειδή πολλές φορές, δυστυχώς, οι διαρροές ταξιδεύουν γρηγορότερα από όσο μπορεί να ταξιδέψει ένας Πρωθυπουργός για να γυρίσει πίσω στη χώρα του, είδα σήμερα μια σειρά από δημοσιεύματα στα μέσα μαζικής δικτύωσης και ως όφειλα ανέλαβα την πρωτοβουλία να ενημερώσω αύριο το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς Αρχηγούς.
Και ακριβώς επειδή αισθάνομαι την ευθύνη της διαχείρισης ενός εθνικού θέματος υψίστης σημασίας, πήρα την πρωτοβουλία σήμερα το μεσημέρι και επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τον ενημέρωσα προσωπικά για την πορεία της διαπραγμάτευσης” είπε ο κ.Τσίπρας. 
Ενδιαφέρον επίσης έχει το γεγονός πως ο πρωθυπουργός επέλεξε να μιλήσει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα 24ωρο νωρίτερα από τους υπόλοιπους επικεφαλής των κομμάτων.
Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ επιμένει να ζητά τα εξής προκειμένου να συναινέσει στο ζήτημα της ονομασίας:
- Λύση ενιαία συνολική και οριστική, που θα σέβεται την ιστορία και θα ανταποκρίνεται στις ευαισθησίες των Ελληνικού λαού, χωρίς ασάφειες και εκκρεμότητες για το μέλλον.
- Εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας, των ισχυρισμών για «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα».
- Εφαρμογή του ονόματος για όλες τις χρήσεις, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
- Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, που θα υλοποιεί όλα τα παραπάνω.

Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου