Μέχρι σήμερα ένα από τα κεντρικά αφηγήματα της κυβέρνησης ήταν πως η κοινωνία δεν επιθυμεί τη διενέργεια εκλογών.
Πόσες φορές δεν ακούσαμε κυβερνητικά στελέχη να μέμφονται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζήτησε την προκήρυξη εκλογών. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε οι υπουργοί που έχοντας στο οπλοστάσιό τους δημοσκοπήσεις που αποτύπωναν την πλειοψηφική τάση υπέρ του...
“όχι” στο σχετικό ερώτημα, ξιφουλκούσαν κατά της εκλογολογίας.
Πόσες φορές δεν ακούσαμε κυβερνητικά στελέχη να μέμφονται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζήτησε την προκήρυξη εκλογών. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε οι υπουργοί που έχοντας στο οπλοστάσιό τους δημοσκοπήσεις που αποτύπωναν την πλειοψηφική τάση υπέρ του...
“όχι” στο σχετικό ερώτημα, ξιφουλκούσαν κατά της εκλογολογίας.
Μία έρευνα όμως της κοινής γνώμης από την public issue ήρθε να ανατρέψει την κατάσταση αυτή. Αν η ανατροπή γίνει οριστική, αυτό μένει να αποδειχθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως ένα συγκεκριμένο εύρημα αυτής της δημοσκόπησης προκαλεί πολύ συζήτηση και θα πρέπει να απασχολήσει το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα λοιπόν με το βαρόμετρο της public issue που διεξήχθη μέχρι της 7 Μαΐου του 2018, η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται ΥΠΕΡ της διεξαγωγής εκλογών. Ένα στοιχείο που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο. Ένα στοιχείο που από την μία χτυπάει καμπανάκι κινδύνου στην κυβερνητική πλειοψηφία και από την άλλη δείχνει την αποδοχή του σχετικού “γαλάζιου” αιτήματος.
Πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα:
Σήμερα στην Ελλάδα, μάλλον χρειάζεται ή μάλλον δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές, ελήφθησαν οι παρακάτω απαντήσεις.
- Μάλλον χρειάζεται 56%
- Μάλλον δε χρειάζεται 39%
- Χωρίς γνώμη 5 %
Αυτή η δημοσκοπική καταγραφή προφανώς και από μόνη της μπορεί να μην προκαλεί εξελίξεις. Όμως για πρώτη φορά αποτυπώνεται η βούληση των πολιτών για διενέργεια εκλογών, στοιχείο που προφανώς δεν ακούγεται ευχάριστα στο Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά μάλιστα αν το ίδιο στοιχείο αυτό καταγραφεί και σε επόμενες δημοσκοπήσεις. Εφόσον αυτό συμβεί, τότε είναι δεδομένο πως οι εξελίξεις θα έχουν διαφορετικό χαρακτήρα, μια και πάντοτε παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, οι έρευνες κοινής γνώμης λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από τα κομματικά επιτελεία. Με άλλα λόγια δε θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για τον κ. Τσίπρα αν παγιωθεί η εντύπωση (δημοσκοπικά) πως η πλειοψηφία των πολιτών αισθάνεται πως ήρθε η ώρα για μία νέα διακυβέρνηση.
Στην ίδια δημοσκόπηση υπάρχουν στοιχεία που μάλλον δεν προκαλούν πλέον έκπληξη σε κανέναν. Τόσο στην παράσταση νίκης όσο και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνουν μεγάλο προβάδισμα, παγιώνοντας μία εικόνα.
Πιο συγκεκριμένα:
Ανεξάρτητα από τις κομματικές σας προτιμήσεις αν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές ποιό κόμμα πιστεύετε ότι θα κέρδιζε;
- Νέα Δημοκρατία 74 %
- ΣΥΡΙΖΑ 18%
- Κανένα 8%
Ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος θα λέγατε ότι είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;
- Αλέξης Τσίπρας 26%
- Κυριάκος Μητσοτάκης 42%
- Κανένας 31%
Επειδή πάντως συζητάμε για δημοσκοπήσεις και κάποιοι θα σπεύσουν να απαξιώσουν ή τουλάχιστον να αμφισβητήσουν την παραπάνω έρευνα, ας θυμηθούμε ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Public Issue που δημοσιεύθηκαν επισήμως σε κάποιο ΜΜΕ, έγιναν για λογαριασμό της Αυγής και της Εφημερίδας των Συντακτών.
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου