Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Κρ. Λαγκάρντ: Η Ελλάδα πήρε δραστικά μέτρα που ποτέ δεν ζήτησε το ΔΝΤ

Δεν ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που υπαγόρευσε κάποια από τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την επικεφαλής του οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ. 

«Εμείς δεν ζητήσαμε περεταίρω περικοπή των δημόσιων δαπανών», υπογράμμισε...
η γενική διευθύντρια του Ταμείου.

Σε δήλωσή της στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, η Κρ. Λαγκάρντ τόνισε πως το Ταμείο θα στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ανακτήσει την οικονομική κυριαρχία της, χωρίς όμως το να κάνει πίσω στις βασικές αρχές του.
«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία σε συμφωνία με τις βασικές αρχές του Ταμείου», τόνισε.
Όπως ανέφερε, μετά από οκτώ χρόνια εφαρμογής δύσκολων πολιτικών, οι οποίες κατάφεραν να βελτιώσουν σημαντικά την οικονομική κατάσταση της χώρας, πλέον οι αγορές βλέπουν πολύ πιο ευνοϊκά την Ελλάδα.
Σε ερώτηση του Hellas Journal, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε πως «εάν δείτε τα 10ετη ελληνικά ομόλογα χθες ήταν κάτω από 4%», και ανέφερε πως η μείωση τoυ κόστους δανεισμού της Ελλάδος είναι σημαντική, καθώς πλέον το ιδιωτικό χρέος θα αντικαθιστά το χρέος προς τον επίσημο τομέα.
Ξεκαθάρισε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα πλήρως ολοκληρωθεί, τονίζοντας παράλληλα πως το ΔΝΤ θα εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα με τους δικούς του όρους.
Η Κρ. Λαγκάρντ αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ δεν έχει ζητήσει πρόσθετες περικοπές δημοσίων δαπανών, αλλά ότι ζητεί πρόσθετες μεταρρυθμίσεις. Αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ανάφερε πως το ΔΝΤ συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα και να θέλει τη διευθέτηση των ανοικτών ζητημάτων εντός των πλαισίων πολιτικής που έχουν συμφωνηθεί.

Μήνυμα Λαγκάρντ για την παγκόσμια οικονομία - Ιστορικό υψηλό για το παγκόσμιο χρέος

Σε τρία σημεία συνοψίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ το μήνυμα του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία
Να μείνει μακριά από πολιτικές προστατευτισμού, 
να υπάρξει προσοχή απέναντι σε δημοσιονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους και
να προωθηθεί η ανάπτυξη που επωφελεί το σύνολο.
Όπως τόνισε, το παγκόσμιο χρέος είναι σε ιστορικά υψηλά, καθώς πλέον έχει φτάσει τα 164 τρισ. δολάρια το 2016 και αντιστοιχεί στο 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ και οι χώρες πρέπει να αρχίσουν να το μειώνουν άμεσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου