Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΒΟΜΒΑ για Εκβίαση και Μίζα 1,8 εκατ. ευρώ από στενό συνεργάτη κορυφαίου Υπουργού! (έγγραφο)


Μία πολύ σοβαρή καταγγελία για Εκβίαση και Μίζα, που σύμφωνα με δημοσίευμα «αγγίζει» το στενό περιβάλλον του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, συνεχίζει να κάνει… γαργάρα η «αδιάφθορη» Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και των συν αυτώ.

Η καταγγελία που κάνει λόγο για «απαίτηση μίζας 1,8 εκατομμυρίων ευρώ» και στην οποία καταγγέλλεται να έχει άμεση εμπλοκή το δεξί χέρι του Τσακαλώτου στο ΥΠΟΙΚ, έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου και διερευνάται  (λόγω προφανώς της σοβαρότητας της)  από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο.
Η καταγγελία προκάλεσε...
και την σημερινή κατάθεση ερώτησης της ΝΔ στην Βουλή για το θέμα.
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής”, βασικός σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου φέρεται να εμπλέκεται από κοινού με άλλα δύο άτομα σε υπόθεση εκβιασμού μάρτυρα, ο οποίος αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία φοροδιαφυγής και επιδίωξε τη νόμιμη αμοιβή του.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεδομένου ότι για την απόδοση της εν λόγω αμοιβής απαιτείται η υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών, οι εμπλεκόμενοι συνεργάτες του φέρονται -βάσει των ισχυρισμών του καταγγέλλοντα- να ζήτησαν μίζα για να προωθήσουν το αίτημά του.
Είναι προφανές ότι ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση οφείλουν άμεσα να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για μια τόσο σοβαρή καταγγελία και είναι απορίας άξιον γιατί δεν το έχουν ήδη πράξει 48 ώρες μετά το δημοσίευμα.
Για το θέμα η Νέα Δημοκρατία ήδη κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, αναμένοντας από τον κ. Τσακαλώτο να διαφωτίσει τους πολίτες για τις καταγγελίες σε βάρος των συνεργατών του».

Αρωμα… μίζας στο υπουργείο Οικονομικών;

Δεν είναι σύνηθες, παρά το κλίμα διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, να χαρακτηρίζεται το περιβάλλον ενός πρωτοκλασάτου υπουργού «κλειστό κύκλωμα» και «σπείρα απατεώνων». Συνέβη και αυτό επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υπουργίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον κεντρικό κυβερνητικό θώκο των Οικονομικών, της πλατείας Συντάγματος. Την ώρα που ο τελευταίος βρίσκεται σε κορυφαίες επαφές στην Ουάσιγκτον για την πορεία της χώρας, αποκαλύπτεται καταγγελία που δυναμιτίζει το αφήγημα περί ηθικού πλεονεκτήματος του παρόντος σχήματος εξουσίας, εκθέτοντας έναν εκ των (σταθερά) βασικών συμβούλων του υπουργού, συμμετέχοντα μάλιστα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, τον Αλέξη Πουλιάση, και δύο πρόσωπα, τον Αντώνη Κωσταρή και τον Βασίλη Χρυσόπουλο, που φέρονται ως μεσάζοντες-άνθρωποι εμπιστοσύνης του συμβούλου (δεν είναι υπάλληλοι του υπουργείου), προκειμένου να υφαρπάξουν μίζα από αμοιβή που το κράτος οφείλει βάσει νόμου να αποδώσει σε μάρτυρα σημαντικής υπόθεσης, απλό πολίτη.

Το «Kαρούζος-gate» και η αμοιβή

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η υπόθεση είναι ήδη σε γνώση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ έχει κοινοποιηθεί μέσω επιστολής και στην προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του Βασιλική Θάνου, από τα τέλη του 2017.
Η καταγγελία συνιστά άλλωστε πλέον δικογραφία, που διερευνάται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, υπό τον Ηλία Ζαγοραίο, ως εκ τούτου είναι ανοικτό προς το παρόν και το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων.
>Καταγγέλλων είναι ο Ιωσήφ Λιβανός, κτηματομεσίτης, ευρύτερα γνωστός από την κατάθεση – με την ιδιότητα του μάρτυρα – όγκου σημαντικών στοιχείων στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής με πρωταγωνιστή τον πρώην μεγαλοκατασκευαστή Ιωάννη Καρούζο, για την οποία ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης έχει ήδη πέσει βαρύς. Στα απόνερα του «Kαρούζος-gate», ο Λιβανός εμφανίζεται να απευθύνεται στο υπουργείο Οικονομικών για να λάβει την αμοιβή του 10% που – βάσει νόμου του 2010 – δικαιούται για τη συμβολή του στην αποκάλυψη του σκανδάλου.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία Λιβανού, θέλουν να έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία 72 εκατομμύρια ευρώ, ζεστό χρήμα. Με την αμοιβή του να υπολογίζεται σε 7,2 εκατομμύρια ευρώ, ο Λιβανός καθίσταται ευάλωτος: ζητεί τα χρήματα, αλλά για να τα πάρει θα πρέπει προηγουμένως να υπογράψει ο υπουργός έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος.

Με «ελευθέρας» στο Οικονομικών

Είναι η στιγμή που εμφανίζονται οι μεσάζοντες. Τον εντοπίζει ένας εξ αυτών, ο Χρυσόπουλος, μόνος του, συστήνοντάς του εν συνεχεία τον Κωσταρή. Σε «εμπιστευτικές» συνομιλίες, του ζητούν μίζα της τάξεως 25% επί της συνολικής αμοιβής, 1,8 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή, εξηγώντας του ότι το 10% εξ αυτών θα κατευθυνθεί στον Αλέξη Πουλιάση προκειμένου ο τελευταίος να κάνει θετική εισήγηση στον υπουργό για να «πέσει» η υπογραφή, ενώ το υπόλοιπο 15% θα μοιραστεί στους ίδιους αλλά και σε όποιον άλλον από το υπουργείο βοηθήσει στην όλη διεκπεραίωση. Θέλουν μάλιστα και προκαταβολή, της τάξεως των 150.000 ευρώ, για τον Πουλιάση – όπως λένε -, ποσό το οποίο θα κρατήσει ως «θεματοφύλακας» ο Κωσταρής. Οταν οι συνομιλίες έχουν πια προχωρήσει, μιλούν και για εμπράγματες εγγυήσεις ή εκχωρήσεις σε τρίτα πρόσωπα καθ’ υπόδειξη των ιδίων.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός – σύμφωνα πάντα με την καταγγελία – ότι οι Κωσταρής και Χρυσόπουλος παρουσιάζονται να λύνουν και να δένουν στο υπουργείο Οικονομικών. Φέρνουν σε επαφή τον Ιωσήφ Λιβανό με τον κ. Πουλιάση, και μάλιστα στον 6ο όροφο του κτιρίου, στον προθάλαμο του γραφείου Τσακαλώτου, περνούν την κεντρική είσοδο του υπουργείου χωρίς έλεγχο, με ένα απλό τηλεφώνημα, έχουν πλήρη γνώση των αριθμών Πρωτοκόλλου που φέρουν όλα τα έγγραφα Λιβανού σε σχετικές επιστολές (με θέμα την αμοιβή του) που έχει απευθύνει προς τον Πρωθυπουργό, όπως και αυτούς των εγγράφων που έχει στο μεταξύ διαβιβάσει το Πρωθυπουργικό Γραφείο προς το υπουργείο Οικονομικών. Προκειμένου να του αποδείξουν τις υψηλές προσβάσεις τους, του στέλνουν τους συγκεκριμένους αριθμούς με SMS, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Ο «κρυφός μάρτυρας» και τα κινητά

Οι λεπτομέρειες κανονίζονται σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις σε κεντρικά σημεία και καφέ της Αθήνας. Ο Λιβανός, σε μια παρελκυστική τακτική, συζητεί μαζί τους, επιστρατεύοντας κρυφό μάρτυρα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο οποίος μπορεί – όπως τονίζεται – να αποδείξει την αξιοπιστία όσων ισχυρίζεται. Ζητεί εξάλλου από τις εισαγγελικές αρχές να ανοίξουν τα κινητά τηλέφωνα των μεσαζόντων ώστε να καταγραφεί το δίκτυο των συνεννοήσεων με το υπουργείο, συνολικά.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ
Τι ισχυρίζεται ο Λιβανός
«Το Βήμα», αφότου η καταγγελία περιήλθε σε γνώση του, απευθύνθηκε πρωτίστως στον Ιωσήφ Λιβανό, ο οποίος όχι μόνον επιβεβαίωσε το περιεχόμενό της, αλλά και επεκτάθηκε, λέγοντας ότι τον ίδιο και χειρότερο εκβιασμό είχε δεχθεί στο παρελθόν από ομάδα συμβούλων αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της ίδιας κυβέρνησης! Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα διατεθειμένος να προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αποκαλύψει «διευθύνσεις και ονόματα» για αυτή την περίεργη υπόθεση διαφθοράς – για την οποία παρεμπιπτόντως είναι άξιο απορίας πώς δεν βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.
Τι είπαν στο «Βήμα» οι εμπλεκόμενοι 
Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα με τον Αλέξη Πουλιάση, ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο. «Γράψτε ό,τι θέλετε» απάντησε, σημειώνοντας ύστερα από σειρά επίμονων ερωτήσεων ότι δεν προτίθεται «ούτε μία στο τρισεκατομμύριο να ασχοληθεί με την υπόθεση». Ο σύμβουλος του υπουργού παραδέχθηκε ότι γνωρίζει μόνο τον Αντώνη Κωσταρή, όχι τον Βασίλη Χρυσόπουλο, ενώ επέμεινε ότι η τελική κρίση ανήκει στον εισαγγελέα, στον οποίο και εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών η καταγγελία. Τόνισε ότι προς το παρόν έχει κληθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μόνον ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού και προϊστάμενός του, Σπύρος Παπακωνσταντίνου, ενώ πρόσθεσε: «Μπορεί να λέει ό,τι θέλει ο Λιβανός, μπορεί να λέει ό,τι θέλει ο Κωσταρής, προσωπικά δεν ζήτησα χρήματα από κανέναν». Σε ερώτηση για το αν γνωρίζει τον Ιωσήφ Λιβανό, είπε ότι «δεν τον γνώρισα, μου συστήθηκε και έφυγε».
Ο Αντώνης Κωσταρής δήλωσε από την πλευρά του: «Δεν έχω καμία σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Με πήρε ο Βασίλης Χρυσόπουλος και μου ζήτησε βοήθεια. Θα δω τι μπορώ να κάνω, για να γίνει νόμος, απάντησα… Μου είπε, αν έχω γνωριμίες, αν έχω κάποιους ανθρώπους… Δεν τις είχα, όμως, κι έτσι του είπα ότι δεν μπορώ να τον βοηθήσω. Ενας απλός άνθρωπος είμαι, δεν έχω πολιτική, κομματική θέση εγώ». Ερωτώμενος αν γνωρίζει τον Αλέξη Πουλιάση, ο ίδιος απάντησε: «Δεν έχω σχέση με τον Πουλιάση, δεν τον ξέρω, δεν έχω επαφές, δεν κάνουμε παρέα».
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του Βασίλη Χρυσόπουλου: «Δεν γνώριζα τον Λιβανό, τρίτο πρόσωπο με ενημέρωσε για αυτόν. Ηλθα σε επαφή μαζί του, και ζήτησα να λάβω τα χαρτιά. Θα προσπαθούσα να δω κατά πόσο θα μπορούσα να βοηθήσω στην υπόθεσή του. Καθώς ζω κυρίως στο εξωτερικό, ρώτησα τον Κωσταρή αν μπορεί να γίνει κάτι με την ιστορία αυτή. Δεν σας κρύβω ότι ήθελα να διατηρήσω την επαφή με τον Λιβανό καθώς προσέβλεπα σε συνεργασία μαζί του, πάνω σε θέματα ακινήτων. Τον Πουλιάση δεν τον έχω γνωρίσει, από εσάς ακούω πρώτη φορά το όνομά του. Απορώ πώς έγινε η καταγγελία, δεν υπήρξε καμία χρηματική συναλλαγή. Δεν μπορέσαμε εξάλλου να βοηθήσουμε περισσότερο, χρειαζόταν υπουργική απόφαση».

Το ΥΠΟΙΚ «επιβεβαιώνει» την καταγγελία της Ν.Δ.

Την παραδοχή του υπουργείου Οικονομικών ότι ο σύμβουλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχει παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, κατόπιν εγγράφου του ίδιου του γραφείου του υπουργού από τις 14 Νοεμβρίου 2017, έφερε η πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζήτησε απαντήσεις σε σχετικό δημοσίευμα του κυριακάτικου τύπου.
Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να τοποθετηθεί επί δημοσιεύματος που υποστήριζε ότι βασικός του σύμβουλος φέρεται να ενεπλάκη σε «εκβιασμό» μάρτυρα σε υπόθεση φοροδιαφυγής, ο οποίος είχε ζητήσει τη νόμιμη αμοιβή του.
Σε ανακοίνωση-απάντηση, που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι: «Διαφεύγει προφανώς της προσοχής της Νέας Δημοκρατίας, το γεγονός ότι η υπόθεση στην οποία αναφέρεται έχει παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, κατόπιν εγγράφου του ίδιου του γραφείου του υπουργού Οικονομικών από τις 14 Νοεμβρίου 2017.
Τους συνιστούμε να είναι: α) πιο προσεκτικοί και β) περισσότερο πρόθυμοι να απαντήσουν για τις δικές τους σχέσεις με τις offshore», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου