Τον κίνδυνο κατάρρευσης των κυβερνητικών συνασπισμών σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ αν δεν γίνουν οι σωστοί χειρισμοί υπογραμμίζει εκτενές άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης για τη διαμάχη των δύο χωρών για το ονοματολογικό.
«Για πάνω από δύο δεκαετίες η χώρα των μόλις δύο εκατομμυρίων κατοίκων ερίζει με το νότιο γείτονά της, την Ελλάδα για το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία στην ονομασία της. Το θέμα... επανήλθε τώρα στο προσκήνιο καθώς η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πιέζει σοβαρά για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ελπίζοντας να βγάλει τη βαλκανική χώρα από τη φτώχεια και την απομόνωση», γράφει η αμερικανική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα έχει μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στους δύο οργανισμούς θεωρώντας ότι το όνομα κρύβει αλυτρωτικές βλέψεις για την ελληνική επαρχία της Μακεδονίας.
«Η λύση μπορεί να είναι πιο κοντά απ’ ό,τι εδώ και δεκαετίες», αναφέρει ο αρθρογράφος Μαρκ Σαντόρα, επισημαίνοντας:
«Ωστόσο, πρόκειται για μια ευαίσθητη στιγμή. Και μόνον η αναφορά ενός πιθανού συμβιβασμού πυροδότησε διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Αν δεν γίνουν οι σωστοί χειρισμοί, το θέμα μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση των εύθραυστων κυβερνητικών συνασπισμών και στις δύο χώρες.
Όσοι θέλουν τη λύση φοβούνται ότι εξωγενείς παράγοντες που δεν θέλουν επέκταση του ΝΑΤΟ, δηλαδή η Ρωσία, υποδαυλίζουν τις αντιδράσεις στο συμβιβασμό. Η Ρωσία προειδοποίησε πρόσφατα την ΠΓΔΜ ότι η ένταξή της στο ΝΑΤΟ “μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις”. Αλλά και χωρίς εξωγενείς επιρροές το θέμα του ονόματος προκαλεί εδώ και καιρό οργή και μνησικακία στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ καθώς αγγίζει θέματα ταυτότητας, ιστορίας και πολιτισμού.»
Οι Νew York Times επιχειρούν μια ιστορική αναδρομή από τον 4ο π.Χ. αι. και την ίδρυση της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους, την ίδρυση της Γιουγκοσλαβίας, τον εμφύλιο στην Ελλάδα. Γράφουν δε ότι τα Σκόπια άλλαξαν το σύνταγμα, τη σημαία με το αστέρι της Βεργίνας και το όνομά τους σε ΠΓΔΜ για να κατευνάσουν τις ελληνικές ανησυχίες, οι οποίες όμως παραμένουν.
Κι υπογραμμίζουν ότι
«μια λύση θα ήταν καλό νέο για την Ευρωπαϊκή Ένωση που ιδρύθηκε εν μέρει για να ξεπεραστούν οι εθνοκεντρικές πολιτικές, αλλά μια αποτυχία θα δημιουργούσε άλλη μια υποφώσκουσα πηγή εντάσεων στα Βαλκάνια.»
Πηγή: | iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου