Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Τρεις βραδυφλεγείς βόμβες με εκλογικό «ορίζοντα»

tsipras--4

Τρεις βραδυφλεγείς βόμβες που επηρεάζουν καταλυτικά το πολιτικό σκηνικό και έχουν ήδη «ενεργοποιηθεί» –η υπόθεση Νοvartis, το Σκοπιανό και η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος– θα ρίξουν βαριά τη σκιά τους στις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.


Η υπόθεση της Novartis ήρθε στην επιφάνεια ενώ το Μέγαρο Μαξίμου τελούσε υπό ισχυρή πίεση λόγω των αντιδράσεων για τις...
διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, την περασμένη Κυριακή. Ομως, αντί να αλλάξει την ατζέντα προς όφελος της κυβέρνησης λειτουργεί επί του παρόντος μάλλον υπονομευτικά: Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι η δικογραφία που εμπλέκει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς βασίζεται αποκλειστικά σε καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, που όμως δεν έχουν προσκομίσει συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία. Με δεδομένο, βεβαίως, ότι από την περασμένη Δευτέρα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για «κολοσσιαίο σκάνδαλο», η επιλογή της σύστασης προανακριτικής επιτροπής ήταν για τον κ. Τσίπρα μονόδρομος.
Ομως, πλέον το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με μια εξαιρετικά ασθενή επί του παρόντος δικογραφία και με ιδιαίτερα προβεβλημένα πρόσωπα της εσωτερικής σκηνής, από τον κ. Αντ. Σαμαρά και τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, μέχρι τους κ. Δημ. Αβραμόπουλο, Αδ. Γεωργιάδη και Ανδρ. Λοβέρδο, που μάλιστα θα έχουν την πλήρη στήριξη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, η υπόθεση της Novartis εκ των πραγμάτων προσλαμβάνει τη μορφή σύγκρουσης που μπορεί να έχει μόνον καθαρούς νικητές και ηττημένους με την κυβέρνηση να εκκινεί από μάλλον δυσχερή θέση. Και με δεδομένο ότι ακόμη και εάν υπήρχαν αδικήματα με εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα αυτά έχουν παραγραφεί, είναι κυρίαρχη η αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας ενδεχομένως επιλέγει έναν δρόμο που θα του επιτρέψει να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες με την υπόθεση «ανοικτή» ώστε να αιωρούνται σκιές πάνω από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Επίσης, στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά για το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε στο εσωτερικό μέτωπο ούτε στη διπλωματική σκακιέρα. To συλλαλητήριο στην Αθήνα, παρά την εμφανή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να το υποβαθμίσει, αποτέλεσε ισχυρό μήνυμα κατά των κυβερνητικών επιλογών με τις οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, διαφωνεί και ένα τμήμα της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που έχει καλλιεργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, τα Σκόπια έχουν διατυπώσει θέσεις που είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από την Αθήνα. Συγκεκριμένα, τα μηνύματα περί «μακεδονικής» ταυτότητας και μη μεταβολής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ εάν δεν αποτελούν διπλωματικούς ελιγμούς, οδηγούν ή σε ναυάγιο τη διαπραγμάτευση ή σε μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε πλήρη απομόνωση τον ΣΥΡΙΖΑ όταν θα έλθει η ώρα της κύρωσης από τη Βουλή.
Τέλος, μετέωρο παραμένει και το αφήγημα του κ. Τσίπρα για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, παρά το γεγονός ότι για το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξαν δύο «καλές» ειδήσεις την εβδομάδα που πέρασε: Η πρώτη ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία και μάλιστα με τους Σοσιαλδημοκράτες να αναλαμβάνουν το υπουργείο Οικονομικών. Και η δεύτερη, η επιτυχής –αλλά ακριβή– έκδοση του επταετούς ομολόγου. Ομως, από όλες τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που εμπλέκονται με το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και από παραδοχές κυβερνητικών προκύπτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και θα δεσμευθεί για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία. Επίσης, η αποφυγή της προληπτικής γραμμής πίστωσης δεν θα είναι εύκολα υλοποιήσιμος στόχος, όπως κατέδειξε η πρόσφατη αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές. Τέλος, ακόμη ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο από την κυβέρνηση να ζητηθεί η επίσπευση μέτρων όπως η μείωση του αφορολόγητου.
Υπό τα ανωτέρω δεδομένα και παρά τη διακηρυγμένη θέση του κ. Τσίπρα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με την ολοκλήρωση της τετραετίας, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες, είτε μέχρι τον Ιούνιο ή το προσεχές φθινόπωρο.
ΦΩΤΟ: Ο πρωθυπουργός με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Το αφήγημα του κ. Τσίπρα για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο παραμένει μετέωρο, καθώς η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου