Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Πού να βρίσκονται, άραγε, οι προστάτες των Θεσμών;

Αποτέλεσμα εικόνας για Ένωση Δικαστών και ΕισαγγελέωνΤα όσα συνέβησαν χτες στην Βουλή άφησαν ασυγκίνητους διάφορους θεσμικούς παράγοντες. 
Δεν τους ενόχλησαν οι καταθέσεις των τριών κουκουλοφόρων μαρτύρων, οι κραυγαλέες παρατυπίες στην διαδικασία, οι δέκα κάλπες που έστησαν οι Καρανίκες πριν καν αποφανθεί κάποια προανακριτική. 
Τα βρήκαν όλα φυσιολογικά και γι αυτό και δεν έκαναν κάποια δήλωση.
Τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύεται ένας διορατικός πολιτικός…


Τα όσα συνέβησαν με την Novartis θα αφήσουν βαριά την σκιά τους στο πολιτικό σύστημα στα επόμενα χρόνια. Δεν έχει ξανασυμβεί να σέρνονται στην λάσπη δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ ακόμη πολιτικοί με κατηγορίες του τύπου «κάπου άκουσα», «υποθέτω ότι χρηματίστηκε», «υποψιάζομαι ότι»…
Η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή. Δεν την ένοιαζε να ρίξει φως σε ένα σκάνδαλο γιγαντιαίων διαστάσεων, αλλά να ρίξει λάσπη στους πολιτικούς της αντιπάλους. 
Για να οδηγήσεις, όμως, στα Δικαστήρια τον Σαμαρά, τον Πικραμένο, τον Βενιζέλο, χρειάζεσαι αποδείξεις. Αν είχαν αποδείξεις, η αντιπολίτευση θα είχε συμπεριφερθεί, όπως πάντα, με τρόπο υπεύθυνο. Σε θέματα διαφάνειας δεν χωράνε κομματικές γραμμές.
Αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με αυτό. Τα έχουμε δει όλα! Έχουμε δει καταθέσεις των μαρτύρων να προαναγγέλλονται από… εφημερίδες! 
Έχουμε δει υπουργούς της κυβέρνησης να επισκέπτονται τον Άρειο Πάγο. Άλλους υπουργούς να ομολογούν δημόσια γνώση της δικογραφίας. Έχουμε δει πράγματα που ελπίζουμε να μην τα δούμε άλλη φορά στο μέλλον.
Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. 
Το πρόβλημα δεν είναι η διενέργεια έρευνας για κάποιον για τον οποίον υπάρχουν ενδείξεις ενοχής. 
Το πρόβλημα είναι να σέρνεις στο γραφείο σου μάρτυρα την Κυριακή του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία και από την κατάθεσή του να βάζεις φαρδιά πλατιά το όνομα ενός πρωθυπουργού σε μία δικογραφία που στέλνεις την επομένη στην Βουλή. 
Πρόβλημα είναι να έχεις κουκουλοφόρους μάρτυρες χωρίς να έχει υπογράψει το σχετικό έγγραφο ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός. Πρόβλημα είναι όλο αυτό το βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας.
Μπορούμε να καταλάβουμε τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Τους έχουν πείσει ότι αυτή είναι μία ακόμη μάχη για τον σοσιαλισμό. Όπως το τρίτο μνημόνιο, οι πλειστηριασμοί, οι μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Το επόμενο βήμα είναι δίκες όπως εκείνες που έκανε ο Στάλιν στην Μόσχα και έμειναν στην Ιστορία. Σιγά! Δεν θα εφεύρουν δα και τον τροχό. 

Εκείνους που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι τους θεσμικούς παράγοντες. 
Δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς προασπίζονται. Ποιος είναι ο ρόλος τους. Να κόβουν κορδέλες; 
Μόνο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σηκώνει το γάντι. Χτες χαρακτήρισε θεσμικά ανεπίτρεπτη και νομικά εσφαλμένη την παρέμβαση της κυρίας Θάνου περί έλλειψης αρμοδιότητας του Εφετείου Αθηνών να αναθέσει την υπόθεση Novartis σε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή. 

Άλλος; Μόνο ο κ. Βενιζέλος, για παράδειγμα, βλέπει τον κίνδυνο να διολισθήσουμε σε καταστάσεις τύπου Πολωνίας; 
Μόνο η αντιπολίτευση βλέπει ότι δημιουργούνται θέματα για την ίδια την Δημοκρατία; 
Άλλος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου