Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Το τέλος μιας κακοσχεδιασμένης στρατηγικής

Φωτογραφία του χρήστη Ioannis Horozoglou.
Το πρώτο μάθημα που διδάσκεται το ελληνόπουλο όταν πηγαίνει σχολείο είναι η ξενοφοβία. 
Πέρσες, Ρωμαίοι και Οθωμανοί θέλουν να καταστρέψουν τον πολιτισμό μας. Ρώσοι, Γάλλοι και Άγγλοι μετά το 1821 φτιάχνουν κόμματα για να μην μας αφήσουν να μονοιάσουμε. 
Οι Σοφοί της Σιών θέλουν να καταστρέψουν κάθε τι το ελληνικό. 
Οι σύμμαχοι μας εγκαταλείπουν και έρχεται η καταστροφή του ’23. 
Ο Κίσινγκερ βγάζει ομιλία ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να πληγεί στις πολιτισμικές του ρίζες επειδή είναι δυσκολοκυβέρνητος. Μαζί με το τροπάριο που ο Έλληνας μαθαίνει μαζί με το Πιστεύω. «Αν το θέλουν οι Αμερικάνοι θα γίνει»...


Τώρα πως γίνεται οι Έλληνες να είναι δυσκολοκυβέρνητοι αλλά ταυτόχρονα  οι Αμερικάνοι να κάνουν ότι θέλουν είναι από τα μυστήρια, που δεν μπορεί να λύσει ούτε ταξιτζής σε διαδρομή πήγαινε έλα στο αεροδρόμιο. Όπως και γιατί οι Αμερικάνοι ενώ θέλουν οπωσδήποτε να δοθεί λύση στο όνομα της ΠΓΔΜ ούτε δόθηκε, ούτε μοιάζει ότι πρόκειται να δοθεί.
Τα «έλα μωρέ θα γίνει. Αφού το έχουν αποφασίσει οι Αμερικάνοι» που έπαιξε δυνατά στην αρχή του Σκοπιανού σήμερα βολικά έχει ξεχαστεί. Επειδή όσο και αν μας βολεύει κανένας Αμερικάνος και καμία Μέρκελ δεν θα πάρουν την απόφαση για λογαριασμό μας. Η απόφαση θα είναι καταδική μας. Όπως και οι επιπτώσεις της. Και κανένα κόμμα δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί επικαλούμενο ξένες επεμβάσεις.
Η Αμερικάνικη διπλωματία που την εποχή του Τραμπ δεν διακρίνεται από λεπτότητα αν ενδιαφερόταν για την μετονομασία της ΠΓΔΜ θα το είχε κάνει σαφές. Στην μετονομασία της ΠΓΔΜ η Ρωσία και η Γερμανία σχεδόν αγνοούν το θέμα. Τα διεθνή Μέσα ελάχιστα το καλύπτουν και όταν το κάνουν παρουσιάζεται σαν διαφορά ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια. 
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε πει ότι χωρίς επίλυση του θέματος της ονομασίας η ΠΓΔΜ δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να διακρίνεται κάποια πίεση στην Ελλάδα να δεχθεί άμεση λύση. 
Για ποιον λοιπόν λόγο το θέμα της μετονομασίας που αφορά κυρίως την ΠΓΔΜ προέκυψε με τέτοια ένταση στην Ελλάδα; 
Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ πρόβαλε το θέμα σαν εθνικό από την αρχή το αντιμετώπισε σαν μέσον αντιπολίτευσης για να κάνει ζημιά στην ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας πίστεψε ότι με το Σκοπιανό θα διαιρέσει την ΝΔ, θα δημιουργήσει ένα δεξιό μέτωπο με κέντρο τον Βορρά και αδιαφορώντας για τον Καμμένο. 
Υπολόγισε στους ψήφους του Ποτάμιου και στην προσπάθεια να δείξει ευρωπαϊκό προφίλ που οι ψηφοφορίες δεν θα επηρεάζονται από αντιπολιτευτικές τάσεις. 
Το πέτυχε με το Ποτάμι αλλά δεν το κατάφερε με την ΝΔ που οι πρώην αρχηγοί έδειξαν ενωμένοι και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη «δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» έφερε κοντά την δεξιά πλευρά του κόμματος.
Έχοντας εκθέσει τον Καμμένο, προκαλέσει δασκαλίστικες επιπλήξεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στους βουλευτές των ΑΝΕΛ για την θέση τους στο Σκοπιανό και γνωρίζοντας ότι 62% των ψηφοφόρων του δεν θέλει το «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ, ο Τσίπρας ψάχνεται για συμμαχίες. 
Μία θα βρει εύκολα σε ένα κομμάτι του Ποταμιού. 
Στο βρώμικο, κατά Νίκο Φίλη, όμως ΠΑΣΟΚ, που ο ΣΥΡΙΖΑ το θέλει σαν δεκανίκι η συνεργασία θα είναι δύσκολη. Για τον Αλέξη Τσίπρα το Σκοπιανό είναι ανηφόρα και αρχίζει να την ανεβαίνει τώρα.  


Του Αντώνη Πανούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου