Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Η άτυπη προεκλογική περίοδος προκαλεί «εκνευρισμό» στους ΑΝΕΛ και φέρνει νευρική κρίση στο Μαξίμου

Κυβερνητική ρήξη ή ένα ακόμα επεισόδιο για ενδοκυβερνητική κατανάλωση και αποσυμπίεση; 
Αυτό είναι το ερώτημα που ψάχνει απάντηση μετά το ξέσπασμα του Δημήτρη Καμμένου εναντίον των «53» του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ένα επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας και δεν έτυχε, όπως θα έπρεπε, της απαιτούμενης προσοχής.
«Θα πρέπει να σεβαστείτε εμένα και τους ΑΝΕΛ. Όλα έχουν ένα όριο και μιλώ επί προσωπικού και δεν περιμένω να με χειροκροτήσετε»...

τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.
Αφορμή για την λεκτική «επίθεση» του κ. Καμμένου ήταν η υπόθεση με την εκλογή μουφτή στη Θράκη, με τον Δημήτρη Καμμένο να μην αφήνει αναπάντητο ούτε το σχόλιο της κυρίας Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία τον αποκάλεσε «μη σοβαρό»: «Αν δεν είμαι εγώ σοβαρός θα πρέπει να σεβαστείτε την θετική μου ψήφο που είναι σοβαρή». 
Ο κ.Καμμένος δεν έμεινε εκεί, αντιθέτως έδωσε σαφή ιδεολογικό περίβλημα στην κόντρα του με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ουσιαστικά «πρόβα» για τα όσα πιθανότατα ακολουθήσουν μέχρι και την ημέρα των εκλογών από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.


«Δυσαρεστήθηκα από την δήλωση των "53" που λένε ότι η υποχρεωτική και οδυνηρή συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δεν θα αποτελέσει άλλοθι για κρίσιμα ζητήματα» είπε ο κ. Καμμένος για να προσθέσει: «Είναι οδυνηρό που έχουμε πάρει όλοι το πολιτικό βάρος; Για ποιους είναι οδυνηρό; Για τους 53 του ΣΥΡΙΖΑ ή για τους 153 ή για τους 9 βουλευτές των ΑΝΕΛ. Για εμάς είναι οδυνηρό».
Ο Δημήτρης Καμμένος ξεκαθάρισε επίσης ότι εμμένει στην διαφωνία του για την Θράκη και την εκλογή μουφτή στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα πρέπει να προσέξουν τους ΑΝΕΛ και να σεβαστούν τις πολιτικές και ιδεολογικές τους απόψεις: «Θα σας διαβάσω την κατήχηση που έκανε ο Erdogan σε σχολείο στην Θράκη. Εκεί είπε για μια σημαία, μια πατρίδα και ένα κράτος. Τους είπε ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις και διαφορές. Πως είναι αδέλφια και πως όλοι είναι Τουρκία. Αυτά είπε ο Erdogan και θέλετε εγώ να ψηφίσω για την εκλογή του μουφτή»;

Μόλις έγινε γνωστή η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, οι περισσότεροι έσπευσαν να την εντάξουν σε μία επιχείρηση καταγραφής στίγματος εκ μέρους του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, με στόχο τον απογαλακτισμό του από τον ΣΥΡΙΖΑ . Αλλά... μέχρι εκεί. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που γίνεται ένα παρόμοιο σκηνικό.

Μπορεί να είναι και έτσι. Άλλωστε αυτή την στιγμή δε δικαιούται κανείς να μιλά για πρόθεση εκ μέρους των ΑΝΕΛ να «ρίξουν» την κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως συνετό θα είναι να είμαστε όλοι πιο επιφυλακτικοί με την στάση που αναμένεται να κρατήσει ο κυβερνητικός εταίρους από εδώ και στο εξής, μια και είναι φανερό ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου «πιέζεται» σε δημοσκοπικό επίπεδο.
Τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ευνοϊκά για τον κ.Καμμένο, λίγες μέρες πριν αρχίσει η νέα χρονιά, η οποία πιθανότατα θα είναι εκλογική.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν τους ΑΝΕΛ εκτός Βουλής, με σημαντικές διαρροές μάλιστα προς την ΝΔ. 

Ακόμα και η έρευνα της kapa research που έδειξε τη ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην κατώτερη τιμή της (4,8%), το κόμμα του Πάνου Καμμένου το μετράει στο 2,4%. Είναι προφανές λοιπόν ότι όσο το κλίμα θα βαραίνει στην πολιτική σκηνή και η χώρα θα εισέρχεται σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο με την είσοδο του νέου χρόνου, τόσο ο Πάνος Καμμένος θα επιχειρεί να κάνει την παρουσία του πιο έντονη. Αιχμή του δόρατος για τον υπουργό Άμυνας τα εθνικά θέματα.
Όποιος θεωρεί ότι ο κ. Καμμένος σκέφτεται να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, προφανώς και βγάζει γρήγορα συμπεράσματα. 
Όμως υπάρχουν δύο παράμετροι που ουδείς δικαιούται να αγνοήσει
Από την μία όσο η ημέρα των εκλογών θα πλησιάζει τόσο η ανάγκη για αποστολή καθαρού μηνύματος εκ μέρους των ΑΝΕΛ θα μεγαλώνει και από την άλλη οι υπαρκτές διαφορές των δύο εταίρων θα μεγεθύνονται εξαιτίας του εκλογικού άγχους. 
Με άλλα λόγια το 2018 θα είναι μία χρονιά, κατά την οποία δε θα πλήξει κανείς.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου