Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Επαιξε στα Σκόπια το «απαγορευμένο» βίντεο Γκλιγκόροφ που λέει ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι

Επαιξε στα Σκόπια το «απαγορευμένο» βίντεο Γκλιγκόροφ που λέει ότι οι Σκοπιανοί είναι ΣλάβοιΤο δημοσίευσε σκοπιανή εφημερίδα, ενώ αποτελεί δήλωση ταμπού - Εξηγεί δημόσια πως οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες και τον Μέγα Αλέξανδρο

Ένα βίντεο που η προβολή του θεωρούνταν... ταμπού έως πρότινος στα Σκόπια, δημοσιοποίησε η εφημερίδα Βέτσερ προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. 
Πρόκειται για τη δήλωση του Κίρο Γκλιγκόροφ -πρώτου προέδρου της χώρας- το 1992 προς τα ΜΜΕ που εξηγεί δημόσια πως οι Σκοπιανοί, είναι... Σλάβοι και δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες και τον Μέγα Αλέξανδρο...

«Σε μια εποχή που αγωνιζόμαστε, ακόμη και στον 21ο αιώνα, υπέρ η κατά της "μακεδονικής" ταυτότητας, είναι σημαντικό να δείτε τη δήλωση του πρώτου προέδρου μας Κίρο Γκλιγκόροφ, που την έκανε στις 6 Μαρτίου του 1992, στην οποία εξηγεί ποιοι είμαστε και τι είμαστε» αναφέρει η εφημερίδα συνεχίζοντας: «Τρία χρόνια αργότερα, η χώρα μας άλλαξε  την εθνική της σημαία με ένα νεοσύστατο σχέδιο από τον Μιροσλάβ Γκάρτσεφ, καθώς και το όνομα του κράτους   μας σε ΦΥΡΟΜ (στο κείμενο ФИРОМ)».


Η προβολή της επίμαχης δήλωσης Γκλιγκόροφ, απάντηση σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, ήταν απαγορευμένη και υπό... διωγμό επί κυβερνήσεων Γκρούεφσκι, αφού κατέρριπτε το κατασκευασμένο ιδεολόγημα περί καταγωγής των Σκοπιανών από τους αρχαίους Μακεδόνες. Στο πλαίσιο αυτό, συντονισμένα και μεθοδικά είχαν επιχειρήσει στο παρελθόν να παρουσιάσουν ως γραφικό τον Γκλιγκόροφ, ακόμη και ως... προδότη, προκειμένου να τον απαξιώσουν στην κοινή γνώμη της χώρας. 

Το ρεπορτάζ της Βέτσερ εντάσσεται προφανώς στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης Ζαεφ, να αποδομήσει πλήρως την κληρονομιά του Γκρούεφσκι, στο δρόμο προς έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.

«Η Ελλάδα χρησιμοποιεί συχνά αυτή τη δήλωση του Γκλιγκόροφ για τις ανάγκες των απόψεων της στο αίτημά της για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κράτους μας, ενώ σε εμάς αυτή η δήλωση δεν έτυχε σχεδόν καμίας δημοσίευσης εδώ και 25 χρόνια. Ας την δούμε και να την ακούσουμε τώρα» καταλήγει το δημοσίευμα της Βέτσερ, προκαλώντας αντιδράσεις από εθνικιστικούς κύκλους των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου