Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Kyle Bass: Ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί να πετύχει καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα

Η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να ανακάμψει πολύ πιο γρήγορα και να δει θετικές εξελίξεις μέσα στα επόμενα χρόνια. Υπό την προϋπόθεση ότι ο αντικαταστάτης του Αλέξη Τσίπρα θα είναι ένας πιο κεντρώος ηγέτης, ο οποίος θα προωθήσει φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις.
Αυτό εκτιμά ο Kyle Bass, διάσημος διαχειριστής κεφαλαίων, ιδρυτής...

της Hayman Capital, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Liberal, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείξει ότι θα εφαρμόσει αναπτυξιακές πολιτικές, θα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες για μία καλύτερη συμφωνία για τη χώρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να εφαρμόσει τις επιπρόσθετες απαιτήσεις των πιστωτών και γι' αυτό θα αναγκαστεί να κηρύξει πρόωρες εκλογές μέσα στο 2018.
Ο Kyle Bass παράλληλα σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το πλεόνασμα για να ευχαριστήσει βραχυπρόθεσμα τους ψηφοφόρους και όχι για την προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών που θα έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα. 
Γι' αυτόν αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται μία πιο κεντρώα ηγεσία που αφενός να κάνει μεταρρυθμίσεις και αφετέρου να καταλαβαίνει τι χρειάζεται για να εφαρμόσει αναπτυξιακές πολιτικές που δεν είναι απλώς «κινήσεις ελεημοσύνης».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων εκφράζει την πεποίθηση ότι μόλις προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, η χρηματιστηριακή αγορά θα εκτοξευθεί, διότι στην... αναμονή βρίσκεται ένας ηγέτης που μπορεί να κλείσει μία καλύτερη συμφωνία με τους πιστωτές για την Ελλάδα και να τρέξει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και ισχύ την ανάκαμψη.
Ο κ. Bass προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον σε αυτόν τον κύκλο, καθώς από τα stress tests της ΕΚΤ θα προκύψουν μικρές κεφαλαιακές ανάγκες για μία μόνο τράπεζα, οι οποίες θα καλυφθούν πολύ εύκολα. Αυτά, βέβαια, αν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις δανείων.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μαριόλη 

Σε πρόσφατο άρθρο σας υποστηρίξατε ότι το ΔΝΤ πρέπει να σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα, όμως την ίδια ώρα υποστηρίζετε την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στη χώρα. Πιστεύετε ότι αυτά τα δύο σχετίζονται; Ότι θα ήταν πιθανό οι πιστωτές να δεχθούν να χαλαρώσουν οι στόχοι αν υπάρχει μία κυβέρνηση φιλική στις επιχειρήσεις και οικονομικά ελεύθερη; 
Πρωτίστως θα ήθελα να σημειώσω κάτι. Οι στόχοι για τα πλεονάσματα, νομίζω ότι και το ΔΝΤ θα συμφωνούσε, είναι υφεσιακοί στόχοι, που σημαίνει ότι η λιτότητα που επιβλήθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις είναι στην ουσία αντίθετη προς την ανάπτυξη. Δεν μπορείς να αναπτυχθείς αν είσαι αναγκασμένος να διατηρείς πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Συνεπώς, μία ικανή κυβέρνηση, μία κυβέρνηση την οποία πιστεύει το ΔΝΤ και με την οποία έχει καλές σχέσεις, θα μπορούσε να ζητήσει από το ΔΝΤ το εξής: Να χαλαρώσει ο στόχος κατά 100 με 150 μονάδες βάσης (ήτοι 1%-1,5%) αν τα χρήματα αυτά δαπανηθούν σε αναπτυξιακές πολιτικές, και δεν δοθούν απλώς ως ένα έκτακτο δώρο στον ελληνικό λαό κάτι που πιστεύω δεν βοηθά σε τίποτα το ΑΕΠ ή την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Το ΔΝΤ θα ήταν πιο διαλλακτικό σε αυτή τη συζήτηση.
...και ο κ. Τσίπρας θέλει να το μοιράζει σαν δώρο και φέτος...
Το γνωρίζω. Οι κυβερνήσεις που στηρίζονται στον λαϊκισμό αρέσκονται σε τέτοιες ενέργειες. Αν όμως είσαι μία αξιόπιστη κυβέρνηση και θέλεις πραγματικά να σπείρεις τους καρπούς για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, τότε ισχύει το παλιό γνωμικό: θέλεις να δώσεις σε έναν πεινασμένο ένα ψάρι ή προτιμάς να τον μάθεις να ψαρεύει; Έτσι, λοιπόν, πιστεύω πως αν διαθέσεις τα χρήματα σε μακροπρόθεσμα αναπτυξιακές πολιτικές και επενδύσεις, το ΔΝΤ θα είναι συζητήσιμο. Αν, αντιθέτως, ζητήσεις από το ΔΝΤ να μειώσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα για να μπορείς μετά να δώσεις τα χρήματα αυτά σαν ελεημοσύνη στον ελληνικό λαό, δεν νομίζω ότι θα έχει αποτέλεσμα.
Όμως οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θεωρούνται πολύ αξιόπιστες. Τότε γιατί το ΔΝΤ να δεχθεί τη μείωση των στόχων; Μόνο και μόνο γιατί θα το ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης;
Ξέρετε κάτι, θα ήθελα πολύ να κρατήσω ουδέτερη στάση στο θέμα της κυβέρνησης, όμως είπα την άποψή μου, ότι ο κ. Τσίπρας στήριξε την καμπάνια του σε μία πλατφόρμα λαϊκισμού και συνεπώς εκτιμώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόσει τις επιπρόσθετες απαιτήσεις, διότι είναι αντίθετες στην πλατφόρμα του.
Έτσι πιστεύω ότι αν υπάρξει μία πιο κεντρώα ηγεσία που μπορεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις αλλά παράλληλα να καταλαβαίνει τι χρειάζεται για να εφαρμόσει αναπτυξιακές πολιτικές που δεν είναι απλώς «κινήσεις ελεημοσύνης», αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αλλά και του ΔΝΤ και των υπόλοιπων θεσμών που έχουν δανείσει την Ελλάδα. Αν διαβάσατε το πρόσφατο άρθρο μου, αναφέρω ότι ο ελληνικός λαός έχει περάσει μία μεγάλη ύφεση τα τελευταία οκτώ χρόνια. Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα είναι τρομερό, όμως αν θέλετε να ασχοληθείτε με το πως θα επαναφέρετε την Ελλάδα με το σωστό τρόπο, νομίζω ότι αυτές είναι οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν. Μου κάνατε μία πολύ καλή ερώτηση γιατί αφορά ακριβώς αυτό για το οποίο πρέπει να γίνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας: το πως θα ενισχυθεί η ανάπτυξη.
Άρα, λέτε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης δείξει ότι θα ασχοληθεί με αναπτυξιακές πολιτικές θα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες για μία καλύτερη συμφωνία... 
Αναμφίβολα, ναι.
Πρόσφατα προβλέψατε ότι θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία και πολλοί θα συμφωνήσουν μαζί σας, αν λάβουμε υπόψη τις δημοσκοπήσεις. Όμως, γιατί πιστεύετε ότι αυτό θα γίνει πριν το 2019;
Αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι όπως γνωρίζετε υπάρχουν συγκεκριμένα ορόσημα που πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαφόρων προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει η χώρα, έτσι ώστε αυτά να συνεχιστούν. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις αυτές είναι μεταρρυθμίσεις που δύσκολα θα εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση και πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει να νομοθετήσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ε.Ε. Κατά συνέπεια, η άποψή μας είναι ότι κάποια στιγμή η κυβέρνηση θα καταλήξει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές γιατί προτιμούν κάποιος άλλος να εφαρμόσει αυτά τα δύσκολα ορόσημα και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. Βέβαια, αυτή είναι μόνο μία εικασία, δεν γνωρίζω τι θα συμβεί. Πιστεύω όμως ότι θα δούμε πρόωρες εκλογές κάποια στιγμή μέσα στο 2018. Υπάρχει και κάτι άλλο. Ποια ήταν η τελευταία φορά που ένας Έλληνας πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τετραετία; Αυτό εκτιμώ ότι θα γίνει και τώρα, δεν θα ολοκληρωθεί η τετραετία.
Έχετε πει μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καλή για τις αγορές, ισχύει αυτό;
Σας διαβεβαιώνω ότι από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα απογειωθεί εντελώς.
 Αυτό απλώς το μαντεύετε ή είναι το κλίμα που εισπράττετε και από άλλους επενδυτές;
Όχι, είμαι αρκετά σίγουρος γι' αυτό. Οποιοσδήποτε με τον οποίο μιλάω - και γνωρίζω πολύ κόσμο στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα - πιστεύει το ίδιο. Νομίζω ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει πολύ θετικό οικονομικό αντίκτυπο.
Ας μιλήσουμε για τις ελληνικές τράπεζες. Έχετε δηλώσει ότι διαπραγματεύονται στο ένα τρίτο της λογιστικής αξίας και η κεφαλαιοποίησή τους ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το χαμηλότερο στον κόσμο. Θα μπορούσε, λοιπόν, κάποιος να πει ότι είναι οι πιο ελκυστικές μετοχές στον κόσμο, αφού είναι φθηνές και δεν φοβάστε το αύριο στην Ελλάδα;
Το νόμισμα έχει δύο πλευρές. Είναι όντως οι πιο φθηνές στον κόσμο, αλλά είναι τόσο φθηνές διότι έχουν προβλήματα με τους ισολογισμούς τους. Συνεπώς, ναι, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι οι πιο φθηνές στον κόσμο, αλλά αν δείτε, η συνολική τους κεφαλαιοποίηση σήμερα είναι 8-9 δισ. ευρώ και διαθέτουν 31 δισ. ευρώ λογιστική αξία και αν δείτε την κεφαλαιοποίηση ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι οι πιο φθηνές στον κόσμο. Όμως υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό: το 45% του συνολικού τους δανειακού χαρτοφυλακίου είναι μη εξυπηρετούμενο.

Στην Hayman πιστεύουμε ότι τα επίπεδα προβλέψεων έναντι των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) είναι επαρκή, ότι τα λειτουργικά προ προβλέψεων κέρδη τους συνεχίζουν να ενισχύονται και είναι επίσης θετικό ότι θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μέσα στο Νοέμβριο. Πιστεύουμε, επίσης, ότι για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία θα πρέπει οι τράπεζες να δίνουν δάνεια.  Και για να δίνουν οι τράπεζες δάνεια θα πρέπει επιτέλους να ξεφορτωθούν τα NPEs από τους ισολογισμούς τους. Να αφήσετε τις τράπεζες να αναπτυχθούν και να ξεφορτωθούν τις «κακές» τράπεζες. Πιστεύουμε ότι αυτό θα αρχίσει να γίνεται από αυτό το μήνα. Και μόλις ξεκινήσει τότε να περιμένετε πολύ θετικές εξελίξεις τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στις ελληνικές τράπεζες.
Άρα, θα δούμε και περισσότερες πωλήσεις δανείων σε αυτή τη διαδικασία;
Ναι. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του SSM είναι ότι θα καθοριστεί ένα επίπεδο προβλέψεων και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές θα θέσουν ορόσημα τα οποία θα πρέπει να πετύχουν οι τράπεζες σε ότι αφορά τη μείωση των NPEs. Συνεπώς όσο περνάει ο χρόνος θα δούμε όλο και περισσότερες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και αυτό θα είναι κάτι πολύ θετικό. Ας δούμε, για παράδειγμα, μία από αυτές τις πωλήσεις. Η Τρ. Πειραιώς πρόκειται να πουλήσει επιχειρηματικά δάνεια 1,5 δισ. ευρώ τα οποία καλύπτονται από 133 εμπορικά ακίνητα.

Όταν δείτε ποιοι έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν στη δημοπρασία είναι το «who is who» των παγκόσμιων επενδυτών που αγοράζουν προβληματικά στοιχεία. Η λίστα είναι μεγάλη και με πολύ διακεκριμένα μέλη. Η ελληνική αγορά εμπορικών ακινήτων έχει υποχωρήσει περίπου 55%-60% την τελευταία οκταετία. Τα οικιστικά ακίνητα έχουν πέσει 45% στο ίδιο διάστημα. Τα εμπορικά ακίνητα αρχίζουν να ανακάμπτουν. Εκτιμούμε ότι έχουν ήδη ανακάμψει σε ποσοστό 5%. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που τα NPEs θα εισέλθουν σε διαδικασία πώλησης και με την εμπλοκή εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης – ανθρώπων που είναι καλοί στη διαχείριση τέτοιων δανείων – κάτι που αρχίζει να γίνεται στην Ελλάδα, τότε οι τιμές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν και η οικονομική δραστηριότητα θα γίνει πιο προκυκλική.

Και πάλι, όμως, είναι η αρχή μίας πολύ μακριάς θετικής διαδικασίας και νομίζω θα πάρει χρόνο. Δε πρόκειται να λυθεί σε 1-2 χρόνια όμως πιστεύω ότι το θετικό momentum και η θετική φύση των όσων συμβαίνουν θα έχουν προκυκλικό αντίκτυπο για την Ελλάδα. Γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή εσείς και οι φίλοι που έχω στην Ελλάδα δεν αισθάνεστε την οικονομία να γυρίζει, θέλει χρόνο.
Αυτό ρωτάνε όλοι στην Ελλάδα. Πότε θα επιστρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα...
Σκεφτείτε το εξής: Τα τελευταία 8-9 χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολα για τον ελληνικό λαό. Ήταν μία από τις χειρότερες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, από οικονομικής άποψης, με συνολική μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 30%. Ήταν μία πλήρης Μεγάλη ύφεση για την Ελλάδα και συνεπώς θέλει χρόνο για να «γυρίσει». Όμως όλες οι ενδείξεις που βλέπω στην Ελλάδα γυρίζουν σε θετικό έδαφος και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά σε διάστημα 8 ετών.
Ναι, όμως λέτε ότι τα σημάδια αυτά πρέπει να συνοδεύονται από μία πολιτική αλλαγή;
Δεν λέω ότι πρέπει να γίνει έτσι. Όμως είμαι υποστηρικτής οποιουδήποτε είναι πιο κεντρώος και όχι ακροαριστερός ή ακροδεξιός. Πιστεύω χρειάζεται ένας κεντρώος στην Ελλάδα που θα είναι προσηλωμένος στο να κάνει το καλύτερο για τον ελληνικό λαό. Να κάνει έξυπνες κινήσεις και όχι να προσπαθεί να κάνει χάρες στους ψηφοφόρους για το επόμενο τρίμηνο, αλλά να κάνει πράγματα που θα είναι θετικά για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα. Ένας τέτοιος μεταρρυθμιστής έχει την υποστήριξή μου.
Άρα, για να επιστρέψουμε στις τράπεζες, δεν πιστεύετε ότι οδεύουμε σε τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση ή ακόμη χειρότερα σε bail-in;
Όχι. Δεν νομίζω ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν, δεν θέλω να πω ποτέ ξανά, αλλά όχι σε αυτόν τον κύκλο. Η εκτίμησή μας είναι ότι η αξιολόγηση του SSM θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των προβλέψεων σε ένα ποσοστό της τάξης του 55% επί των NPEs. Έχουμε, λοιπόν, διενεργήσει μία ανάλυση που βασικά λέει ότι αν οι τράπεζες κάνουν τελικά ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και πωλήσεις των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού, όπως έχουν δεσμευτεί ότι θα κάνουν, πριν το τέλος του έτους και τα νέα επίπεδα προβλέψεων καθοριστούν στο 55% των NPEs, τότε τρεις από τις τράπεζες δεν θα χρειαστούν κεφάλαια και μία τράπεζα θα χρειαστεί να αντλήσει λίγα κεφάλαια, περίπου 300 εκατ. ευρώ, κάτι που θα γίνει πολύ εύκολα. Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο δεν θα πιέσει καθόλου τις τράπεζες αλλά θα είναι και θετική για αυτές, αν δεν κάνω λάθος. Άρα, νομίζω ότι θα έχουμε απαιτήσεις για νέα επίπεδα προβλέψεων, εκτιμώ ότι οι τράπεζες θα έχουν επαρκείς προβλέψεις όταν επιτύχουν τους στόχους για τις πωλήσεις δανείων και τέλος πιστεύω ότι μία τράπεζα θα χρειαστεί να αντλήσει λίγα κεφάλαια και μετά όλα θα είναι πολύ καλά.
Μπορείτε να αναφέρετε ορισμένες πολιτικές που χρειάζεται να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση για να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές και όχι μόνο επενδυτές που ενδιαφέρονται για προβληματικά assets; 
Πρωτίστως χρειάζεται μία κυβέρνηση που να είναι αξιόπιστη. Μία κυβέρνηση που θα είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις και θα προωθεί την ανάπτυξη. Η Ελλάδα είναι ένα πανέμορφο ιστορικό μέρος και μία πανέμορφη γη. Και παρ' όλα αυτά, αν δείτε τις ελληνικές ακτές, ας πούμε τις ακτές γύρω από την Αθήνα, δεν μοιάζουν με την Ιταλία, ή την Κροατία και δεν μοιάζουν με αυτά τα πανέμορφα μέρη γιατί το καθεστώς για τις χρήσεις γης δεν έχει αλλάξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα πρέπει να μιμηθεί το παράδειγμα της Ιταλίας, δεν λέω της Ισπανίας γιατί είναι υπερβολικό. Υπάρχουν κάποια πράγματα διαρθρωτικά τα οποία μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση αντί να απολύσει και άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Ας αλλάξει το καθεστώς της χρήσης γης στις ακτές για να έρθουν διεθνείς κατασκευαστές.
Το άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ότι στην Ελλάδα συμβαίνουν ορισμένα πράγματα που δεν θα συνέβαιναν ποτέ σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή στις ΗΠΑ, όπως αυτό που διάβασα πρόσφατα, ότι μία συμμορία εισέβαλε στο γραφείο συμβολαιογράφου για να σταματήσει τις συμβολαιογραφικές πράξεις. Και όπως θα γνωρίζετε κι εσείς, είναι πλούσιοι Έλληνες αυτοί που προσλαμβάνουν τις συμμορίες αυτές για να εμποδίσουν τους πλειστηριασμούς. Αυτό είναι τρελό. Στις ΗΠΑ, αν κάποιος εισβάλει στο γραφείο του δικαστή ή στη δικαστική αίθουσα και προσπαθήσει να πηδήξει στην έδρα θα τον πυροβολήσουν. Υπάρχει ένας αστυνόμος σε κάθε δικαστική αίθουσα και θα πυροβολήσει όποιον πάει να πηδήξει στην έδρα.
Είναι τρελό ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα όταν μιλάμε για μία χώρα σαν την Ελλάδα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της νομισματικής ένωσης. Για να προσελκύσει η χώρα πραγματικά χρήματα πρέπει να δημιουργήσει ένα σύστημα που τηρεί το κράτος δικαίου, που εφαρμόζει τους νόμους, που δεν επιτρέπει τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας. Αυτά είναι βασικά πράγματα που μία αποτελεσματική ηγεσία στην Ελλάδα θα μπορούσε να αλλάξει. Και μετά θα πρέπει να σταματήσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά και η φοροδιαφυγή των πλούσιων Ελλήνων. Πιστεύω ότι οι πλούσιοι Έλληνες φοροδιαφεύγουν από χόμπι. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.
Συνεπώς, ένας αποτελεσματικός ηγέτης που θα εφαρμόσει αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα είναι πολύ θετικές για τον ελληνικό λαό, θα έχει την υποστήριξη των διεθνών επενδυτών και κεφάλαια από το εξωτερικό θα εισρεύσουν στην Ελλάδα αν υιοθετηθούν αυτές οι πολιτικές.
Ήμουν στην Ελλάδα πριν από 4-5 εβδομάδες όταν προσγειώθηκε στην Αθήνα η πρώτη απευθείας πτήση από το Πεκίνο. Άρα οι Κινέζοι έχουν στο εξής απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα. Αυτό είναι που η Ελλάδα κάνει καλά. Ο τουρισμός στον οποίο έχει πολύ καλές επιδόσεις. Θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει αυτά που κάνει καλά και να μεταρρυθμίσει όλα αυτά τα τρελά που συμβαίνουν και να έρθει στον ανεπτυγμένο κόσμο. Διότι η Ελλάδα είναι μία ανεπτυγμένη χώρα και μέλος της Ε.Ε. Ένας αποτελεσματικός ηγέτης μπορεί να τα αλλάξει αυτά. Με ρωτήσατε τι είναι αυτό που θα φέρει λεφτά στην Ελλάδα; Τέτοια πράγματα θα προσελκύσουν χρήματα.
Αν είστε τόσο αισιόδοξος για την Ελλάδα, τι είναι αυτό που θα αγοράζατε πρώτα; Κρατικά ομόλογα, τράπεζες, ακίνητα;
Αν ήταν δική μου η απόφαση θα αγόραζα απ' όλα. Γιατί είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας. Πιστεύω ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα τα πάει πολύ καλά στο εξής, η αγορά ακινήτων επιτέλους θα «γυρίσει» και θα τα πάει περίφημα στο εξής. 
Είστε αισιόδοξος για την ανάκαμψη ότι και να γίνει;
Κοιτάξτε πως έχει η κατάσταση: Πιστεύω ότι η ανάκαμψη θα έρθει από δω και πέρα αλλά πολύ αργά, άσχετα με ποια κυβέρνηση θα είναι στην εξουσία, διότι η Ελλάδα έχει υποστεί μία πολύ μεγάλη πτώση. Αλλά νομίζω ότι θα συμβεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα με μία αποτελεσματική ηγεσία και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις σε πολλές από τις πολιτικές που συζητήσαμε. Άρα, θα συμβεί είτε αργά είτε πολύ πιο δυνατά και πολύ πιο γρήγορα αν υπάρχει μία αποτελεσματική ηγεσία. Ακούστε, αν ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορούσε να κινηθεί πιο κοντά προς το κέντρο και να εφαρμόσει αυτού του είδους τις αναπτυξιακές πολιτικές, τότε θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός ηγέτης, όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο γι' αυτόν δεδομένης της ιδεολογικής πλατφόρμας στην οποία βασίζεται.

Who is who
Ο Kyle Bass είναι ιδρυτής, διοικητικό στέλεχος και επικεφαλής επενδύσεων της Hayman Capital Management LP.
Πριν την ίδρυση της Hayman Capital, ο κ. Bass δημιούργησε την πρώτη υπηρεσία θεσμικών κεφαλαίων στο Texas, για την εταιρεία Stifel Nicolaus Capital Markets (πρώην Legg Mason), στην οποία ήταν διευθυντικό στέλεχος, υπεύθυνος για την παροχή συμβουλών σε ειδικούς επενδυτικούς λογαριασμούς.
Έχει, επίσης, διατελέσει διευθυντικό στέλεχος της Bear Sterns & Co. Inc., καθώς και διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων του University of Texas.

Πηγή Φωτογραφιών: Mike Windle/Getty Images for Vanity Fair, Rob Kim/Getty Images/ Ideal Image

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου