Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση πώλησης βλημάτων του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία αλλά και για τον σκοτεινό ρόλο του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου, ικανές να προκαλέσουν πολύ σοβαρές τόσο δικαστικές όσο και πολιτικές εξελίξεις, έρχονται σήμερα στο φως από δημοσιεύματα του Τύπου.
Συγκεκριμένα, διαβάστε τι αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου για την πώληση βλημάτων στους Σαουδάραβες από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού δεν θεωρείται διακρατική από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Η συγκλονιστική αποκάλυψη περιέχεται σε έγγραφο που συνέταξε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ριάντ, Πολύχρονης Πολυχρονίου, με παραλήπτες το γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ναύαρχο Κυριάκο Κυριακίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με ημερομηνία 24 Αυγούστου 2017.
Όπως αποκαλύιπει το ΘΕΜΑ, ο πρέσβευτής της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία μόλις έξι ημέρες πριν το άγριο επεισόδιο του Πάνου Κομμένου με τον ταξίαρχο που χειριζόταν την υπόθεση της πώλησης μη επιχειρησιακού αμυντικού υλικού στο Ριάντ, απέστειλε τηλεγράφημα αμέσου επιδόσεως στο οποίο ενημέρωνε για τη μετάβαση στην Αθήνα πενταμελούς κλιμακίου Σαουδαράβων εξουσιοδοτημένων από την πλευρά των αγοραστών με σκοπό την επιθεώρηση των πυρομαχικών Μ1 105 mm για την ολοκλήρωση της αγοράς των οποίων το Ριάντ είχε εγκρίνει την εκταμίευση του τιμήματος.
«Παράλληλα», έγραφε στο διαβαθμισμένο σημείωμά του ο πρέσβης Πολυχρονίου, «το κλιμάκιο επιθυμεί να διαπραγματευτεί λεπτομέρειες της συμφωνίας που συμφωνήθηκε επί της αρχής τον Ιούνιο τρέχοντος έτους, η οποία δέον να λάβει τον χαρακτήρα διακυβερνητικής (Government to Government) συμφωνίας».
Με απλά λόγια, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ριάντ ενημέρωνε τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, στο οποίο κοινοποιούσε επίσης το τηλεγράφημά του, ότι τα αρμόδια στελέχη του σαουδαραβικού υπουργείου Αμυνας του είχαν εξηγήσει πως η συμφωνία που υπεγράφη σης 13 Ιουνίου στο αεροδρόμιο της Μίκρας μεταξύ του γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Κυριάκου Κυριακίδη και του ενδιάμεσου Βασίλη Παπαδόπουλου, φερόμενου ως εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας, δεν ήταν διαικρατική, αλλά μια απλή επί της αρχής συμφωνία!
Με το έγγραφο του, ο πρέσβης Πολυχρονίου καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ότι δήθεν η συμφωνία που επικυρώθηκε στο πόδι από τους κυρίους Κυριακίδη και Παπαδόπουλο ήταν διακρατική.
Η συμφωνία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και του ενδιάμεσου Βασίλη Παπαδόπουλου «δέον να λάβει τον χαρακτήρα διακυβερνητικής», ήταν η ξεκάθαρη επισήμανση του πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ, ο οποίος με τον τρόπο αυτό μετέφερε την άποψη των Σαουδαράβων πως η υπογραφείσα συμφωνία δεν έχει την πλήρη θεσμική θωράκιση μιας διακυβερνητικής σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Από το σημείωμα αναδεικνύεται με σαφήνεια η επισήμανση ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν είχε εκχωρήσει στον επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλο το δικαίωμα να υπογράφει συμφωνητικά που δεσμεύουν το Ριάντ με τον τρόπο που λειτουργεί μια σύμβαση Government to Government.
«Από πλευράς πρεσβείας», έγραφε στο τηλεγράφημα της 24ης Αυγούστου ο κ. Πολυχρονίου, «σημειώνεται πως εφόσον δεν πραγματοποιηθεί η επιθεώρηση των βλημάτων, η ολοκλήρωση της συμφωνίας καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής, αν όχι αδύνατη, δεδομένου ότι τα εν λόγω στελέχη είναι επισήμως εξουσιοδοτημένα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου τους».
Μάλιστα, το σαουδαραβικό υπουργείο Αμυνας είχε αποστείλει επιστολή με τα στοιχεία τριών στρατιωτικών και δύο στελεχών της ιδιωτικής εταιρείας που θα μετέφερε το φορτίο με τα πυρομαχικά στη Σαουδική Αραβία. Στο κλιμάκιο δεν περιλαμβανόταν το όνομα του Βασίλη Παπαδόπουλου.
Ο πρεσβευτής της Ελλάδας έκλεινε το σημείωμά του προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με τη φράση: «Εξάλλου η ΓΔΑΕΕ, με ανωτέρω δ’ και ε’ σχετικά επισυναπτόμενα έγγραφα της παρακαλεί για τον προσδιορισμό εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του σαουδαραβικού υπουργείου Αμυνας που θα προβεί στην υπογραφή της σχετικής διακρατικής συμφωνίας».
Χωρίς περιστροφές, στο τηλεγράφημα που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», ο πρέσβης Πολυχρονίου επαναλάμβανε όσα είχε αναφέρει από τις 13 Ιουνίου του 2017 ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ Ηλίας-Ανδρόνικος Κλουβάτος. «Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία συνομιλίες να γίνονται Government to Government», ενημέρωνε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο κ. Κλουβάτος.
Κι όμως, ο κ. Καμμένος λοιδόρησε και προσπάθησε να απαξιώσει τον Ελληνα διπλωμάτη αφήνοντας υπαινιγμούς για την ακεραιότητά του και λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Φωτογραφίζεται με σπαθιά και καμίλες στην έρημο, κάνει περίεργα».
«Φωτογραφίζεται με σπαθιά και καμίλες στην έρημο, κάνει περίεργα».
Ωστόσο, η προειδοποίηση του Ελληνα διπλωμάτη ότι η Σαουδική Αραβία δεν αναγνωρίζει τον Βασίλη Παπαδόπουλο ως ενδιάμεσο, μεσάζοντα ή επίσημο αντιπρόσωπο αγνοήθηκε από το Πεντάγωνο.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το απόγευμα της 13ης Ιουνίου, της ίδιας ημέρας που το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έλαβε επίσημη ενημέρωση ότι το Ριάντ δεν αναγνωρίζει τον κ. Παπαδόπουλο ως αντιπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας, ο κ. Καμμένος έδωσε εντολή στον γενικό διευθυντή Εξοπλισμών να επιβιβαστεί σε στρατιωτικό αεροσκάφος με προορισμό το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου και υποχρεώθηκε να υπογράψει συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του ενδιάμεσου Βασίλη Παπαδόπουλου.
Κατά την άποψη του κ. Καμμένου, αυτό το deal ήταν η επίσημη διακρατική συμφωνία για την πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm στη Σαουδική Αραβία. Κατά την άποψη που εξέφρασε γραπτώς ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ριάντ, σε τηλεγράφημα που απέστειλε στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών 41 ημέρες μετά τη «συμφωνία» της Θεσσαλονίκης, οι Σαουδάραβες θεωρούσαν το έγγραφο που συνομολόγησαν οι κύριοι Κυριακίδης και Παπαδόπουλος ως «επί της αρχής» και όχι διακρατική συμφωνία.
Βεβαίως, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορούν να ισχυριστούν ότι τόσο ο πρεσβευτής Πολυχρονίου όσο και ο πρόξενος Κλουβάτος είναι μέλη κυκλώματος που θέλει να υπονομεύσει την πώληση του αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, κατηγορία που ο κ. Καμμένος εξαπέλυσε και κατά του ταξίαρχου Μιχαήλ Παπαδάκη, για τη σύλληψη του οποίου κινητοποίησε τέοοερις στρατονόμους με πληρη εξάρτυση και χειροπέδες.
Τότε όμως θα πρέπει να απαντήσουν από το Πεντάγωνο γιατί ο πρέσβης Πολυχρονίου παραμένει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία αλλά και γιατί ο πρόξενος Ηλίας Κλουβάτος είχε λάβει φύλλο μετάθεσης για την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο.
Αν ο κ. Κλουβάτος είναι… συνωμότης και ανίκανος όπως περίπου τον παρουσίασε ο κ. Καμμένος, τότε γιατί το υπουργείο Εξωτερικών τον αντάμειψε με μια μετάθεση στην
επίζηλη πρεσβεία Λονδίνου;
επίζηλη πρεσβεία Λονδίνου;
Και αν από την άλλη ο πρόξενος Κλουβάτος είναι δήθεν μέλος κυκλώματος που θέλει να ακυρώσει την πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, τότε γιατί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά -και εκδικητικά- η μετάθεση του στη Βρετανία και έλαβε εντολή να παραμείνει στο Ριάντ;
«Ουδέν σχόλιον»
Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα ζητώντας επισήμως την άποψη του Ριάντ για την πώληση των βλημάτων.
«Δεν έχουμε να πούμε κάτι επί του παρόντος», ήταν η απάντηση συνεργάτιδας του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία απέφυγε να αναφέρει το παραμικρό για την ουσία της υπόθεσης και για την εμπλοκή του κ. Παπαδόπουλου.
«Οταν είναι, η πρεσβεία θα στείλει ανακοίνωση», πρόοθεσε, δημιουργώντας την αίσθηση ότι το Ριάντ αντιμετωπίζει την κατάσταση με αμηχανία.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου