Στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος χθες ο Αλέξης Τσίπρας με μια θηριώδη λιμουζίνα έφθασε μπροστά από την πύλη του Λευκού Οίκου όπου τον περίμενε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ακολούθησε η καθιερωμένη φωτογραφία, η σύντομη επίσημη δήλωση μπροστά στις κάμερες, δείπνο εργασίας με διευρυμένη σύνθεση 10+1 και εν τέλει δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού και του Αμερικανού Προέδρου στον Κήπο των Ρόδων.Όπως προκύπτει από τη συνάντηση ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την αναβάθμιση των F-16 κόστους 2,4 δισ.ευρώ και τη Σούδα.
Από τα κύρια χαρακτηρηστικά της συνάντησης ήταν και...
η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων αλλά και η ερώτηση παγίδα ενός δημοσιογράφου στον Αλέξη Τσίπρα που έκανε όλους να δαγκώσουν τα χείλη τους. Του υπενθύμισε αυτό που έλεγε πριν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ «ελπίζω να μην μας βρει αυτό το κακό» (σ.σ. να εκλεγεί Αμερικανός Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ) και τον ρώτησε αν το παίρνει πίσω. Ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να το μαζέψει με τον Αμερικανό Πρόεδρο να απαντά ότι «μακάρι να το ήξερα αυτό πριν την ομιλία μου» και στη συνέχεια να εξηγεί ότι πολλοί ηγέτες ήταν νευρικοί μαζί του πριν την εκλογή του.
Τα διεθνή μέσα κάνουν εκτενή αναφορά σε όλα αυτά υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, τονίζοντας τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων, θέμα που βρέθηκε πολύ υψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών αλλά και των αντιπροσωπειών τους.
- CNBC: Τραμπ-Τσίπρας συζήτησαν και τη διμερή συνεργασία στην ενέργεια
Υπό τον τίτλο «Το μήνυμα του Τραμπ στον Τσίπρα: οι ΗΠΑ μπορεί να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, έναν σύμμαχο κλειδί στο NATO», το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC αναφέρθηκε στην διαδικτυακή του έκδοση στη συνάντηση των δύο ηγετών.
Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών την ώρα που στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας καταγράφονται εντάσεις, σύμφωνα με το δίκτυο.
Υπό αυτό το πρίσμα η ροή επενδύσεων και κεφαλαίων προς την Ελλάδα μετατρέπεται πλέον σε μια προτεραιότητα για την κυβέρνηση Τραμπ, που επιδιώκει να εντείνει τη διμερή οικονομική και αμυντική συνεργασία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Κατά διπλωματικές πηγές που επικαλείται το CNBC, οι ηγέτες συζήτησαν κυρίως για τις επενδύσεις και τη διμερή συνεργασία ειδικά στο πεδίο της ενέργειας.
Παρατίθενται δηλώσεις ειδικών σε θέματα ενέργειας οι οποίοι επισημαίνουν πως μεγάλες εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν να αξιοποιήσουν κοιτάσματα ιδίως στα ανοικτά της νότιας Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, κοντά στην πορεία του αγωγού TAP, ενώ σημειώνεται ότι τον Ιούνιο εγκρίθηκαν αιτήσεις συμπεριλαμβανομένης μιας που υπέβαλε η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια και προκηρύχθηκαν δύο διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Ακόμη, αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι δυνητικός αγοραστής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα και η αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16. Η βάση διαδραματίζει κρίσιμο, στρατηγικό ρόλο στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της τρομοκρατίας και την προστασία των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο, ενώ σύμφωνα με το CNBC, η Ουάσινγκτον φέρεται να εξετάζει την κατασκευή μιας δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη.
Bloomberg: O Ελληνας πρωθυπουργός δεν αισθάνθηκε να απειλείται καμία στιγμή
Το Bloomberg τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι είχαν μια «παραγωγική» συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και σημείωσε πως δεν αισθάνθηκε «να απειλείται καμία στιγμή» από τον αμερικανό πρόεδρο, στον οποίο είχε αναφερθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ με τη φράση «ελπίζω να μη μας βρει αυτό το κακό», η οποία επανήλθε στη δημοσιότητα ενόψει της συνάντησης και προβλήθηκε από αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ σχετική ερώτηση τέθηκε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις συνομιλίες τους στον Λευκό Οίκο.
«Θέλω να επιβεβαιώσω ότι η συνάντηση που είχαμε ήταν πολύ παραγωγική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω μεταφραστή και πρόσθεσε ότι «καμιά στιγμή δεν ένιωσα ότι αντιμετώπιζα μια απειλή», σύμφωνα με το Bloomberg. Πρόσθεσε ότι είδε πως υπήρχε η προοπτική «να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να έχουμε και να βρούμε πεδίο συνεννόησης».
Όταν δημοσιογράφος έθεσε στον κ. Τσίπρα την ερώτηση για τη δήλωσή του σχετικά με τον Τραμπ «ελπίζω να μη μας βρει αυτό το κακό», ο Τραμπ χαμογέλασε κι αστειεύτηκε «μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου».
«Αρκετές χώρες ήταν νευρικές στην αρχή, αλλά έχω πολύ καλές σχέσεις με τους ηγέτες σχεδόν κάθε χώρας με την οποία συνδιαλέχθηκα», είπε ο Τραμπ αμέσως μετά την απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας. «Ο λόγος που ανησυχούσαν ήταν ότι δεν θα επιτρέψω οποιαδήποτε χώρα του κόσμου να εκμεταλλευθεί τη δική μας χώρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ στα εισαγωγικά του σχόλια στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στην ιστορία της Ελλάδας, το γεγονός πως αποτέλεσε λίκνο της δημοκρατίας κι επαίνεσε την Αθήνα διότι εκπλήρωσε τον στόχο του NATO για το ύψος των αμυντικών δαπανών (2% του ΑΕΠ), ανέφερε ακόμη το Βloomberg.
ΑfP: Επαινέθηκε η δουλειά της Ελλάδας
Το Γαλλικό πρακτορείο επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Τραμπ επαίνεσε διά μακρών την «φανταστική» δουλειά της Ελλάδας για την «ανάκαμψή της» μετά τις οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε.
«Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στους κήπους του Λευκού Οίκου, εγκωμιάζοντας τις «δύσκολες αποφάσεις» που πήρε η Αθήνα τα τελευταία χρόνια.
Τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει «τεράστιες δυνατότητες», ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στην ενδεχόμενη συμφωνία για μια σύμβαση εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι συνολικού τιμήματος 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επαναλαμβάνοντας την αμερικανική υποστήριξη σε μια «υπεύθυνη» συμφωνία για να την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Τραμπ επέμεινε στο ότι μια «ισχυρή» Ελλάδα, η οποία «αναπτύσσεται» μπορεί να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις.
Από την πλευρά του, σημειώνει ακόμη το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κάλεσε να αυξηθούν οι αμερικανικές επενδύσεις ώστε η χώρα να βγει από «αυτή τη φοβερή κρίση».
Το AFP ανέφερε επίσης ότι ερωτηθείς σχετικά με τις επικριτικές δηλώσεις που είχε κάνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 στις ΗΠΑ για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει κι επέμεινε στη μεγάλη σημασία που έχει η σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα στο Οβάλ Γραφείο, όπου σημείωσε ότι «κάνετε σπουδαία δουλειά για την ανάκαμψη της χώρας» και ότι η Ελλάδα «θα επιστρέψει», χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες «πραγματικούς φίλους, πιστούς φίλους και συμμάχους».
FAZ: «Ο Τραμπ και ο Τσίπρας κατακλύζουν ο ένας τον άλλον με επαίνους»
«Ο Τραμπ και ο Τσίπρας κατακλύζουν ο ένας τον άλλον με επαίνους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται ότι κατά την συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον οι δύο ηγέτες δεν φείσθηκαν επαίνων ο ένας για τον άλλον. «Σε ένα σημείο, η διάθεση ωστόσο παγώνει», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην κριτική που είχε ασκήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ. «Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τα βήματα προόδου που έχει επιτύχει η Ελλάδα. Η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, είπε ο Τραμπ την Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Είπε στον Τσίπρα ότι θα στηρίξει ένα υπεύθυνο σχέδιο για ελάφρυνση χρέους», αναφέρει η FAZ και επισημαίνει ότι το ίδιο είχε δηλώσει και ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το ΔΝΤ ζητάει ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή χαμηλότερων επιτοκίων.
«Καλό κλίμα παρά τις παλαιότερες επικρίσεις», τιτλοφορείται το δεύτερο μέρος της ανταπόκρισης από την Ουάσιγκτον, στο οποίο παρατίθενται η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και ο έπαινος για την επίτευξη του στόχου του 2% του ΑΕΠ που θέτει το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του. «Ο αριστερής κατεύθυνσης Πρωθυπουργός είχε κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής περιόδου εκφράσει κριτική στον δεξιό λαϊκιστή αουτσάιντερ Τραμπ. Είχε πει τότε ότι ο ρεπουμπλικάνος εκφράζει μια σειρά από κακές ιδέες. Και είπε ο Τραμπ: Μακάρι να το ήξερα πριν από την ομιλία μου, ενώ ο κ. Τσίπρας αντέδρασε αποφεύγοντας την ερώτηση. Υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών πολλές προοπτικές προκειμένου να μπορέσει κανείς να λύσει τις διαφορές, δήλωσε», αναφέρει η εφημερίδα κι επισημαίνει την συμφωνία των δύο κυβερνήσεων για την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών F-16, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το Κογκρέσο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έβλεπαν ανέκαθεν στην Ελλάδα έναν σημαντικό διατλαντικό εταίρο στην ταραχώδη περιοχή της Μεσογείου μεταξύ της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας. Επιπλέον, διατηρούν στο ελληνικό νησί της Κρήτης μια μεγάλη στρατιωτική βάση», καταλήγει το δημοσίευμα.
Münchner Merkur: Ο Τραμπ επιβεβαίωσε την πρόοδο της Ελλάδας
Ρεπορτάζ από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση και η Münchner Merkur, η οποία επισημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα, μετά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει επιτύχει πρόοδο. Η Ελλάδα κάνει «καταπληκτική δουλειά», είπε ο Τραμπ, αναφέρει η εφημερίδα και τονίζει ότι και το ΔΝΤ πιστοποίησε ότι η Ελλάδα πέτυχε ή ακόμη και ξεπέρασε τους στόχους ανάπτυξης. «Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε την Δευτέρα μετά από την συνάντηση με τον Τσίπρα όλο επαίνους για τις μεταρρυθμίσεις. "Συνεχάρην τον Πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό για τις αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έκανε η Ελλάδα εφαρμόζοντας δύσκολες κατευθυντήριες γραμμές, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των συντάξεων και του φόρου εισοδήματος". Η Λαγκάρντ δήλωσε ακόμη: "Σε ό,τι αφορά μια ελάφρυνση χρέους με την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει το πρόσφατα επί της αρχής υιοθετηθέν από το ΔΝΤ πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα βοήθειας το 2018"» καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας του Μονάχου.
ZDF: «Τσίπρας και Τραμπ σε πορεία τρυφερότητας»
Εκτενές ρεπορτάζ, με βάση τις ανταποκρίσεις των πρακτορείων ειδήσεων, από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του και το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, υπό τον τίτλο «Τσίπρας και Τραμπ σε πορεία τρυφερότητας». «Κατά την συνάντηση στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ γέμισε τον έλληνα Πρωθυπουργό Τσίπρα επαίνους. Η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και έκανε καταπληκτική δουλειά, είπε ο Τραμπ. Και ο Τσίπρας είχε μόνο καλά λόγια στις αποσκευές του - τον προηγούμενο χρόνο ηχούσε διαφορετικά», αναφέρει το ρεπορτάζ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για τις καλές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τις οικονομικές δυσκολίες, αλλά και η στήριξη σε ένα «υπεύθυνο σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους».
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τις επιδόσεις της οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στην ικανοποίηση που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ για την διάθεση του 2% του ΑΕΠ της χώρας σε αμυντικές δαπάνες, όπως ορίζει το ΝΑΤΟ.
Deutsche Welle: Τραμπ φαίνεται να έχει ανακαλύψει την αγάπη του για την Ελλάδα
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανόφωνης υπηρεσίας της Deutsche Welle: «Τραμπ και Τσίπρας κατακλύζονται από επαίνους», γράφει η DW και επισημαίνει: «ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει ανακαλύψει την αγάπη του για την Ελλάδα. Κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού είναι γεμάτος επαίνους. Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει στροφή 180 μοιρών» και προσθέτει ότι οι δύο ηγέτες δεν μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά προφανώς προσδοκούν οφέλη από μια καλή διμερή σχέση. Το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ για την «εξαιρετική δουλειά» που κάνει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης, αλλά και την δήλωσή του ότι οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους και τις επενδύσεις, οι οποίες «προσφέρουν ευκαιρίες για το αμερικανικό εμπόριο και μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».
Η DW αναφέρεται εκτενώς και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας κατά την συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ενώ επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει στην Ουάσιγκτον μεγάλες ελπίδες για την ελάφρυνση χρέους. «Κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για την προεδρία των ΗΠΑ ο Τσίπρας ηχούσε εντελώς διαφορετικά. Τότε είχε εκφράσει δριμεία κριτική για τον λαϊκιστή αουτσάιντερ (...). Υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών πολλές προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, δήλωσε». Το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 και με την επισήμανση ότι οι ΗΠΑ έβλεπαν ανέκαθεν την Ελλάδα ως έναν σημαντικό εταίρο σε μια ταραγμένη περιοχή.
Σύντομο ρεπορτάζ από τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον φιλοξενείται ακόμη στον ιστότοπο του ιδιωτικού ενημερωτικού τηλεοπτικού σταθμού ntv, ενώ αναπαραγωγή τηλεγραφημάτων από την Ουάσιγκτον γίνεται και από την Stuttgarter Zeitung.
Φωτογραφίες: Ιntime news
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου