Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Σε δημοκοπική συρρίκνωση οδηγούν οι δέκα «κρυφές» πληγές το Μέγαρο Μαξίμου

Δεν λένε όλη την αλήθεια και δείχνουν να βασίζουν  την στρατηγική τους στο δόγμα «κάθε μέρα είναι μία άλλη μέρα».
Στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες για την μεγάλη επιτυχία στο Eurogroup της  περασμένης Πέμπτης, ξεχνώντας με προκλητικό τρόπο δέκα γεγονότα που τείνουν να εξελιχθούν σε «κρυφές πληγές» για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Δέκα επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει και...

θα το ακολουθούν παρά τη θέλησή του, όσο και αν ορισμένοι θέλουν να κάνουν ότι δεν τις θυμούνται.
Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ :
– Ψήφισε το λεγόμενο τέταρτο Μνημόνιο (Ν. 4472/2017)
– Πήρε  μέτρα λιτότητας 14,5 δισ. ευρώ.
– Οι  χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν δύο έως και τρεις συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και τη μείωση του αφορολόγητου.
– Οι χαμηλόμισθοι χάνουν ένα μηνιάτικο με τη μεγάλη μείωση του αφορολογήτου ορίου.
– Τα φτωχότερα νοικοκυριά χάνουν οποιαδήποτε στήριξη, προκειμένου να επιβιώσουν στην πολύ σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε.
– Οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν από 37% - 61% παραπάνω ασφαλιστικές εισφορές.
– Δέσμευσε τη χώρα σε αέναη λιτότητα με θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Αν προσθέσουμε μάλιστα το πλεόνασμα που συμφωνήθηκε την περασμένη Πέμπτη (2% ή πάνω μέχρι το 2060), τότε η κατάσταση βγαίνει από κάθε έλεγχο.
–  Δεν υπάρχει άμεση ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE), με αποτέλεσμα τη διατήρηση υψηλών επιτοκίων και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
 – Έξοδος στις αγορές, που θα μπορούσε να είχε γίνει μήνες πριν, αν είχε κλείσει στην ώρα της η δεύτερη αξιολόγηση, αποκλείεται για το 2017 και απομακρύνεται για την περίοδο κοντά στη λήξη του τρίτου Μνημονίου, το 2018.
– Χαρακτηρίζονται τουλάχιστον αναληθή, όχι μόνο σχετικά με τα μέτρα λιτότητας του τέταρτου Μνημονίου, αλλά ακόμη και αυτά που μέχρι χθες πανηγύριζε, καθώς υπέγραψε ότι για τις μεν συλλογικές διαπραγματεύσεις θα διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς, για δε το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων ότι θα ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, δηλαδή θα ελαστικοποιηθεί περαιτέρω.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση  τους χειρισμούς της στο κλείσιμο της λεγόμενης δεύτερης αξιολόγησης θα τους πληρώσει πολύ ακριβά σε πολιτικό επίπεδο.
Τα μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση φτάνουν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς τα πρώτα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά το Eurogroup στο Λουξεμβούργο είναι απογοητευτικά για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ενδεικτική είναι η έρευνα της μάλλον φιλικής προς την κυβέρνηση εταιρίας prorata που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα των συντακτών.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Ιουνίου, δηλαδή το διήμερο που ακολούθησε το Eurogroup. Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης προκύπτει ότι οι πολίτες δεν στάθηκαν στην επιτυχία του κλεισίματος της αξιολόγησης, αλλά στα μέτρα που ψήφισε η Βουλή για αύξηση του αφορολόγητου και περικοπή των συντάξεων. Όσον αφορά στη συμφωνία  για την αξιολόγηση και το χρέος, το 47% την κρίνει «κακή», ενώ ειδικότερα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 55% την κρίνουν «μάλλον κακή» και «κακή». Παράλληλα, το 35% των ερωτηθέντων δηλώνουν απογοητευμένοι από την συμφωνία, το 12% θυμωμένοι, και το 16% αγχωμένοι.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, όπου η διαφορά εκτινάσσεται μέσα σε έναν μήνα στις 6 μονάδες, με την ΝΔ να κερδίζει 6 % και τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει στάσιμος.
Πιο συγκεκριμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνει το 36%, με το κυβερνών κόμμα να είναι στο 20%. Τα υπόλοιπα κόμματα αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τον Μάιο, με μοναδική εξαίρεση τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη πάει στο 14% από το 11%, το ΚΚΕ στο 13% από το 9%, και το Ποτάμι φτάνει στο 9% κερδίζοντας 2 μονάδες.
Άνοδος και για τη Λαϊκή Ενότητα που από το 2% φτάνει στο 4%.Στάσιμη παραμένει στο 9% η Χρυσή Αυγή, ενώ η Ένωση Κεντρώων βρίσκεται στο 8%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με τον Μάιο. Αντιθέτως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταγράφουν πτώση στο 2% από το 5%.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που καταγράφει τις σχετικές τάσεις , μια και ακολουθούν και άλλες στο ίδιο μοτίβο.
Είναι προφανές ότι η προσπάθεια καλλιέργειας ενός success story από την κυβερνητική πλευρά δεν πέρασε στους πολίτες. Επόμενο σημείο καμπής για το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι η περίοδος αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές όταν θα καταγραφούν οι νέοι συσχετισμοί ενώ στο εσωτερικό της χώρας θα έχουν αρχίσει ΛΟΓΙΚΑ οι διαδικασίες για την Τρίτη αξιολόγηση.

Του Γιάννη Κ.Τρουπή
www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου