Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ: Γιατί ο ισλαμιστής Ερντογάν τρέμει τα Οικόπεδα 6 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ

Είναι καθιερωμένο ο Ερτογάν να κάνει προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες κατά της Κυπριακής ΑΟΖ από τότε που την έφερε, κατά το κοινώς λεγόμενο, ο Τάσσος Παπαδόπουλος το 2004. Η τελευταία όμως, ουσιαστικά, απειλή casus belli για το Οικόπεδο 6 ξεπερνά κάθε προηγούμενη πρόκληση.
Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης
Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα ερευνάς και εκμετάλλευσης tου Οικοπέδου 6 της ΑΟΖ της στην...
ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL. Είναι απορίας άξιο γιατί ο Ερντογάν θέλει το οικόπεδο αυτό που δεν συνορεύει με το Οικόπεδο Ζορ της Αιγύπτου, όπου, από ό,τι δείχνουν όλες οι μελέτες, βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό το γεγονός άναψε τα λαμπάκια στην Άγκυρα και για να προλάβει το κακό, κατέθεσε κείμενο στον ΟΗΕ στις 12 Απρίλιου 2017, μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φ. Σινιρίογλου. Με το έγγραφο (Α/71/875-S/2017/321) η Άγκυρα δεν επαναφέρει απλώς την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά διατυπώνει ρητή διεκδίκηση επί του Οικοπέδου 6, ως μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία, απλώς συνεχίζει την παράνομη, βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (UNCLOS), θέση της ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας.
Με τον μονομερή αυτό ορισμό της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ουσιαστικά αποστερείται η Κύπρος κάθε θαλάσσιας ζώνης πέραν των χωρικών υδάτων της και συγχρόνως όλη η ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. των ελληνικών νησιών, περιέρχεται στην Τουρκία.
Όπως έγραψα πρόσφατα: «Τώρα τελευταία με τις τουρκικές απειλές ότι θα επέμβουν στην κυπριακή ΑΟΖ, διαφαίνεται το μίσος των Τούρκων για την έννοια της ΑΟΖ, γιατί δεν αναφέρουν ότι θα επέμβουν στην ΑΟΖ αλλά στην υφαλοκρηπίδα του νησιού. Από το 1973 μέχρι σήμερα η Τουρκία συνεχίζει να ομιλεί, μονότονα, για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την νοτιοανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι τα χερσαία εδάφη και όχι τα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ. Έτσι όταν αποφάσισε, παράνομα, να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της με το ψευδοκράτος, δεν έκανε οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά υφαλοκρηπίδας, δίνοντας υφαλοκρηπίδα στους Τουρκοκύπριους μόνο 12 ν.μ.»
AOZ-KARYOTHS-OFFICIAL-OIKOPEDA-AOZ-KYPROU011
Ο παραπάνω χάρτης δείχνει τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την εξερεύνηση για υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ερντογάν δηλώνει ότι το Οικόπεδο 6 ανήκει στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα, αλλά τουρκικοί χάρτες δείχνουν ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα περιλαμβάνει και τα Οικόπεδα 4, 5 και 10. Γιατί ο Ερντογάν δεν αναφέρει και το Οικόπεδο 11; Το οικόπεδο αυτό είναι αυτό που συνορεύει με το κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου και αυτό θα έπρεπε ο Σουλτάνος να απαιτεί. Το Οικόπεδο 10 έχει παραχωρηθεί στην ΕxxonMobil.
Ο Ρεξ Τίλλερσον ήταν ο Πρόεδρος της ExxonMobil, πριν αναλάβει Υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ και με προσωπική του παρέμβαση ζήτησε από την Κυπριακή κυβέρνηση το Οικόπεδο 10 και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης του το έδωσε και έτσι, για μια άλλη φορά, οι Κύπριοι εξουδετέρωσαν τον Ερντογάν.
Η ξεχασμένη οριοθέτηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην κρίσιμη αυτή περίοδο για τον ελληνισμό, επείγει να προχωρήσουμε, επιτέλους, στην οριοθέτηση των ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Έχει γίνει βέβαια η οριοθέτηση ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο, αλλά αυτή δεν είναι πλήρης, διότι με παρέμβαση της τότε ελληνικής κυβέρνησης, δεν έγινε η σωστή οριοθέτηση στο Οικόπεδο 4, δηλ στο κρίσιμο οικόπεδο, όπου συμπίπτουν οι ΑΟΖ της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί μια πέμπτη και τελευταία Τριμερής Διάσκεψη ανάμεσα στα τρία κράτη.
Οι τέσσερις πρώτες έφεραν παχυλά λόγια αλλά καμία ουσία. Στην πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου που έλαβε χώρα στο Καϊρο, στις 8 Νοεμβρίου 2014, τα τρία κράτη εξέδωσαν ένα σημαντικό ανακοινωθέν που σ’ένα σημείο αναφέρει τα ακόλουθα: «Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουμε τον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, όπου αυτό δεν έχει ακόμα γίνει.»
Πέρασαν από τότε σχεδόν τέσσερα χρόνια και πραγματοποιήθηκαν άλλες τρεις τέτοιες συναντήσεις, αλλά η απογοήτευση μας δεν κρύβεται. Οι Έλληνες φοβούνται την Τουρκία και δεν τολμούν να οριοθετήσουν τις ΑΟΖ τους. Αλλά η Λεκάνη του Ηροδότου, που κείται στο κρίσιμο τρίγωνο ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι το κλειδί στα θέματα ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί εκεί βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
AOZ-KARYOTHS-TWO-AOZ-MAPS01
(Πάνω) Τι ισχύει σήμερα και (κάτω) τι επιδιώκει η Τουρκία…
Οι δυο αυτοί χάρτες δείχνουν ξεκάθαρα τις οριοθετήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Ελλάδα δείχνει την οριοθέτηση της ΑΟΖ της βασισμένη στην UNCLOS του 1982, ενώ η Τουρκία, με τον δικό της χάρτη παραβιάζει κάθε έννοια του Δίκαιου της Θάλασσας. Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να ακολουθήσει, έστω και καθυστερημένα, το παράδειγμα της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, ώστε να κατορθώσει ο ελληνικός λαός, με μέτρο και αυτοσυγκράτηση, να καρπωθεί τον μεγάλο ορυκτό πλούτο της χώρας του και να τον διαφυλάξει και για τις επόμενες γενιές, όπως έχει πράξει με σύνεση η Νορβηγία.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Έκκληση προς τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου: Ο οργανισμός seaaroundus που χαρτογραφεί όλες τις ΑΟΖ του πλανήτη μας δημοσιεύει μια ΑΟΖ της Ελλάδας, χωρίς την Κρήτη, και μια ξεχωριστή ΑΟΖ της Κρήτης. Επίσης δημοσιεύει ξεχωριστά μια ΑΟΖ της Νότιας Κύπρου και μια ΑΟΖ της Βόρειας Κύπρου. Το πρόβλημα βρίσκεται στον επίσημο κατάλογο στο: http://www.seaaroundus.org/data/#/eez.
Χρειάζεται άμεση επέμβαση των δυο κυβερνήσεων. Δυστυχώς, δεν έχω πρόσβαση στις πρεσβείες της Ελλάδας και Κύπρου στην Ουάσιγκτον, που επιδεικτικά με αγνοούν, και έτσι χρειάζεται άμεση επέμβαση της Αθήνας και της Λευκωσίας στο σοβαρό αυτό θέμα.
Πηγή: mignatiou.com
crash

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου