Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Η διαπραγμάτευση εξωτερικού και η διαπραγμάτευση εσωτερικού…


Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Που υπάρχει μεγαλύτερη πρόοδος; 

Στην διαπραγμάτευση εξωτερικού, με τους δανειστές, ή στην διαπραγμάτευση εσωτερικού, με το Μέγαρο Μαξίμου και το κόμμα; 

Αν κρίνουμε από το ύφος των ανακοινώσεων του Υπουργείου Οικονομικών, και την φυγή στο αχανές σύμπαν, δεν υπάρχει σοβαρή πρόοδος ούτε στο ένα ούτε στο άλλο μέτωπο.
Ο λόγος είναι απλός:
κάθε βήμα προόδου στη διαπραγμάτευση εξωτερικού επιδεινώνει την κατάσταση στην διαπραγμάτευση εσωτερικού και κάθε βελτίωση στη διαπραγμάτευση εσωτερικού τινάζει στον αέρα τις συζητήσεις με τους δανειστές.

Οι σχέσεις μεταξύ Νίκης και Μαξίμου βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από κάθε άλλη φορά και πλέον αυτή έχει επεκταθεί μεταξύ των στενών προσώπων του Τσακαλώτου με τους ανθρώπους του Μαξίμου.  Κατά πολλούς οι σχέσεις φαινόταν ότι είχαν αμβλυνθεί  από τον περασμένο Δεκέμβριο με την περίφημη επιστολή μετάνοιας Τσακαλώτου προς τους δανειστές.
Η φωτιά όμως αναζωπυρώθηκε με το πανηγυρικό non paper για το τέλος της λιτότητας και την διήμερη εξαφάνιση του Ευκλείδη.

Το τελευταίο επεισόδιο ξέσπασε με τη διάψευση Τσακαλώτου σε δημοσίευμα που αναφερόταν στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Ο υπουργός  απάντησε με ένα περιπαικτικό ύφος  και συγκεκριμένα ότι: «Η φημολογία για τις δήθεν διαφωνίες του υπουργού Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό βασίζονται στην ίδια στέρεη βάση με την επιστημονικότατη και εμπεριστατωμένη άποψη ότι "ο γάμος είναι η βασική αιτία των διαζυγίων".

Ωστόσο, το θέμα είναι τόσο σοβαρό που αν και θα μπορούσε να μείνει εντός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις  με τους δανειστές οι οποίοι διαπιστώνουν ότι υπάρχουν δύο γραμμές και συγκεχυμένες θέσεις για σχεδόν όλα τα θέματα.

Το ερώτημα όμως είναι γιατί δεν τον απομακρύνει ο πρωθυπουργός; Η γιατί δεν φεύγει μόνος του;
Η διαφορά λοιπόν, μεταξύ Τσακαλώτου και Βαρουφάκη και το γεγονός ότι δεν απομακρύνεται από τη θέση του, έχει να κάνει με  το ότι ο υπουργός είναι ο επικεφαλής της ομάδας των 53 που όχι μόνο έχουν μεγάλη απήχηση στο κόμμα αλλά εμφανίζονται και ως εκφραστές της αριστερής «νομιμότητας».
Ο κ. Τσακαλώτος θεωρείται θεματοφύλακας των 53, οι οποίοι τον πιέζουν να  λειτουργήσει ως κυματοθραύστης απέναντι στα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές, και υπερασπιστής των αρχών τους, ακόμα και αν το τίμημα αυτών των αρχών είναι η παραίτηση του από την κυβέρνηση.
Το γεγονός πάντως ότι συνομιλούν μέσω τρίτων είναι γνωστό  στις Βρυξέλλες. Οι εταίροι στην παρούσα φάση περιμένουν την εσωτερική συμφωνία στο κόμμα.

Αυτές τις μέρες ζούμε το παράδοξο οι θεσμοί να μιλούν για καθυστέρηση που ξεπερνά κατά πολύ το Εurogroup της Μάλτας, ενώ στην Ελλάδα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου κάνουν λόγω για λεπτομέρειες που οδηγούν σε συμφωνία.
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να λειτουργεί υπό τις οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου. Ο υφυπουργός επικρατείας Δημήτρης Λιάκος, με τον γενικό γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκο Κουτεντάκη ολοκληρώνουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενημερώνοντας και το αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίο μετέχει σε αρκετές από τις συναντήσεις τους.

Αντίθετα, ο υπουργός δεν έχει καμία συμμετοχή σε αυτές τις συναντήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνεται απευθείας μέσω του κ. Λιάκου ενώ εντολές στις υπηρεσίες δίνει ο αρμόδιος γενικός γραμματέας.

Όπως γίνεται αντιληπτό σε εξέλιξη βρίσκονται δύο διαπραγματεύσεις. 
Η διαπραγμάτευση του εξωτερικού στην οποία μετέχει μεν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά χωρίς να έχει τη δυνατότητα να κλείσει τη συμφωνία, αν δεν ενημερωθεί και αποφασίσει ο Τσίπρας και 
η εσωτερική διαπραγμάτευση στην οποία φαίνεται στην παρούσα φάση να έχει μεγαλύτερη δύναμη ο υπουργός χωρίς προς το παρόν να την χρησιμοποιεί.
Κάτι που του χρεώνουν και οι σύντροφοι του, οι οποίοι μάλιστα θεωρούν ότι έχασε μεγάλη ευκαιρία τον Δεκέμβριο να παραιτηθεί και να αφήσει τον Τσίπρα να συνεχίσει την διαπραγμάτευση και ένα τέταρτο μνημόνιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου