Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

O εφιάλτης της Δραχμής «τσακίζει» καταθέσεις, ακίνητα, εμπόριο και χρηματιστήριο

Οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη περί ανάγκης έναρξης ανοιχτού διαλόγου γύρω από το ζήτημα του νομίσματος, προκάλεσε έντονη δυσφορία στους ανθρώπους της αγοράς, αλλά και σε όσους πασχίζουν να επιστρέψουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Όσο και αν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε εκ των υστέρων...
την πίστη του υπέρ του ευρώ, όσο και αν άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να δηλώσουν πως η «γραμμή δεν άλλαξε», όσο -τέλος- και αν η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου είναι μειωμένη, η δήλωση αυτή προκάλεσε εκνευρισμό, καθώς ήρθε σε μια ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία.
Ήδη, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει αναβιώσει στο εξωτερικό τόσο τα σενάρια περί Grexit, όσο και τους φόβους ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση το 2018. Μεταξύ άλλων άλλωστε και η Moody’s προειδοποίησε για τους κινδύνους των καθυστερήσεων ενόψει και των stress test του 2018.
Επιπλέον, λέγεται, ότι εξ’ αιτίας της διατήρησης της εκκρεμότητας σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, οι τράπεζες ανέβαλαν «μέχρι νεωτέρας» τις κινήσεις που σχεδίαζαν για περαιτέρω μειώσεις των καταθετικών τους επιτοκίων.
Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντα της αγοράς, «όσο και αν εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ τα capital controls, θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως σε περίπτωση που το κλίμα επιδεινωθεί, το ύψος των καταθέσεων θα υποχωρήσει περαιτέρω.
Παρά τη ραγδαία επέκταση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, πλήθος καταστημάτων εισπράττει ακόμη σημαντικό ποσοστό των εσόδων του σε μετρητά, που μπορεί να το βάζει σε θυρίδες και στρώματα, αντί να το καταθέτει στις τράπεζες.
Επίσης, οι εξαγωγικές και οι τουριστικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να ειδοποιούν τους πελάτες τους να τους πληρώνουν με κατάθεση των χρημάτων τους στο εξωτερικό και στην Ελλάδα να φέρνουν μόνο τα ποσά που είναι απαραίτητα για τη μισθοδοσία και τα τρέχοντα έξοδά τους.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί οι τράπεζες να κάνουν αγώνα δρόμου, προσφέροντας διπλάσιο επιτόκιο σε όσους καταθέτουν προθεσμιακά σε χαρτονομίσματα και την ίδια ώρα να υπάρχουν εξελίξεις και δηλώσεις πολιτικών προσώπων που μάλλον μεγαλώνουν, παρά περιορίζουν την αβεβαιότητα»…
Επίσης, τα σενάρια και οι συζητήσεις περί δραχμής, κάθε άλλο παρά βοηθούν το σύνολο της επενδυτικής αγοράς. Στο χώρο των ακινήτων για παράδειγμα, «κράχτης» για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό αποτελούν οι πολύ υψηλές αποδόσεις ενοικίου (yields) σε ευρώ. Ωστόσο, τι νόημα έχει μια υψηλή απόδοση ενοικίου, όταν υπάρχει ο φόβος της δραχμής;
Στο χρηματιστηριακό χώρο επίσης, εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια δίδεται η μάχη της ανάπτυξης της αγοράς των εταιρικών ομολόγων και σύσσωμη η επενδυτική κοινότητα (ΕΧΑΕ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΣΜΕΧΑ) πανηγύριζε πέρυσι για τις δύο πρώτες αντίστοιχες εκδόσεις (MLS, ΙΚΕΑ).
Ωστόσο, το κλίμα αβεβαιότητας που έχει αρχίσει να επανέρχεται, ανέβασε τις αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων από το 6,5% κοντά στο 8%, γεγονός που αν διατηρηθεί, δύσκολα θα δούμε νέες εταιρικές εκδόσεις μέσα στο έτος.
Η αβεβαιότητα ενισχύει το κλίμα κερδοσκοπίας των ξένων και όσων Ελλήνων έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω, εναντίον των υπολοίπων Ελλήνων. Έτσι, πολλοί συμπολίτες μας δέχονται να πουλήσουν (να «ξεπουλήσουν», αν θέλετε) τα ακίνητά τους με πολύ σημαντική έκπτωση, αν ο αγοραστής τους καταθέσει το αντίτιμο στο εξωτερικό.
ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr
http://www.lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου