Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Κωδικός «αξιοπιστία» στο Βερολίνο

Το πρώτο τετ α τετ ήταν διερευνητικό. Στο επόμενο κυριάρχησε το προσφυγικό. Την τρίτη φορά που ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνάντησε τη Γερμανίδα καγκελάριο διαμαρτυρήθηκε για την κυβερνητική επιλογή της υπερφορολόγησης, που γίνεται δεκτή από τους θεσμούς. 
Στις 13 Φεβρουαρίου, όμως, θα είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Αγκελα Μέρκελ δεν θα βρεθούν σε ουδέτερο έδαφος. Και...
πάντως, η πρώτη φορά που οι εκλογές μπορεί να βρίσκονται το ίδιο μακριά όσο και κοντά. Είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. ετοιμάζουν την επίσκεψη στο Βερολίνο μεθοδικά και «κάτω απ’ το ραντάρ» εδώ και εβδομάδες.
Το επιβάλλουν τόσο η συγκυρία, όσο και η σημασία του ταξιδιού, καθώς είναι σαφές ότι η Αγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα τον συναντήσουν (χωριστά) στην έδρα τους ως εν αναμονή πρωθυπουργό. Αυτό παρότι το πρωτόκολλο επιβάλλει στη Γερμανίδα καγκελάριο να υποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό κόμματος, στο στρατηγείο των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
Το σχέδιο εξόδου
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιδιώκει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για έξοδο από την κρίση και να εκπέμψει το μήνυμα ότι έχει εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και είναι έτοιμος να το εφαρμόσει. Αλλωστε, ο ίδιος εκτιμά ότι το σενάριο των εκλογών δεν φοβίζει πλέον τους ξένους συνομιλητές του. Τα σχετικά μηνύματα έχει, εξάλλου, εκπέμψει το προηγούμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, αλλά ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να στηρίξει τον κ. Τσίπρα στην ψήφιση μέτρων. Την ίδια ώρα, όμως, γνωρίζει ότι το ελληνικό ζήτημα είναι «τοξικό» και καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν θα ήθελε να ανοίξει εκλογικό κύκλο έχοντας την Ελλάδα σε πρώτο πλάνο. Γνωρίζει ακόμη ότι προτεραιότητα της κ. Μέρκελ και ως παράγοντας που θα κρίνει την επανεκλογή της και την αναμέτρηση με την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) είναι το προσφυγικό και η «πάση θυσία» συνέχιση υλοποίησης της συμφωνίας με την Τουρκία για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται να θέσει την αντίστοιχη ατζέντα. Μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση απηύθυνε ήδη, επαναφέροντας στην επικαιρότητα τη δική του πρόταση για το προσφυγικό.
Σε κάθε περίπτωση, όπως το έθετε στενός συνεργάτης του, «δεν θα πάει στην καγκελάριο για να πει τι δεν κάνει η κυβέρνηση, αλλά να αναλύσει τι θα κάνουμε εμείς». Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να πείσει ότι το σχέδιό του είναι «ρεαλιστικό» και ότι έχει στόχο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν επενδύσεις και, άρα, θέσεις εργασίας, μια «δημιουργική επανάσταση επενδύσεων». Και, πάντως, ότι δεν προτίθεται να πετυχαίνει τους στόχους με υπερφορολόγηση και μετά να περικόπτει ξανά μισθούς και συντάξεις. Στο μέτωπο του προγράμματος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει στις 14 Φεβρουαρίου, είναι ο κατ’εξοχήν συνομιλητής. Η συνάντηση πρώτη φορά είναι εξίσου σημαντική με αυτήν με την καγκελάριο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει επανειλημμένως επικρίνει την Ελλάδα για την αλλεργία της στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το κομμάτι, ο κ. Μητσοτάκης έχει να επιδείξει τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το μεταρρυθμιστικό του πρόσημο και σε αυτό αναμένεται να επιμείνει. Εξάλλου, οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα η δεύτερη αξιολόγηση και ουδείς γνωρίζει ακόμη το μέλλον του προγράμματος, θα ήταν μάλλον προωθημένη.
Το άλλο σκέλος
Οι συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών είναι το ένα σκέλος της επιχείρησης «αξιοπιστία». Εξίσου σημαντικές - αν όχι περισσότερο σημαντικές– είναι οι ανεπίσημες συναντήσεις που θα έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Η πιο κρίσιμη απ’ αυτές θα γίνει στην Μπούντεσταγκ με βουλευτές που μετέχουν σε κρίσιμες επιτροπές και κινούν τα νήματα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Στη συνάντηση, που οργανώνεται σε συνεννόηση με το Ινστιτούτο «Κόνραντ Αντενάουερ», στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να ακούσει τις απόψεις των βουλευτών, αλλά και να τους πείσει για το δικό του σχέδιο.
Δεν θα είναι η μόνη. Στο πρότυπο και άλλων επισκέψεών του στο εξωτερικό, όπου επιδιώκει να έχει απευθείας επαφές με την επιχειρηματική κοινότητα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με το CDU Wirtschaftsrat. Πρόκειται για οργανισμό που αντιπροσωπεύει 13.000 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με τεράστια δύναμη στο Βερολίνο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιδιώκει να οικοδομήσει ένα θετικό αφήγημα, που θα επικεντρώνει στα επενδυτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.
Ενα «μήνυμα» από την Ισπανία
Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η πρωτιά του Μαριάνο Ραχόι και κυρίως το ότι το Podemos τερμάτισε τρίτο στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου στην Ισπανία, αποτελούν αποδείξεις της νίκης του ορθού λόγου έναντι του λαϊκισμού. Παράγοντες του ΕΛΚ, εξάλλου, έσπευδαν τότε να συγκρίνουν την περίπτωση της Ισπανίας με αυτή της Ελλάδας, θεωρώντας ότι ο Ραχόι είναι ένα παράδειγμα «αντι-Τσίπρα» που επιβραβεύθηκε στην κάλπη για τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε, αντί των «λαϊκιστών» του Podemos. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης αρχίζει τη μίνι ευρωπαϊκή του περιοδεία το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με πρώτη στάση τη Μαδρίτη, όπου θα μετάσχει στο καταστατικό συνέδριο του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί, θα βρεθούν οι ηγέτες των κομμάτων της ευρωπαϊκής συντηρητικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της Αγκελα Μέρκελ που θα εκφωνήσει και την κεντρική ομιλία στο συνέδριο. Η στάση στη Μαδρίτη γίνεται προκειμένου ο πρόεδρος της Ν.Δ. να συναντήσει τον κ. Ραχόι, ραντεβού που εκκρεμούσε λόγω της μετέωρης πολιτικής κατάστασης στην Ισπανία που τελικά, ύστερα από 314 μέρες κενού εξουσίας, οδήγησε στην εκλογή του ως πρωθυπουργού κυβέρνησης μειοψηφίας. Θα είναι όμως και μία ευκαιρία για ανεπίσημες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και ομολόγους του.
kathimerini.gr\

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου