Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Τελεσίγραφο 48 ωρών για να μη χαθεί το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου

Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες δεν είχαν λάβει κάποια απάντηση από την Αθήνα όσον αφορά την πρόταση που συζήτησε ο υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, με τους επικεφαλής των θεσμών την Παρασκευή το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Στις Βρυξέλλες ανέμεναν μία απάντηση μέσα στο Σαββατοκύριακο για το  κατά πόσο η πρόταση που παρουσίασαν στην ελληνική πλευρά μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση κάτι που...
θα έδινε και το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Όπως μεταδίδει η "Καθημερινή", οι ενδείξεις που είχαν από την ελληνική πλευρά κατά την διάρκεια της συνάντησης της Παρασκευής ήταν άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση, για αυτό και η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Νταισελμπλουμ, ο οποίος έκανε λόγο για επιστροφή των θεσμών μέσα στην εβδομάδα.
Έτσι ενώ αναμενόταν κάποια επικοινωνία ή απάντηση μέσα στο Σαββατοκύριακο, αυτό σύμφωνα με δύο ευρωπαίους αξιωματούχους δεν έγινε.
Εξάλλου, όπως διαβεβαίωσε κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ακόμη και τώρα, ημερομηνία για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών δεν υπάρχει, και σίγουρα δεν αναμένεται να έρθουν Δευτέρα ή Τρίτη. 
Το κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνισε ότι γίνονται κάποιες κινήσεις στο παρασκήνιο, που όμως δεν οδήγησαν σε κάποια τηλεδιάσκεψη, όπως αναμενόταν αρχικά να συμβεί το απόγευμα της Κυριακής.
Έτσι,  η διαπραγμάτευση για να κλείσει η αξιολόγηση βρίσκεται στον "αέρα" καθώς, όπως έλεγε και κοινοτικός αξιωματούχος, αν δεν επέλθει συμφωνία έως την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου θα αποβεί άκαρπο και, πλέον, όλες οι αποφάσεις πάνε τουλάχιστον ένα μήνα πίσω.

Στην Αθήνα, όμως, λένε πως δεν χάθηκε ακόμα η τελευταία ευκαιρία, προσβλέποντας ίσως σε νέα συνάντηση (ή και έκτακτο Eurogroup;) πριν τις 9 Μαρτίου και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Ακόμα και τώρα πάντως, ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει να μιλά για «συλλογικές αποφάσεις», παρότι επισήμως η κυβέρνηση ποτέ δεν αποκάλυψε στους πολίτες και στα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα κληθούν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα, ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας που συζητείται με τους δανειστές, ποιες είναι οι «παράλογες απαιτήσεις» που προτείνουν αυτοί και τι αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα", αν υπάρξει απάντηση της κυβέρνησης στο τελεσίγραφο που έδωσαν την Παρασκευή στον κύριο Τσακαλώτο οι θεσμοί, ενδεχομένως να επιστρέψουν αυτήν την εβδομάδα, από Τρίτη και μετά. Επισήμως όμως δεν έχει γίνει γνωστό να υπήρξε έστω και μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα αυτό.

Ωστόσο δημοσιογραφικές πληροφορίες από Ελλάδα και εσωτερικό συγκλίνουν στην εκτίμηση πως για να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα να πρέπει η κυβέρνηση να δεχθεί μέτρα 3,6 δισ. στη διετία 2018-2019, εκ των οποίων τα μισά ή και παραπάνω να εξοικονομηθούν στο 2018. Απαιτούν μάλιστα να ψηφιστούν τα μέτρα προληπτικά από φέτος, αλλά να μην εφαρμοστούν εάν πιαστούν οι στόχοι.

liberal
Με πληροφορίες από skai.gr, kathimerini.gr, protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου